Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тимус – пазителят на нашия имунитет

Повечето хора са чували за жлеза, наречена тимус, но не всички са наясно що за функции има, и защо е важно да се пази неговото здраве

тимус
Тимус – защо е важно и как можем да запазим здравето на тази жлеза?

Марион Нестле обяснява в статията как и защо трябва да се наблюдава състоянието на тази малка, но с големи отговорности жлеза. Родената през 1936 г. американка е професор по хранене, изследвания на храните и общественото здраве в Нюйоркския университет. Освен това е професор по социология в Ню Йорк и гост-професор по хранителни науки в университета Корнел. Има издадени над 10 книги за хранене и поддържане на здравето, обявени от „Ню Йорк Таймс“ за бестсейлъри.

Накратко – какво е тимус?

Тимусът улеснява съзряването на Т клетките – важна част от имунната система, осигуряваща клетъчно медииран имунитет. В тимуса те преминават през процес на зреене, който включва осигуряване на реакцията на клетките срещу антигени („положителна селекция“), но не реагират срещу антигени, открити в телесните тъкани („отрицателна селекция“). След като узреят, Т клетките „емигрират“ от тимуса, за да осигурят жизненоважни функции в имунната система.

Марион Нестле

Хиляди вируси и бактерии атакуват организма всеки ден. Ако имунната система не се справи с атаките им, се разболяваме. Появява обикновена остра респираторна вирусна инфекция със сериозни усложнения, или по-сериозно автоимунно заболяване. Ето защо е важно да се поддържат защитните сили и да се стимулира имунната система по различни начини.

Основният орган, който формира нашия имунитет, е тимусната жлеза или познатa още като тимус. Лекарите я наричат ​​проводник, отговарящ за защитните функции и производството на антитела. За да работи стабилно всеки ден, тимусът се нуждае от микроелементи, витамини и аминокиселини. Затова правилното хранене е един от начините за подобряване на нейното здраве и нормализиране на функциите ѝ.

Как да поддържаме здравето на тимуса?

Тимус – основни функции

Тимусната жлеза е разположена в гърдите, близо до областта на сърцето. Състои се от два лоба и по форма наподобява пеперуда. Tежи само 25–35 грама, но най-важният процес протича в стените му: както вече стана ясно, имунните Т клетки се научават да откриват и атакуват опасни вируси, бактерии и гъбички.

Тимусът е проводник на клетъчния имунитет. Това е сложна верига от химични реакции, при които Т-лимфоцитите се произвеждат в жлезата. Това са бели кръвни клетки, които обграждат и унищожават патогените. Те намаляват възпалението и предотвратяват появата на гной. Например: ако върху кожата има рана, работата на жлезата не позволява тя да се инфектира и от нея да потече гной.

Тимусната жлеза произвежда имунни клетки и контролира защитните сили на организма. С помощта на много хормони и ензими тя регулира броя на лимфоцитите и, ако е необходимо, изпраща сигнал до цялата система, увеличавайки броя им до максимум. Това помага бързо да се спре разпространението на грипния вирус и да се предотврати обострянето на херпеса.

Следните фактори инхибират (потиска) тимуса и влияят неблагоприятно на неговите функции:

– липса на йод и калций в диетата;
– високовъглехидратно хранене;
– наднормено тегло и телесни мазнини;
– стресови ситуации;
– надбъбречна недостатъчност и нисък кортизол.

Признаци за лезия на тимуса са честите настинки, хронична умора и сънливост. Често се появяват доброкачествени тумори. Освен това, автоимунните заболявания се влошават.

Как да подкрепим работата на тимуса?

Тимусната жлеза расте до пубертета, и започва да отслабва след като човек навърши 50 години. Функциите ѝ могат да потискат заболявания на бъбреците, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи. За укрепване на имунната система и поддържане на работоспособен тимус се препоръчва да се действа в две посоки:

1. Приемайте антиоксиданти с храната, за да не намаляват функциите и размера на жлезата с възрастта.

2. Спазвайте правилното хранене, осигурявайки на тимуса витамини и минерали за производството на важните клетки и хормони.

При някои заболявания и при чест стрес токсините се натрупват в кръвта. Кислородното дишане на тъканите е нарушено, което ускорява стареенето на тимусната жлеза. Тя намалява по размер и започва да произвежда по-малко имунни клетки. Витамините А, Е, витамини от група В, аскорбиновата киселина и микроелементите селен, цинк и калций действат като антиоксиданти.

Можете да приемате витамини за попълване на антиоксидантните си запаси. Здравословното хранене ще бъде не по-малко ефективно. Направете диетата си разнообразна, включете повече здравословни храни като:

– пресни зеленолистнилистни зеленчуци;
– сезонни плодове;
– ядки;
– морска риба;
– цитрусови плодове;
– карантии, говеждо и яйца;
– сурови тиквени семки.

Набавете си витамин С като приемате редовно шипков чай или отвара от морски зърнастец. Пийте тези напитки вместо кафе и силен черен чай. Опитайте се да добавите пшеничен зародиш, сусам и натурално кисело мляко към салатата.

Бета каротини за стабилен имунитет

Витамин А, или бета каротин, е важен за добрата работа на тимуса. Той участва в производството на хормони и ензими, необходими на жлезата. Голямо количество бета каротин се намира в спирулината или синьо-зелените водорасли. При редовна употреба бета-каротинът забавя стареенето и намаляването размера на тимусната жлеза. Засилва и производството на интерферон при инфекции.

Спирулина

Спирулина – суперхрана за тимуса

Синьо-зелените водорасли съдържат протеини, йод, каротин, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Естественият и достъпен антиоксидант предпазва от токсини и насища организма с хранителни вещества и витамини. Те са необходими за производството на Т клетки и за регенерацията на жлезата. Спирулината може да се добавя към храната и при направата на смутита и салати.

Не забравяйте – малкият тимус има големи отговорности. Той работи за надеждното функциониране на имунната система на човека, но също така се нуждае от подкрепа и защита от токсини. Ежедневната употреба на витамини, минерали и бета-каротин подобрява работата на жлезата и забавя нейното стареене. В допълнение към здравословните храни, добавете спирулина, за да останете здрави и енергични по всяко време на годината.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *