ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кожна кандидоза: 5 съвета за лечение

Инфекцията с кандидоза може да се развие върху кожата на лицето и тялото, причинявайки лющене и неприятен сърбеж

кандидоза
Лечението на кандидоза изисква повишаване на имунитета

Кандидоза е гъбично заболяване, което изисква интегриран подход за лечение и профилактика. Проблемът често се среща при самоинфекция с патогена Candida albicans.

В повечето случаи инфекцията с кандида засяга устната кухина, вътрешността на бузите и венците и в много от случаите се диагностицира върху гениталиите. По-известена е като „млечница“. Заболяването се отнася до заразата с патоген, които лесно се приспособява. Често се проявява при понижаване на имунитета и след преживян силен стрес.

Защо възниква кандидоза на кожата: основни симптоми

Гъбичките от вида Candida albicans са част от условно патогенната човешка микрофлора. Това означава, че патогените постоянно присъстват върху лигавиците на устата, носа, гениталиите или в червата, но стават активни само при създаване на определени условия. Добрият имунитет потиска развитието им, но когато здравето отслабва, инфекцията „излиза извън контрол“.

Кандидозата по кожата на лицето и тялото често е вторична инфекция: след лечение на млечница в устата е достатъчно да докоснете бузите или шията, за да пренесете вредните гъбички в нова област.

Различни причини могат да провокират обостряне:

– тежка преумора;
– недостиг на витамин след спазване на строги диети;
– захарен диабет;
– работа в стая с висока влажност;
– хипотермия.

Гъбичката започва активно да се размножава, разпространяваки се в горния слой на епидермиса. Първият признак е появата на червени петна, които са много сърбящи и люспести. С развитието на болестта се появяват характерни симптоми:

– върху кожата се появяват малки пукнатини и ексфолиации;
– петната са горещи и сърбят;
– появява се малък червен обрив.

При наличието на кожна кандидоза епидермисът изглежда възпален, наподобява термично изгаряне. Но само дерматолог може да определи вида на гъбичките след провеждане на необходимите изследвания.

Съвети за лечение на кожна кандидоза

В човешкото тяло „живеят“ различни патогени

Когато се появи заболяването, на пациента се изписват противогъбични лекарства и мехлеми за лечение на възпалената кожа. Но лечението няма да работи, ако първоначалната причина не бъде елиминирана. Кожната кандидоза често се връща при рецидиви, така че следвайте ето тези превантивни препоръки на дерматолозите.

Избягвайте високата влажност

Влажната среда подпомага растежа и възпроизводството на гъбичките кандида. За да спрете заболяването, пазете дрехите си чисти и сухи. Не забравяйте да ги смените веднага след тренировка или джогинг. След душ внимателно избършете кожните гънки под гърдите, в слабините и по шията. Купете си за фитнес залата само висококачествени комплекти от „дишащи“ материи, които бързо изсъхват и премахват влагата.

Предпочитайте дрехи, изработени от естествени материи

Кандидозата, като всяка кожна инфекция, провокира сърбеж и парене. За да не утежнявате симптомите и за да не провокирате нови обриви, за периода на обостряне дайте предпочитание на дрехи, изработени от естествени материи, като памук и лен. Изберете модели с леки, широки кройки и с почти липсващи шевове, които няма да се търкат в кожата ви.

Избягвайте силно ароматизираните душ-гелове и сапуни

Ако редовно използвате хигиенни продукти с добавка на аромати, оцветители и етерични масла, нивото на pH на кожата може да се промени. Естествената защита изчезва и гъбичките кандида рязко се активират. Това може да провокира рецидив на инфекцията. Затова използвайте pH неутрален препарат, както и хипоалергенни гелове за душ.

Без захар!

При честа употреба на захарни и въглехидратни храни кръвната захар рязко се повишава. Така се развива резистентност на Candida albicans към локалния имунитет и противогъбичните лекарства. Следователно, инфекцията се връща постоянно и трудно се лекува.

За да се отървете от кожната кандидоза, не забравяйте да проверите кръвната си захар. Значително намалете количеството на сладките храни в диетата, яжте повече зеленчуци, зърнени продукти, плодове за десерт и леки закуски. Заместете празните въглехидрати със зърнени храни, зеленчукови супи и свежи салати.

Не забравяйте за пробиотиците

При лечението на кожна кандидоза е важно да се поддържа и укрепва имунната система. Един от начините е да приемате пробиотици, били те естествени или под формата на хапчета. Препаратите и добавките съдържат живи бактерии от определен тип, които създават благоприятна среда в червата, потискайки растежа на гъбичките и вредните патогени. Не забравяйте да пиете натурален кефир и ферментирали млечни продукти без консерванти всеки ден.

Кандидозата на кожата е гъбична инфекция, която при контакт с кожата, провокира дискомфорт и разваля външния вид. За успешно лечение и пълно премахване на заболяването комбинирайте лекарствена терапия и съветите на дерматолозите, като не забравяте за поддръжката на имунитета и правилната грижа за тялото.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *