ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да разпознаем асимптоматичната (латентна) пневмония

Пневмония най-често се нарича появата на остра респираторна инфекция, която причинява увреждане на белодробната тъкан

пневмония
Може ли да се разпознае латентната пневмония?

Основните симптоми на пневмонията са кашлица (суха или със храчки), висока температура до 39 градуса, задух, болка в гърдите от засегнатата страна, прекомерно изпотяване и обща слабост.

При инфекция с COVID-19, пациентът известно време може да не усети, че състоянието му се влошава. Напълно възможно е да не се оплаква от висока температура. В някои случаи лекарите откриват заболяването в по-късните етапи, когато вече се появяват признаци на дихателна недостатъчност.

Лекарите отбелязват, че така наречената безсимптомна пневмония се характеризира с латентен ход. Тя е и доста сериозно заболяване. Понякога е трудно да се диагностицира. Въпреки това, безсимптомната пневмония не може да се нарече напълно безсимптомна.

Кога трябва да подозираме асимптоматична пневмония?

В случай на асимптоматична или латентна пневмония при пациентите, вместо кашлица и висока температура, може да се наблюдава намаляване на настроението (тонуса). Характерни симптоми са и бързата умора, както и задуха. Също така, човек има учестено дишане и проблеми със способността да вдишва – липса на въздух. Пациентът може да има промени в цвета на кожата – лицето става бледо поради липса на кислород. Друг признак е усещането за висока температура, въпреки че при измерване не се отчита повишаване.

Според клиничните препоръки на Министерството на здравеопазването, подозрението за пневмония трябва да възникне, ако пациентът има температура в комбинация с оплаквания от задух, отделяне на храчки и/или болки в гърдите, свързани с дишане или остра кашлица. Болните често констатират немотивирана слабост, умора, втрисане и изпотяване през нощта. Развитието на пневмонията може да бъде предшествано от симптоми на увреждане на горните дихателни пътища (болки в гърлото, хрема и др.).

При възрастни хора оплакванията, характерни за бронхопневмония, могат да отсъстват. В клиничната картина на заболяването е възможно да има симптоми като сънливост или тревожност, объркване, липса на апетит, гадене и повръщане. Често пневмонията при тази категория пациенти „дебютира“ със симптоми на декомпенсация на хронични съпътстващи заболявания (захарен диабет, хронична сърдечна недостатъчност и др.). Латентната пневмония може да се наблюдава при пациенти с отслабен имунитет.

Какви изследвания и изследвания трябва да се правят при съмнение за пневмония?

Диагностичният алгоритъм включва медицинска анамнеза, оценка на оплакванията, физикален преглед, набор от лабораторни и инструментални изследвания, чийто обем се определя от тежестта на заболяването, както и наличието и характера на усложненията, свързани с болестта.

На амбулаторните пациенти със съмнение за пневмония се предписва общ кръвен тест (при пневмония ще има увеличен брой левкоцити, увеличаване броя на неутрофилите и СУЕ), пулсова оксиметрия (диагностична процедура, която ви позволява да определите насищането на кръвта с кислород) и панорамна рентгенография на гръдната кухина при пряка и странична проекция.

Пневмонията не винаги може да бъде открита чрез конвенционална рентгенография на белите дробове. Затова на пациентите със съмнение за това заболяване може да се направи рентгенова компютърна томография (КТ). При хоспитализирани пациенти спектърът от препоръчани изследвания включва допълнително биохимичен кръвен тест и електрокардиография.

Източник: www.webmd.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *