Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ще помогне ли лекарството Фамотидин за лечение на COVID-19?

Фамотидин, активната съставка на популярното лекарство при киселини и стомашна язва, се тества в Ню Йорк за лечение на COVID-19

фамотидин
Терапия с фамотидин при коронавирус

В клиничните проучвания досега са участвали 187 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. Броят на доброволците в бъдеще може да се разшири до 1200 души.

CNN (американска новинарско-публицистична телевизия) цитира д-р Кевин Трейси, президент на Института за медицински изследвания, който пръв съобщи за проведените досега тестове. Предварителните резултати ще бъдат публикувани през следващите няколко седмици.

„В историята на медицината има много примери, когато лекарство, предназначено за едно заболяване, е повлияло положително на друга болест“, каза той.

Кевин Трейси добави, че пациентите, участващи в изследването, получават големи дози от лекарството (около девет пъти по-голямо от количеството, което обикновено се предписва при киселини) интравенозно.

Според лекаря той и колегите му имали идеята да изследват лекарството фамотидин (и по-специално активната съставка в него, която носи същото име), след като забелязали, че някои пациенти с коронавирус в Китай, приемащи лекарството, са преминали периода на боледуване много по-леко, и след това са се възстановили сравнително бързо.

В същото време лекарят предупреди, че докато не приключат тестовете не може да се каже със сигурност доколко и по какъв начин действа фамотидина.

„Хората не трябва да се втурват към аптеките и да купуват лекарства срещу киселини, които съдържат фамотидин“, заключи той.

Какво представлява лекарството Фамотидин?

Фамотидин (лат. – Famotidinum) принадлежи към фармакологичната група антихистамини. Лекарствата на базата на това активно вещество се предписват при:

– пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и за предотвратяване на рецидив на това заболяване;

– ерозивен гастродуоденит (възпаление на лигавицата на пилорната кухина в стомаха и дванадесетопръстника);

– функционална диспепсия (нарушение на храносмилането, което не е свързано с никакви патологични промени в храносмилателния тракт);

– свързани с повишена секреторна функция, симптоматични и стресиращи стомашно-чревни язви;

– рефлуксен езофагит (възпалителен процес в хранопровода).

Фамотидин се използва и за предотвратяване на рецидив, свързан с продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни средства при синдром на Золингер-Елисон (тумор на панкреаса), системна мастоцитоза (пролиферация на мастоцити в тъканите на тялото и/или костния мозък), както и при полиендокринна аденоматоза (тумори в ендокринните жлези).

Лекарството може да бъде предписано за предотвратяване на рецидив на кървене по време на следоперативния период. Използва се и за предотвратяване на аспирация на стомашен сок при пациенти, подложени на операции под обща анестезия. Гастроентеролозите го назначават и за предотвратяване на аспирационен пневмонит (пневмония, причинена от проникване на чужди вещества). Също така, Фамотидин може да бъде предписан при повтарящи се болки в горната част на корема, които се появяват през нощта или са свързани с нездравословно хранене.

Какви са страничните ефекти и противопоказанията при лекарствата на базата на фамотидин?

Лекарствата, които съдържат фамотидин, са противопоказани за бременни и кърмещи жени, деца под 3 години с тегло под 20 кг, както и хора, които са свръхчувствителни към фамотидин и други блокери на хистаминовите Н2-рецептори.

Страничните ефекти включват:

– сухота в устата;
– гадене;
– повръщане;
– коремна болка;
– метеоризъм;
– запек;
– диария;
– загуба на апетит;
– повишена активност на чернодробните ензими;
– хепатит;
– остър панкреатит.

Могат да се появят и главоболие, замаяност, безсъние, тревожност, шум в ушите, повишена умора, сънливост, депресия, нервност, психоза, объркване, халюцинации.

От страна на сърдечно-съдовата система са възможни брадикардия (нарушен синусов ритъм), аритмия, васкулит (увреждане на стените на артериите и кръвоносните съдове).

Страничните ефекти включват още и суха кожа, алопеция, акне и обрив, сърбеж, бронхоспазъм. Възможно е да възникне и анафилактичен шок и едем на Квинке. Лекарството може да причини намаляване на либидото, повишена температура, мускулни болки и болки в ставите, намаляване броя на белите кръвни клетки в кръвта (левкопения и агранулоцитоза).

Източник: edition.cnn.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *