Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Калциране на епифизната жлеза: какво трябва да знаете за здравето на „третото око“

Епифизата е малка жлеза, разположена в човешкия мозък. Достига размер около 1 см, но произвежда важни за организма хормони

епифизната жлеза
Епифизната жлеза има малки размери, но големи отговорности

Епифизната жлеза координира работата на органите на ендокринната система. Наричат я „третото око“ заради централното си местоположение и влияние върху много процеси, които се извършват в човешкото тяло.

Епифизната жлеза активно произвежда мелатонин и регулира ежедневните биоритми. Но при неправилно хранене претърпява калциране (калцификация), при което калциевите соли се отлагат по стените ѝ. Този опасен процес влияе негативно върху работата на жлезата, нарушава хормоналния фон и провокира развитието на различни тумори и хронични заболявания.

Основни функции на епифизната жлеза

Епифизата е разположена в средната част на мозъка. Свойството на „третото око“ не е напълно проучено, но способността ѝ да регулира много процеси вече е доказана. Работата на жлезата влияе върху дейността на ендокринната и нервната система и стимулира сексуалното желание.

Основни функции на епифизната жлеза:

– производство на мелатонин, хистамин, серотонин;
– поддържа активността на хипоталамуса и хипофизата;
– регулира ритмите на нощния сън;
– повишава антиоксидантната защита на организма;
– нормализира водно-солевия метаболизъм.

Най-активната работа в епифизата се случва през нощта. Тя, както вече стана ясно, произвежда мелатонин – хормон на съня, който действа като естествен антиоксидант и забавя стареенето на организма. Освен това, епифизната жлеза понижава нивата на глюкоза и предпазва от диабет и съдови заболявания.

Причини за калцификация на епифизата: рискови фактори

С появата на модерното томографско изследване лекарите успяха да проучат допълнително функциите и местоположението на епифизата. Те са открили, че при определени обстоятелства върху нея се появяват отлагания на флуор и калциеви соли, които покриват жлезата със сравнително твърда обвивка и израстъци. Броят им се увеличава с възрастта, предотвратявайки пълноценното функциониране на организма.

Едно проучване, направено през 2016-та година в университета в Сидни установява, че при пациенти с отлагания на калций и флуорид в жлезата по-често се откриват ето такива сериозни заболявания:

– Сенилна деменция;
– Множествена склероза;
– Шизофрения;
– Инсулт;
– Болест на Паркинсон;
– Депресивни състояния.

Основната причина за калцификация на жлезата е нарушение в баланса на витамини и магнезий, които престават да натрупват калций на „правилните“ места. Той не влиза в тъканите на зъбите, костите, ноктите, а се натрупва активно в мускулите на сърцето, епифизата, артериите и аортата.

Сред факторите, които увеличават риска от калцификация в епифизата са:

– пристрастяване към сладкото;
– алкохолизъм или редовна злоупотреба с алкохол;
– тютюнопушене;
– употребата на големи количества силно кафе и чай;
– неконтролиран прием на хормонални лекарства;
– употребата на вредна храна (така наречения junk food, буквално „храна-боклук“).

Проблемът често се среща и при излишък от живак в тъканите. Той влиза в тялото, когато човек работи в опасни отрасли или яде морски дарове от замърсени води.

Калцификацията често предизвиква липса на магнезий. Този важен микроелемент свързва молекулите на калция и флуора, доставяйки ги до зъбите и костите. Ако количеството му не е достатъчно, свободните йони влизат в жлезата, където се отлагат в организма и образуват „резерв“.

Как да се предотврати калцификацията на епифизната жлеза?

Ако върху епифизата се открият калцификати, лекарите препоръчват да се провери нивото на флуорид в кръвта. Този микроелемент уврежда щитовидната жлеза, прави костите по-крехки и провокира остеопороза. Хормоналният фон е нарушен, което води до дисбаланс на много вещества и хормони.

В големите градове наднормено количество флуор се открива в питейната вода. Той е част от много лекарства, които се използват за лечение на хронични заболявания на нервната система, антидепресанти и хапчета за сън.

Следните съвети помагат за намаляване на риска от калцификация на „третото око“:

– Приемайте всякакви витаминни комплекси с калций само според указанията на Вашия лекар.
– Поддържайте стабилно ниво на витамин D с помощта на храна, често излагайте кожата на слънчева светлина. Допълнете менюто с храни, обогатени с витамин А и К (месо, риба, сирене, чушки, черен дроб, авокадо).
– Наблюдавайте нивото на магнезий, не забравяйте да приготвяте ястия от тиква, моркови, патладжан. Закусвайте с ядки и чаша ароматизирано какао.
– За детоксикация предпочитайте салати, подправени с натурален ябълков оцет. Направете си ободряваща напитка с мед и лимон и я пийте всяка сутрин.
– Използвайте само филтрирана, незамърсена вода за пиене и готвене.

С намаляване концентрацията на калций и подобряване работата на епифизната жлеза човек започва да спи по-добре, не страда от безсъние. Активността и ефективността се връщат при него и промените в настроението изчезват.

Калцификацията на епифизата е медицински проблем, който все още се изследва. За да поддържате функциите на организма в добро състояние хранете се правилно, пийте само чиста вода, яжте храни, богати на магнезий. Това ще намали риска от преждевременно стареене, ще подобри съня и благополучието като цяло.

Източник: endokrinologiya.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Калциране на епифизната жлеза: какво трябва да знаете за здравето на „третото око“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *