Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Соланин: скрита опасност в зеленчуците

Понякога посягаме към зеленчуците без да се замислим, че и те могат да представляват опасност за здравето

соланин
Соланин – токсично вещество, което се открива в някои от най-любимите зеленчуци

В днешно време се появиха много нови продукти, които хората са свикнали да консумират, без да се замислят за техните полезни свойства и странични ефекти. Ако всички са чували за опасностите от полуготовите храни, в които се добавят изкуствени компоненти, тогава повечето хора са свикнали да смятат зеленчуците и плодовете за еднакво здравословни.

Освен пестициди или нитрати, друго вредно едва ли би могло да има в земните дарове, които всеки един от нас е свикнал да слага на трапезата си. Те са източници на полезни вещества и се консумират от древни времена. Но не всички култивирани зеленчуци са полезни, както и техните диви предшественици. Например, какво може да бъде по-познато от салата с домати, краставици и чушки? Преди няколкостотин години някои зеленчуци, като доматите, дори не са били познати на нашите предци. Възможно ли е да сме напълно сигурни, че тялото ни, такова каквото е сега, е напълно адаптирано към тези продукти?

Зелените картофи не бива да се ядат

Странични ефекти на познатите зеленчуци

Така наречените соланинови храни включват домати, картофи, някои видове чушки, патладжан – все любими зеленчуци на повечето народи по света. Но освен полезни витамини и минерали, те съдържат и вредни вещества като соланин – малко познат токсин. Това е алкалоид, който провокира стомашни проблеми, главоболие и болки в ставите, нарушение на съня, раздразнителност, депресия, проблеми с храносмилането и нарушаване на сърдечната дейност.

В допълнение, соланинът причинява разстройства на стомашно-чревния тракт и неврологични разстройства.

Къде има соланин? Как да познаем зеленчуците, които могат да бъдат опасни за нас?

Както вече стана ясно – картофите и доматите са най-лесно разпознаваеми. Може би сте чували от баба си, или вашата майка ви е казвала, че не бива да се ядат картофи, които са „зеленясали“. Същото важи и за зелените патладжани, както и за зелените домати.

Соланинът е разтворим в мазнини, така че дългото пържене намалява опасността. Националният здравен институт на САЩ съветват никога да не ядете картофи, които са зелени под кората.

Соланинът наистина е отровен в големи дози

Той причинява всичко: от стомашно-чревни симптоми до халюцинации, парализа и смърт.

Големите количества соланин са токсични, но количествата, които обикновено се намират в храната, са безвредни. Той се абсорбира слабо и бързо се екскретира.

При редовна употреба това вещество допринася за изтръпване на мускулите, дисфункция на ендокринната система, повишена пропускливост на чревната стена.

Зелените домати са вкусни в туршии и сладка, но не прекалявайте с дозата

Симптомите на отравяне със соланин включват:

– Диария;
– Треска или по-ниска от нормалната; телесна температура (хипотермия);
– Главоболие;
– Бавен пулс и/или дишане;
– Болки в стомаха или корема;
– Повръщане.

При чувствителни пациенти соланинът може да:

– Действа като ендокринен разрушител особено на щитовидната жлеза;
– Причинява хронична болка в ставите, артрит (всички форми), ставни възпаления – това се дължи на способността на соланините да премахват калция от костите и да го депозират във всяка слаба или генетично предразположена област на тялото;
– По същата причина той може да допринесе основно за появата на остеопороза (тъй като премахва калция от костите) и артериосклерозата (може да депозира калция в кръвоносните съдове);
– „Пропускливи черва“, както и синдром на раздразненото черво;
– Апендицит;
– Вродени дефекти, включително спина бифида;
– Депресия;
– Мигрена;
– Значително пречи на усвояването на калций и витамин D, въпреки добавките, които се взимат допълнително.

Независим източник

Разследване на уебсайта, който руши митове (snopes.com) заключава, че има някаква истина в съветите на майка ви да не ядете зелени картофи. Въпреки това, Snopes съобщава, че здравите възрастни трябва да консумират приблизително 2 кг. зелени картофи за едно хранене, за да се появяват голяма част от по-горе изброените симптоми.

Нека обясним

Калцитриол, активен метаболит на витамин D3, който се намира и в зеленчуците, помага на чревния тракт активно да абсорбира калция. Но твърде много калций води до натрупването му в меките и съединителни тъкани на сухожилията, хрущялите, бъбреците и кожата. Това може да провокира риск от развитие на остеоартрит, коронарна болест на сърцето и други разстройства.

Много медицински експерти смятат, че изключването на тези зеленчуци от диетата помага за намаляване на болезнените прояви при заболявания на ставите, синдроми на болка в мускулната тъкан, облекчава състоянието при възпалителни процеси в жлъчния мехур и възстановява пълноценната почивка през нощта.

Трябва да знаете, че тютюнът също принадлежи към семейството на зеленчуците и растенията, които имат соланин. Другата му вреда върху организма е ясна и на децата, но ние ще добавим и още една – вредния соланин. Тютюнът успешно се използва за пушене от няколко века, но сега все повече и повече хора отказват да го използват, сериозната вреда, която причинява на здравето.

Илюстрация източник: bodytime.bg

Някои части от плодовете и зеленчуците са строго забранени за ядене, тъй като те са токсични и могат да причинят сериозно отравяне. В древен Рим те са били използвани за направата на силна отрова. Ето един нагледен пример как определена доза от любимите плодове и зеленчуци може да ги превърне в убийци.

Хората, които отглеждат зеленчуци от изброените по-горе, трябва да се уверят, че децата и домашните любимци не ядат случайно неузрели зеленчуци и семена, тъй като те съдържат по-висок процент от вредния токсин соланин.

Източник: food-info.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *