Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 витаминозни храни, които подсилват имунитета

Храната, която консумираме, е ключова за засилването на имунната система

витаминозни храни
Подсилването на имунитета започва от магазина за хранителни стоки

За да се предпазите от настинка или вирусна инфекция, изключително важно е организмът да си набавя нужното количество витамини. Един от основните начини на тялото да си ги набави е чрез храненето. Затова подсилването на имунитета започва от магазина за хранителни стоки.

Тук ще разгледаме 7 храни, които винаги е добре да присъстват в дневното или седмичното ни меню.

1. Цитрусови плодове

На всички ни е известно, че при настинка е важно да си набавяме повече витамин C. Това е така, защото витамин C е мощен антиоксидант и спомага на организма да създава бели кръвни клетки. Благодарение на тях тялото успява да се бори с инфекциите.

Цитрусите са от основните източници на полезния витамин и ежедневната им консумация гарантира повишаване на имунитета. Освен това изборът на цитрусови плодове е голям и е лесно да ги включите в дневната си диета.

2. Червени чушки

Те са по-богати на витамин C дори и от цитрусовите плодове. Чушките съдържат и бета каротин, който е важен за доброто здраве на очите и кожата.

Според някои учени червените чушки са от най-силните природни средства за борба с рак на дебелото черво.

3. Броколи

Броколите са от най-полезните зеленчуци, които може да добавите на трапезата. Те са богати на антиоксидантни фибри, минерали и витамини. Те съдържат витамини A, Е и C.

За да запазят полезните си качества, е нужно да се готвят възможно най-кратко или да се ядат сурови.

4. Чесън

Чесънът е широко използван в българската кухня. Полезните му свойства се дължат на концентрацията от серни съединения, които се съдържат в него. Доказано е, че редовната употреба на чесън действа благоприятно на кръвоносната система, предпазва от сърдечни заболявания, бори високото кръвно и помага за бързо справяне с всякакъв вид инфекции.

5. Спанак

Спанакът, също като чушките и цитрусите, има голям запас от витамин C. Също така в състава му влизат много антиоксиданти и бета каротин, които го правят много полезен за очите, кожата и костите.

Редовното хранене със спанак повишава имунната защита на организма и зарежда с енергия. Препоръчва се и за хора с анемия, защото е много богат на желязо.

6. Джинджифил

Джинджифилът е известен със силното си противовъзпалително действие. Коренът спомага и за премахване на вредния холестерол и детоксикира тялото.

Ако редовно използвате джинджифил, това може да ви предпази от множество заболявания.

7. Бадеми

Бадемите са сред най-полезните ядки. Витамин E, който те съдържат в изобилие, играе главна роля за нормалната функция на имунната система. Витамин E има невероятен ефект при предотвратяването или излекуването на настинки и грип.

В половин чаша бадемови ядки се съдържа нужната доза витамин E за деня.

 

Разнообразното хранене е тайната към здраво тяло и имунитет. За да подсилите ефективно защитните свойства на тялото си, е нужно да консумирате възможно най-разнообразна храна.

Ако имате дефицит на определени витамини, препоръчително е да наблегнете най-вече на продукти, с които да си ги набавите, но също така и да не забравяте да разнообразявате храната.

Източник: zdrave.to

Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *