ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да изберем дезинфектант срещу коронавирус?

Има два основни типа дезинфектанти за ръце: на алкохолна и безалкохолна основа


Но, преди да се подсигури безопасността на ръцете е нужно да се обработят повърхностите у дома. И това е добре да се случва всеки път когато ние или член на семейството се прибира.

Коронавирусът, който причинява Covid-19, е в състояние да оцелее няколко дни върху различни повърхности. Прогнозите за продължителността на живота му варират. Вирусът може да остане жив достатъчно дълго, за да направи дезинфекцията на често докосваните повърхности приоритет.

Преди да измиете ръцете

Обикновено се предлагат дезинфектанти под формата на кърпички, спрей и гел, които биха направили почистването на заразите върху повечето повърхности сравнително лесно. Много от тези продукти са изчерпани на склад. Когато се появяват в магазините, бързо биват изкупени.

Ако не можете да намерите готов дезинфектант, направите си сами ефективна домашна смес от вода, спирт, белина и кислородна вода. Какво е съотношението между водата и останалите съставки? Една част белина, кислородна вода и спирт се изсипват в 15-20 части вода. Може да ползвате като доза чаена чаша. Прави се по-силен разтвор за пода, а за останалите повърхности в дома, които позволяват използване на такива препарати, разтворът не трябва да е толкова агресивен.

В същото време така приготвената смес става и за дезинфекция на ръцете. Основното е да имате 50 части вода срещу една част белина, спирт и кислородна вода.

Каквото и да имате под ръка за почистване, от решаващо значение е да знаете как да използвате правилно дезинфектанта. Това означава да има достатъчно време, през което той да може да свърши своята работа. Най-често за това са необходими до 10 минути.

Бъдете внимателни!

Смесите за избелване могат да се използват само на твърди повърхности – те ще повредят трайно повечето тъкани и много други меки материали. Освен това са неприятни за работа. Задължително носете ръкавици. Проветрете пространството, което сте почистили, възможно най-добре. Дори и изпаренията на белината са вредни и могат да навредят.

Никога не смесвайте белина с амоняк или нещо, съдържащо амоняк. Ако направите това, ще произведете силно опасни и дори смъртоносни газове.

Дезинфекция на ръце

След появата на COVID-19 продажбите на дезинфекциращи гелове за ръце се увеличиха драстично. Този продукт стана толкова търсен, че се появи недостиг.

В допълнение към разпространението на инфекцияta във въздуха, заразата се осъществява и като се докосват повърхност или предмет, заразен с вирус, и след това се пипа лицето, устата, търкат се очите или носа. Често докосваме лицето си, без дори да го осъзнаваме: проучване на Университета в Нов Южен Уелс показа, че хората докосват с ръце лицето си средно около 23 пъти на час.

От гледна точка на хигиената на ръцете, измиването им със сапун и вода (гореща, а не студена) остава отлично решение за предотвратяване на разпространението на инфекциозни заболявания. Всъщност, това елиминира мазните филми, които покриват ръцете ни и понякога съдържат патогенни микроби.

Както вече стана ясно – има два основни типа ръчни дезинфектанти: на алкохолна основа и неалкохолни

Първият съдържа определено количество и вид алкохол (обикновено 60-95% изопропилов алкохол, етанол или н-пропанол). Във втория случай, алкохолът се заменя с химични съединения, наречени кватернерни амониеви съединения (най-често бензалкониев хлорид). Те могат да намалят броя на микробите, но са по-малко ефективни от алкохола, за който се знае, че убива повечето микроби.

Алкохолът атакува и унищожава протеина на допълнителната обвивка, покриваща някои видове вируси, включително коронавирусите

Този протеин е жизненоважен за оцеляването и възпроизводството опасните вредители.

За да се унищожат повечето вируси, дезинфектантът за ръце трябва да съдържа най-малко 60% алкохол. Продуктите, съдържащи по-малко от 60% алкохол, са неефективни срещу вируси, бактерии и гъбички; те само намаляват растежа, но не ги убиват напълно.

Когато ръцете са мръсни, измиването с вода и сапун е по-ефективно от използването само на дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Проучванията показват, че в този случай общото действие на сапуна, топлата вода, миенето и триенето е от голямо значение. Затова, преди да нанесете дезинфектант, задължително почистете добре ръцете с вода, сапун и енергично търкане.

Най-добрият начин да предотвратите разпространението на коронавирус и да намалите риска от инфекция е след като сте измили ръцете, да ги дезинфекцирате и да сложите ръкавици, ако ще излизате навън.

Периодично избърсвайте ръкавиците с мокра кърпа и ги обтривайте със спирт. Може да ползвате и описания по-горе домашно направен дезинфектант от вода, спирт, белина и кислородна вода. След като се приберете, ръкавиците или се изхвърлят, ако са за еднократна употреба, или се изпират внимателно с топла вода и препарат за миене на чинии (не сапун, не и прах за пране). След като изсъхнат се минават със спирт.

При липса на сапун и вода, средствата за дезинфекция на ръцете, съдържащи поне 60% алкохол, са практична алтернатива. Ако трябва да ги използвате, уверете се, че го правите правилно: както със сапуна и водата, покрийте напълно ръцете си (включително между пръстите, китките, дланите, задната част на ръката и ноктите), след това разтривайте продукта старателно в продължение на най-малко 20 секунди. Това е задължителното условие използването на този вид продукти да бъде наистина ефективно.

Антисептичен или дезинфекционен разтвор – каква е разликата?

Производителите декларират готовността си да пуснат големи обеми дезинфектанти, но изпитват затруднения с опаковките, както стана ясно. Затова е по-изгодно да се купуват веднага големи разфасовки и да се съхранява течността в празни бутилки, които имате у дома.

Важно е средствата да се използват по предназначение. Дезинфекционните разтвори са предназначени за употреба върху повърхности. Те са полезни за обработка на врати, стени, мебели, уреди. Носете маска и защитно облекло по време на дезинфекция. За приложение върху кожата се използва антисептик. Ако съдържа алкохол се изключва употребата върху лигавиците (носна кухина, фаринкс).

Източник: zik.ua

Витамин C + Цинк
Витамин C + Цинк за цели 3 месеца

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *