Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Носенето на контактни лещи повишава ли риска от зараза с коронавирус?

Кое е по-безопасно за корекция на зрението: очила или контактни лещи? По време на коронавирусната епидемия този въпрос е още по-актуален

 контактни лещи
Носете контактни лещи с повишено внимание, в условията на коронавирусна епидемия

Има слухове, че използването на контактни лещи за корекция на зрението увеличава вероятността от зараза с коронавирус. Така ли е наистина?

Може ли новият вирус да навлезе в тялото през лигавицата на окото?

Мненията на експертите по тази тема са различни и често крайнопротивоположни. Повечето специалисти смятат, че това теоретично е възможно. Подобна теза обаче няма доказателства.

През март 2020 г. в списание Ophthalmology бяха публикувани резултати от проучване на пациенти, заразени с COVID-19. В пробите от сълзите им не е открит вирус. Въпреки че представителната извадка е била малка (само 17 пациенти са участвали в проучването), тези данни показват, че рискът от предаване през очите не е толкова висок.

От друга страна е известно, че контактните лещи провокират развитието на усложнения, свързани с неспазването на правилата за тяхното съхранение и носене. И тъй като днес повечето пациенти изпитват затруднения с достъпа до рутинни (неотложни) медицински грижи, може би е по-добре да не се носят лещи в този тревожен момент.

Носенето на очила (особено с големи рамки) днес е за предпочитане. Те предпазват не само от вируси и микроби, но и от цветен прашец и прах, които дразнят очите и могат да причинят конюнктивит.

Има случаи, при които конюнктивитът е нарочен за първи признак на коронавирусната инфекция

Следователно, обръщайки се за съвет към лекар, при положение, че е налице възпаление на лигавиците на очите, автоматично ще попаднете в „списъка на заподозрените“. Дори страховете да не са потвърдени, и тестът за коронавирус да е отрицателен, тази ситуация няма да ви добави сила и здраве.

В допълнение, наблюденията показват, че хората, които носят контактни лещи, докосват лицето си по-често, отколкото онези, които предпочитат очила. И ако по навик пипате лицето, дори и с немити ръце, тогава шансът да хванете коронавирус ще се увеличи многократно.

Внимателно и предпазливо

Тези, които не могат да носят очила, а предпочитат лещи, сега трябва да ги носят много внимателно и да се грижат за тях повече, отколкото преди.

Доцент Ирина Лобанова

„Преди да поставите вашите контактни лещи, трябва да измиете ръцете си със сапун в продължение на най-малко 20 секунди и да ги подсушите внимателно с кърпа след това, е съветът на доцент Ирина Лобанова, доктор на медицинските науки в Катедрата по офталмология. – Препоръчително е да практикувате ежедневна подмяна на лещите. Ако е необходимо да се използва разтвор, не го използвайте повторно. Контейнерът, в който се слагат, трябва да се почиства, изплаква и съхранява на открито (ако е в чанта, ще е добре да се постави в отделен калъф). Ако се разболеете (независимо от настинка, грип или коронавирус), контактните лещи трябва да бъдат изхвърлени.“

От друга страна, в „мирно време“, лещите имат значителни предимства пред ползването на очила за корекция на зрението.

„По-ефективни от очилата, лещите са за предпочитане при средно и високо късогледство“, обяснява професорът от Катедрата по офталмология на Медицинския факултет „Н. И. Пирогов“ Евгений Егоров. – Освен това, контактните лещи не ограничават зрителното поле, дават възможност на човек да се занимава активно със спорт (с изключение на водните спортове, тъй като водата може да ги отмие). Лещите също са незаменими и при рефракция на очите, когато силата на пречупване на светлината на двете очи се различава с повече от 2-3 диоптъра. И не на последно място – шофирането е много по-безопасно с лещи, тъй те като дават по-голяма видимост от всички страни (заради липсата на рамки).“

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *