Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как умните хора се държат с онези, които не харесват

В един идеален свят всички хора, с които ни се налага да общуваме, ще бъдат добри, мили, внимателни, умни и щедри

хора
Нужна е стратегия, за да се справим с непоносимите хора

Те ще се смеят на нашите шеги, а ние ще им отвръщаме със симпатия. Ще живеем в поносима среда, в която никой никога не се разстройва, никой не ругае и не клевети другите.

Но, както вече сте забелязали, живеем в несъвършен свят. Има хора, които ни подлудяват, а и самите ние сме в състояние да вбесим другите. Не харесваме онези, които са невнимателни, безцеремонни, които обичат да разпространяват слухове. Отбягваме хората, които се бъркат в нашите работи или просто не разбират шеги ни, но иначе очакват от нас да се смеем на техните, колкото плоски и изтъркани да са те.

Може би сте се питали дали е възможно да бъдете обективни към онези, които постоянно ви дразнят, и с които никога не бихте искали дори да се храните на една маса заедно. Сигурно често си задавате въпроса: как да се науча да бъда приятелски настроен към всеки човек, с когото ми се налага да общувам?

Дори и в един идеален свят създаването на екип, състоящ се изцяло от хора, които бихте искали да поканите на вашето барбекю, е нереалистично. Затова по-умните от нас знаят, че ще трябва да общуват с индивиди, които не харесват. Те просто трябва да го направят.

И ето как се справят!

1. Те ​​признават, че не могат да бъдат харесвани от всички

Понякога попадаме в капана на мисълта, че сме добри. Вярваме, че сме обичани от всички, които срещаме, дори когато това не се случва. Но неизбежно ще попадаме на такива, които се противопоставят на онова, което мислим. Умните хора знаят това. Те също така признават, че конфликтите или разногласията са резултат от различията в ценностната система.

Човек, който по принцип не харесвате, е добър човек. Причината за вашето отхвърляне е, че имате различен морал. Тази разлика създава напрежение. След като признаете, че не всеки ви разбира и харесва, поради разликата в ценностната система, можете да изключите емоциите, когато оценявате ситуацията. Това ще ви помогне да запазите добрия тон в общуването и да избегнете конфликтите.

2. Те понасят (вместо да игнорират) онези, които не харесват

Напълно възможно е да се сблъскате с постоянната критика на някого, да скърцате със зъби в отговор на отвратителните шеги по ваш адрес или да търпите нечие обсесивно поведение. Няма по-лошо нещо от това постоянно да потискате раздразнението си. От гледна точка на ефективността, прекомерното желание да спечелите симпатията на хората е по-голям проблем от липсата на съчувствие.

Нуждаете се от хора, които имат различни гледни точки и не се страхуват да спорят. Те не си губят времето в празни приказки или необмислени действия. Не е лесно, но те трябва да бъдат издържани. Често това са хора, които ни предизвикват или провокират, но те ни насърчават към ново разбиране и ни помагат да успеем. Не забравяйте, че и вие не сте перфектни, но въпреки това хората се примиряват с вас.

3. Учтиви са към онези, които не харесват

Независимо от чувствата си, човек ще се ръководи от вашето поведение и отношение към него и, най-вероятно, ще се отнася с вас по същия начин. Ако сте груби с него, той ще ви отговори със същото. Не забравяйте, че ако сте учтиви, хората ще бъдат толерантни към вас.

Способността да контролирате изражението на лицето си е от голямо значение. Трябва да сте в състояние да покажете, че според вас човекът отсреща е професионалист и се отнасяте добре към него. Това ще ви помогне да не слезете до неговото ниво или да се включите в онова, което той е решил да направи.

4. Те запазват очакванията си

Хората често имат нереалистични очаквания към другите. Можем само да се надяваме, че в определена ситуация другите ще действат точно така, както сме предвидили. Това обаче не е реално. Хората имат определени лични черти на характера, които до голяма степен определят реакцията им. Ако очаквате от другите същите действия, които вие бихте предприели, значи да очаквате с тях да дойдат провала и разочарованието.

Ако даден човек предизвиква у вас едни и същи чувства всеки път, когато ви се налага да общувате с него, ще трябва да коригирате очакванията си. Така ще бъдете психологически подготвени, а поведението му няма да ви изненада. Умните хора правят това непрекъснато. Те никога не са изненадани от поведението на някой, когото малко или много са опознали.

5. Те не анализират противника, а себе си

Без значение какво преживявате, хората не могат да влязат в главата ви. Важно е да сте в състояние да управлявате чувствата си, когато общувате с някой, който ви дразни. Вместо да мислите, че този човек е непоносим, фокусирайте се защо реагирате на това. Често не харесваме в другите онова, което не харесваме и в себе си. Освен това, те не създават бутон, а просто кликват върху него.

Определете кои са дразнителите, които биха могли да повлияят на вашите чувства. Тогава ще сте в състояние да предвидите реакцията си, да я смекчите или дори да я промените. Запомнете: по-лесно е да промените вашето възприятие, отношението и поведението си, отколкото да накарате някой да стане друг човек.

6. Дават си почивка и поемат дълбоко въздух

Със сигурност има определени неща, които ви дразнят през цялото време. Може би това е колега, който редовно не спазва срокове, или такъв, който често си позволява да коментира негативно другите. Разберете какво ви дразни, кой и по какъв начин ви предизвиква. Открийте първопричината и я анализирайте. Така ще бъдете предварително подготвени и няма да позволите на изненадата да ви провали.

Ако можете да си дадете почивка и да овладеете бушуващия адреналин, и чак след това да се насочите към интелектуалната част на мозъка си, ще сте в състояние да преговаряте и да обосновате логично своите преценки. Дълбокият дъх и една голяма стъпка назад могат да ви помогнат да се успокоите и да ви предпазят от прекомерно вълнение, като по този начин ще ви позволят да се захванете с предизвикателството с ясен ум и открито сърце.

7. Те изразяват своите нужди

Ако някои хора постоянно ви нараняват, спокойно ги уведомете, че тяхното поведение и стил на общуване са проблем за вас. Избягвайте обвинителните фрази. Кажете: „Когато ти … тогава аз имам чувството, че…“. Например: „Когато ме прекъсвал по време на разговор, оставам с впечатление, че онова, което казвам, не е интересно за теб.“ След това си дайте почивка и изчакайте отговора.

Може да откриете, че другият човек не е разбрал, че не сте стигнали до края на онова, което сте искали да кажете, или че вашият познат е бил толкова развълнуван от идеята си, че ви е прекъснал в пристъп на вълнение.

8. Спазват дистанция

Ако всички други методи не помогнат, умните хора създават разстояние между себе си и онзи (или онова), което не им харесва. Извинете се, без много да се обяснявате, и продължете пътя си.

Ако се случи на работата, преместете се в друга стая или в друг отдел. Ако сте в едно помещение – отдалечете се. Разстоянието ще ви позволи да спазвате здравословна дистанция и да имате по-добра перспектива. Това ще ви даде възможност да се върнете към дискусията и да общувате с хора, които харесвате, както и да не се притеснявате от онези, които трудно понасяте.

Разбира се, всичко би било по-просто, ако можехме просто да елиминираме онези, които не харесваме. За съжаление всички знаем, че това не се случва в живота. Затова се налага да изградим стратегия за общуване както с всекидневните дразнители, така и с онези, които се появяват само то време на време.

Източник: muz4in.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *