ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Киберхондрия – болестта на 21-ви век

Навярно не сте чували тази дума – киберхондрия. Това е реално състояние, което застрашава физическото и емоционално здраве на много хора днес

киберхондрия
Киберхондрия – болестта на 21-ви век

Случвало ли ви се е да си поставите диагноза с помощта на прочетено в Интернет? Намирали ли сте някога „приятели по съдба“ в Мрежата, с които да разменяте мнения и да си давате взаимно препоръки? Прекарвате ли много време във форуми и групи по интереси в социалните мережи? Гледате ли видеоклипове в Ютуб, скролвате ли нон стоп нюзфийда във Фейсбук, Туитър и Инстаграм, забравяйки за онова, което трябва да свършите в реалния живот?

Ако сте отговорили с „да“ на трите въпроса, тогава трябва да помислите колко тънка е линията между любопитството и психическото отклонение.

Какво означава киберхондрия?

Киберхондрия е състояние, подобно на хипохондрията, но във втория случай човек се задоволява с ограничен обем информация. Това например е, ако се интересува от здравословен начин на живот, и изучава само изследвания по въпроси, които го вълнуват, а не всичко подред.

Киберхондрията, напротив, надхвърля всички граници, тъй като човек автоматично търси болести в себе си въз основа на допълнителната информация от мрежата, което само изостря психологическото му състояние.

Симптоми на киберхондрия

Основните симптоми на киберхондрия, ако вземем предвид приликата на този проблем с хипохондрията, са:

– Човек всъщност е физически здрав. Но на фона на определено обстоятелство, тялото му реагира естествено, и той смята такава реакция за ненормална.

– Всеки лекар, колкото и добър специалист да е, е некомпетентен. Ако на човека му се каже, че няма здравословни проблеми, той възприема това като „нежелание да задълбава в проблема“.

– Човек постоянно проверява пулса, кръвното налягане и други показатели.

– В продължение на седмици е в неспокойно състояние, струва му се, че страда от поне няколко патологии.

– Пациентът често открива симптоми, свързани с автономната (наричана още и вегетативна) нервна система, която регулира работата на бронхите, сърцето, стомаха и други органи. Именно тази система е здраво свързана с емоциите. Когато нивото на адреналин се повиши, тогава започва да се усеща сърдечната честота, пулсът се увеличава, стомашните спазми зачестяват. И това плаши. Истината е, че човек сам се довежда до такова състояние.

Не давайте воля на въображението, посетете истински лекар, ако се притеснявате за здравето си

Отличителни черти на киберхондрика

– Самостоятелно поставя диагноза и избира схема на лечение. Въпреки че според проучванията, диагнозите, поставени по този начин, в не повече от 15% от случаите, са действително потвърдени.

– Предпочита да се „тества“ онлайн, за да открие дадено заболяване.

– Членува в различни групи и форуми по темата за здравето, където практически рядко има медицински специалисти, а само „съмишленици“.

– Предпочита да бъде лекуван като чете информация в Интернет или гледа видеоклипове, свързани с неговия проблем.

– След самолечение състоянието му обикновено се влошава.

Как работи Интернет капанът?

Ако човек има киберхондриално разстройство, изпитва две противоположни чувства – необходимостта да бъде сам и нуждата от приемане. Когато той започне да общува онлайн с единомишленици, усещайки вниманието, подкрепата и всичко останало, което му липсва в реалността, тогава чувството му за безпокойство намалява и се появява надежда за „изцеление“.

– След известно време се задейства принципът на психологическата инфекция. През този период киберхондрикът започва да „подрежда“ всички симптоми, своите и тези на другите. Той лесно открива в себе си признаците на определена болест, тоест несъзнателно провокира появата им. И когато действително се открият симптоми, започва паника, защото е твърдо убеден, че е болен.

– Започва да търси метод на лечение, купува лекарства, които не решават проблема (защото той не съществува), но причиняват странични ефекти, което допълнително влошава ситуацията. Ако действително се случи да се възстанови, след приема на някакво лекарствено средство, тогава „въображаемото“ се влошава и изпада в отчаяние.

– Когато ситуацията се нормализира, тогава лекарите вече няма да могат да помогнат; психотерапевтите трябва да се заемат с работата. И ако пациент търси такива специалисти чрез интернет, без да проверява точността на информацията, тогава той е изложен на още по-голям риск. За да излезете от кризата е по-добре да работите с истински професионалист. Тогава има шанс да се отървете от емоционални и психологически наранявания.

Източник: healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *