Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Инфаркт без предупреждение: кардиолог обяснява защо сладкото е новия тютюн

Може ли човек да получи инфаркт, без да има нито един рисков фактор? Кое убива човешкото сърце по-ефикасно и от тютюна?

инфаркт
Транс мазнините в комбинация със захар са причина за инфаркт

България е на първо място в Европейския съюз по смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания – на всеки 1000 души, 16 умират заради болно сърце, научаваме от предаването „Духът на здравето“. Оказа се, че инфаркт може да се получи и без човек да страда от хипертония, диабет, без да има фамилна обремененост или да пуши прекалено много цигари. Дори нивото на холестерола може да бъде нормално, и пак да се случи така, че човек да претърпи остър миокарден инфаркт.

Нужни са само две условия, които ще са в състояние да саботират и най-здравото сърце

Това са обездвижването и прекомерната употреба на сладки храни, транс мазнини, бяла захар, газирани и енергийни напитки и т.н. С тях идват и наднормените килограми.

Атипичният инфаркт е коварен, тъй като не само че настъпва изведнъж, но идва плавно и незабележимо. Д-р Светлозар Сардовски, който е специалист по кардиология, каза в предаването по btv, че има случаи, в които „хващането“ на инфаркта е въпрос и на усещане, на шесто чувство, дори.

„Клиниката за наличие на инфаркт не винаги е типична“, казва доктор Сардовски. Въз основа на опита лекарят трябва да може да открива спешните случаи, дори и ако те не са видими като външни признаци, или резултати от изследвания. Оказа се, обаче че само едно изследване на един-единствено показател може да бъде в състояние да бие алармата, че човекът е претърпял, или е на път да претърпи инфаркт.

Затова всеки, които има налични фактори, които провокират инфаркт, трябва да направи изследване на тропонин

Тропонин e белтък, който се съдържа единствено в сърдечния мускул. Няма как по нормален начин да се открие в кръвта, тъй като концентрациите му са много ниски. Затова се прави отделно изследване, което струва около 25 лева, ако нямате направление, и резултатите стават готови за около 2 часа.

Тропонинът се освобождава в кръвообращението единствено при увреждане на сърдечния мускул и е един от най-ранните маркери за остър миокарден инфаркт. Открива се 3–6ч. от началото и се задържа повишен в продължение на 10-14 дни.

Доктор Сардовски каза, че 50 процента от смъртността при инфаркт е преди пациента да е стигнал до болницата. От това стават ясни три неща: важни са здравословният начин на живот, редовните прегледи и консултацията с добър кардиолог.

Как да разпознаем атипичния инфаркт?

Първият атипичен симптом на сърдечен удар е болка в челюстта, шията, гърба, рамото и/или ръката. Болката възниква в областта на гърдите и се простира навън и нагоре до долната челюст. Тази болка се причинява от вагусовия нерв, който има нервни окончания в сърцето и нагоре в долната челюст.

Студената пот е друг нетипичен симптом на сърдечен удар. Тъй като изпомпването на сърцето и потока на кръвта се променят, телесната температура започва да има колебания. Потенето може да възникне при опит за регулиране на температурата.

Характерното биене на сърцето по време на сърдечен удар обикновено е причина за намален приток на кръв, което пък води до нетипични симптоми като задух и замаяност. Затруднена е циркулацията на кислородна кръв и затова има болка в мускулната тъкан.

Гаденето и повръщането също често се наблюдават при наличието на атипичен инфаркт. Това до голяма степен се дължи на факта, че тялото е в кризисен режим по време на сърдечен удар и започва да изключва системи, които не са от съществено значение за оцеляването. Гаденето може да идва от несмилаема храна и/или стомашна киселина, която се движи наоколо.

Сладкото е новият тютюн – откажете го веднага!

И след като вече станаха ясни симптомите и начина, по който може да се открие атипичния инфаркт, нека да разберем какво го причинява.

Сладките храни изглеждат безобидно, в сравнение с цигарите и неособено приятния дим, който излиза от тях. Но, доктор Сардовски няколко пъти подчерта в предаването „Духът на здравето“, че отказът от сладко носи дори по-големи ползи за здравето, отколкото да се откажат цигарите.

Обездвижването и редовно преяждане – гаранция за преждевременна смърт!

Газираните напитки са сладки и водят до затлъстяване, което пък е втория рисков фактор за здравето на човека, каза той. Захарта, в комбинация с транс мазнините, които се съдържат в сладките храни, се явява истински катализатор на сърдечно-съдови заболявания с фатален край. Транс мазнините нямат минимално допустима норма – всичко е вредно.

Д-р Светлозар Сардовски опроверга твърдението, че холестеролът е главния виновник за инфарктите. Атипичният инфаркт може да стане факт дори и когато мастният профил е нормален. Всъщност, холестеролът е лош когато се образува от внесените отвън с храната транс мазнини. Кардиологът подчерта, че приема на умерени количества наситени мазнини не е вреден. Това е станало факт, след като през последните две-три години са били проведени много изследвания, и Американската кардиологична асоциация официално е излязла със становище за наситените мазнини и тяхната разумна употреба.

Движение, движение, движение

Лекарят на Стив Джобс, който е един от най-добрите кардиолози в света, казва че човек не бива да стои на едно място повече от един час. Според Дейвид Ейгъс само 21 минути на ден, нормално ходене пеша, без бързане, без преумора, намалява риска от сърдечно-съдови инциденти с близо 30 процента.

Движението е здраве!

Д-р Светлозар Сардовски, който подкрепя казаното от неговия американски колега, съветва да има поне 150 минути на ден аеробно натоварване. Аеробно ще рече ходене пеша, каране на велосипед, плуване и танци. Два пъти в седмицата, в рамките на един час, трябва да се правят упражнения за мускулна сила – лицеви опори, планк, гирички.

Ако човек е принуден да работи на бюро, той може да практикува така наречените нецеленасочени движения, каза кардиологът. Това е леко потропване с един или с двата крака, раздвижване на мишката с ръка наляво и надясно, повдигане на ръцете нагоре и в страни, наклони и други.

Свиване на стъпалото нагоре-надолу, все едно човек тактува, но във въздуха, действа като помпа. С помощта на това движение кръвта се изпомпва нагоре по прасеца. По този начин се профилактира тромбофлебията, каза още д-р Сардовски.

Съветите на кардиолога са прости и лесни за изпълнение

Не пушете, поддържайте нормално телесно тегло чрез редовна физическа активност. Избягвайте стреса. Хранете с естествено храни, не яжте сладко. Никакво червено месо и крайности в диетата. Правете редовно секс, за да може да спите на нощ по 7-8 часа. Намерете си хоби и общувайте с по-млади от вас хора.

Кардиологът д-р Сардовски препоръча още и лека употреба на качествени алкохолни напитки. Лека ще рече по една-две глътки квалитетно уиски през вечер или два пръста червено вино, което доказано сваля кръвното налягане. Трябва да се има предвид, че количеството алкохол е това, което вдига кръвното и причинява други здравословни проблеми.

И накрая: аспиринът не предпазва от инфаркт. Той предпазва от повторен инфаркт – т.е ако вече сте изкарали миокарден инфаркт, аспиринът ще ви предпази да не се случи пак, но не на 100 процента. Останалото зависи от онова, което всеки от нас прави за собственото си здраве!

***

Д-р Светлозар Сардовски е специалист кардиолог в София с над 25 години опит в диагностиката и лечението на спешните вътрешни и сърдечни заболявания.

Използва съвременна високотехнологична апаратура, експерт е в ехокардиографията и инвазивната кардиология – основните методи за поставяне на правилната диагноза.

Извършва диагностика и лечение на кардиологични заболявания, Холтер ЕКГ мониториране, електрокардиография (ЕКГ), ехокардиография (ЕхоКГ), велоергометрия и др. Д-р Сардовски не преглежда деца.

При липса на удобни часове може да се свържете с д-р Сардовски за онлайн консултация в приложението Healee.

София
МЦ Аргомедика
ул. Стара планина 23
Телефон: 0889807745

Източник: btv.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *