Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Патологът отговаря: Какво се случва с органите след заразяване с COVID-19?

Белите дробове се превръщат в кървава гъба. Работата на бъбреците се проваля. Това е резултат от разрушителното въздействие на COVID-19

COVID-19
Какво се случва с органите след заразяване с COVID-19?

Известно е, че най-точната диагноза се поставя не от лекарите, а от патолозите по време на аутопсия. Уви, към днешна дата коронавирусът е оставил много жертви след себе си. Как точно вирусът деактивира жизнените функции, вече е известно със сигурност.

Какъв е мащабът на унищожението, което COVID-19 причинява, отговаря професор Лев Кактурски – президент на Руското дружество на патолозите и член-кореспондент на Руската академия на науките.

Професор Лев Кактурски

Може ли белите дробове да се възстановят след като човек е прекарал COVID-19?

Белите дробове, при смърт от коронавирусна пневмония, са увеличени по обем, компресирани, както при всяка друга пневмония. Но има разлика – изразен оток с натрупване на хеморагична течност в белодробната тъкан (тоест течност, смесена с кръв). Този оток е и много по-обширен, отколкото при тежък грип с усложнения, и последващите промени в белите дробове причиняват остра респираторна недостатъчност. Външно повърхността на разреза на белодробната тъкан има вишневочервен цвят, често порест, с тъмночервена течност (хеморагичен ексудат), оттичаща се от повърхността на разреза при натиск. Ясно е, че в такава ситуация белият дроб не е в състояние да извърши нормален газообмен между кръвта и въздуха, който постъпва в тялото. По пътя се създава препятствие от възпалителната течност. Ето защо пациентите с коронавирус имат остра респираторна недостатъчност. Те посиняват, т.е. започва да не им достига въздух. Затова е необходимо да се направи спешна изкуствена вентилация на белите дробове.

Това достатъчно ли е, за да бъде спасен човек?

Не винаги. Но ако пациентът преживее острия период, тогава след около седмица в белодробната тъкан започват да се развиват склеротични промени, при които тя се заменя с гъста съединителна тъкан, която остава белези. Те са напълно изключени от газообмена. Пациентите развиват хронична дихателна недостатъчност. При младите хора тези склеротични промени не са толкова изразени и белодробната функция след заболяването може напълно да се възстанови. Има причина да се смята, че мъжете са по-податливи на коронавирусна пневмония, но това все още изисква научно потвърждение.

Откъде се появяват кръвните съсиреци и сепсиса?

Съществуват твърдения, че коронавирусът причинява увреждане не само на белите дробове, но и на пикочно-половата система, както и на други органи.

Най-опасни са промените в работата на бъбреците, казва професор Лев Кактурски. Поради нарушения на кръвообращението може да се развие остра бъбречна недостатъчност, заради изхвърлянето на кръв от артериите директно във вените, заобикаляйки бъбречния филтър. Как възниква това? В бъбреците кръвта се филтрира през гломерулните капиляри. Това спомага за образуването на урина, с помощта на която от човешкото тяло се извеждат всички токсини. При наличието на коронавирусна пневмония тази филтрация може да бъде нарушена. Кръвта заобикаля бъбречния филтър, в резултат на което не се пречиства, настъпва задържане на урина и отравяне на организма от вредните продукти на клетъчния разпад.

Беше казано, че COVID-19 може да доведе до тромбоемболия, при която кръвоносните съдове биват блокирани от кръвни съсиреци. Така ли е?

Тромбоемболия на големите съдове може да се появи, но не е характерна. При тежка пневмония е възможно да се развие гнойно усложнение – сепсис. А при сепсис възниква т. нар. тромбохеморагичен синдром. Освен това, в най-малките кръвоносни съдове (капилярите) се образуват миниатюрни тромби. Те запушват лумена на съда и органите не получават необходимото кръвоснабдяване. Многоорганна недостатъчност се развива, когато функцията на голям брой от органите е нарушена.

Колко често възникват тези фатални усложнения?

Повече от 80 процента от хората, които са заразени с COVID-19, прекарват заболяването като остра вирусна инфекция (ОВИ), остро респираторно заболяване (ОРЗ) или като обикновен сезонен грип, без кой знае колко сериозни усложнения. Някои дори преживяват това предизвикателство за здравето на организма като леко неразположение. А немалко хора носят вируса в себе си, смятайки и усещайки се здрави – при тях няма абсолютно никакви симптоми. Но такива носители на инфекция са опасни с това, че могат да заразят други хора. Ето защо хората от рисковите групи (връщащи се от епидемични огнища, от заразени страни) трябва да преминат диагностичен тест, за да не застрашат не само близките, но и непознатите в магазина, аптеката или градския транспорт.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *