Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да преживеем пандемията: д-р Александър Мясников отговаря на въпроси

Александър Мясников е лекар – кардиолог, телевизионен и радио водещ, автор на книги и коментатор на въпроси за здравето в големите руски медии

Александър Мясников
Д-р Александър Мясников отговаря на въпроси за коронавируса

Д-р Александър Мясников отговаря на въпроси за коронавируса, зададени от обикновени хора. Въпроси, провокирани от пандемията, която е предизвикателство за всички хора по света – лекари, политици, знаменитости и обикновени трудещи се.

Някои хора изпадат в паника заради коронавируса, сравнявайки го с холера и чума, докато други, напротив, смятат пандемията за измислица и бойкотират самоизолацията. Важно е да останете спокойни и трезво да погледнете на тази наистина трудна ситуация.

Откъде дойде?

Откъде дойде този злокачествен коронавирус?

– Covid – 19 е вид зооноза (инфекция, възникнала първоначално при животни). Такива са вирусът Ебола, който първо се е появил при прилепите, и ХИВ, възникнал първоначално при шимпанзетата от Камерун, а след това в резултат на мутации, преминали при хората, както и SARS, чиито носители са камилите от Саудитска Арабия. Като цяло Африка е родното място на повечето зоонози.

Нашето тяло познава коронавирусите – много от тях циркулират в него и повечето от нас са ги преболедували. Именно коронавирусите причиняват до две трети от острите респираторни инфекции в Северното полукълбо.

Между другото, последствията на много от тези заболявания и преди е била вирусната пневмония – няма нищо ново. Но този нов коронавирус Covid – 19 се появи едва в края на миналата година. Той повтаря структурата на своите „братя“ със 75 процента. Но останалата четвърт постоянно мутира.

Без паника!

Вярно ли е, че коронавирусът е по-опасен от другите респираторни вируси, с които хората са се сблъсквали преди?

– Не, разбира се. През 1918-та, през първите 3 месеца от пандемията, 30 милиона души са загинали от т.н. „испански грип“. Коронавирусът по същество е Остра вирусна инфекция (ОВИ). Въпреки, че много хора няма да са съгласни, той е сравнително безобиден. А вирулентността (възможността за предаване) не е толкова висока, колкото, например при варицелата и морбилито. В нормални времена, средно всеки ден, в света умират 160-180 хиляди души (една трета от тях – от инфекции). Например, от грип умират 650 хиляди души всяка година (американските учени казват, че тази цифра всъщност е кратна). 630 хиляди годишно пренасят вирусен хепатит. И така нататък. На този фон 126,830 (към 15.04.2020 г.) починали от коронавирус по целия свят не изглежда нещо необичайно. Разбира се, стойността на всеки човешки живот е несравнима с нищо.

Може би трябва да благодарим на коронавируса, тъй като той ни показа, че светът изобщо не е готов да се справя с вирусите. Едва сега започваме да разбираме как да действаме. Настоящата ситуация трябва да бъде приета като учение преди възможни бъдещи вирусни заплахи.

Всички заболявания от инфекции ли са?

Инфекциите, по-специално коронавирусът, могат да доведат до развитието на опасни неинфекциозни заболявания. Вярно ли е, че сърцето и дихателната система могат да страдат от тях? Влошава ли се състоянието на раково болните?

– Всъщност, в една или друга степен причината за всички заболявания е наличието на инфекция. От 17 до 20% от цялата онкология са вируси или бактерии. По този начин, чисто инфекциозно заболяване е рак на шийката на матката, който годишно засяга 500 хиляди жени по света, а 250 от тях умират всяка година. Причината за това заболяване е човешкият папиломен вирус. 630 хиляди смъртни случаи всяка година се дължат на инфекция с хепатит В, изходът от който е рак на черния дроб. Хеликобактер пилори е причината за рак на стомаха. Вирусът на Епщайн-Бар често води до рак на мозъка. Разбира се, има и други причини за рак: канцерогени, лоши навици, наследственост, но ролята на вирусите е изключително важна.

Силно свързано с вируси е и заболяването ревматизъм, както лупус и всички автоимунни заболявания. А сърдечно-съдовите болести – още повече. Отдавна е доказано, че инфекцията с хламидия (не тази, която се предава по полов път, а тази, която се пренася по въздуха) може да доведе до тяхното развитие. Хламидията се пренася от макрофаги в цялото тяло. В резултат на това възниква възпаление в съдовете и тогава холестеролът се вгражда в тази слаба връзка свободно. Вече има експерименти, в които се опитват да лекуват ангина пекторис с антибиотици.

Кой е по-податлив?

Как да намалим тежестта на вирусното заболяване? Има много съвети: пийте повече топли течности, приемайте аскорбинова киселина, яжте чесън и правете дихателни упражнения. Кое от всичките тези предложения е ефикасно? И още един въпрос: вярно ли е, че азиатците са по-засегнати от коронавируса? И за кого е по-опасен – за мъжете или за жените?

– Необходимо е да имате здрав имунитет, тогава болестта протича в лека форма. Ако сте „развалина“, без значение възрастта, ще бъде по-трудно да се справите с вирусите. А заплахата от белодробни усложнения ще бъде по-голяма.

Относно втория въпрос. В организма има специален протеин, в който коронавирусът се „вкопчва“ най-лесно. Мъжете имат повече от този протеин, за разлика от жените, а азиатците имат повече от европейците. Но този риск не е толкова висок, както казват те. Просто водете здравословен начин на живот и поддържайте добра хигиена.

Затегнете защитата

Как да не се разболеем от коронавирус?

– Няма прости препоръки като приемане на антивирусни лекарства или имуномостимулатори, хапчета или да се прави гаргара с морска вода. Всичко това не работи. Разбира се, трябва да миете ръцете си често, да предпазвате очите с очила – това са правилата на основната хигиена. Но без значение колко често се миете, ако не притежавате здрав естествен имунитет, значи все още сте в риск. Ако изкачването до 4-я етаж предизвиква задух, ако имате 10 или повече излишни килограма, пушите, пиете, обичате пържоли и пържени картофи, лежите на дивана, не се закалявате и не упражнявайте тялото и душата си, тогава имунитетът ви ще бъде слаб. Между другото, не случайно стана въпрос за душата: за добрия имунитет е изключително важно да мислите позитивно, да се чувствате спокойни и балансирани. Отрицателните емоции значително намаляват имунитета, затова и депресията днес е на първо място сред причините за различни хронични заболявания в света.

Каква е прогнозата?

Кога най-накрая ще приключи цялата тази вирусна лудост, кога ще можем да напуснем дома си и да дишаме свободно?

– Пандемията ще бъде спряна или с ваксина, която все още не е налице, или от изработването на колективен имунитет, който може да се образува само когато 75% от населението на света е болно. За да се създаде ваксина, са нужни поне 3 месеца. И после още поне година на клинични изпитвания. Но, уви, не всеки вирус може да бъде победен от ваксина. Например, когато учените са работили върху ваксината срещу ТОРС (тежък остър респираторен синдром), учените са били изправени пред предизвикателството, че поради променливостта на вируса, въвеждането на лекарството не повишава устойчивостта на човека към болестта, а, напротив, понижава я. Може би в близко бъдеще учените все пак ще разработят ваксина срещу коронавируса, но със сигурност няма да се използва в големи количества, тъй като е необходимо да се докаже безопасността ѝ с дълги клинични проучвания.

Следователно, както преди хиляда години, така и днес, единственият начин за справяне с вируса е изолацията. Ако няма предаване на инфекция, тя ще спре сама по себе си. На който е писано да се разболее – ще се разболее, който, извинявам се за цинизма, е предопределен да умре – ще умре. Но благодарение на съвместните усилия епидемията ще спре. Това е въпрос на 2-3 месеца, след които ще има и остатъци от вируса, ще има и болни, но положението няма да бъде толкова тежко.

Източник: kp.ru

Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *