Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Маската: колко по-плътна, толкова повече пази!

Каква трябва да бъде маската, която максимално добре ще ви защити от новия коронавирус? Трябва ли изобщо да се носи маска и къде?


Докато българите все още продължават да изкупуват случайно появилите се маски в аптеките, лекарите дават някои насоки, относно употребата им.

След като проучихме препоръките на Световната здравна организация (СЗО), ще ви кажем накратко кои маски и респиратори могат да помогнат, и кои са безполезни в случай на коронавирус.

Маска за еднократна употреба

Маски за еднократна употреба

Експертите, интервюирани от британското издание Express, не оцениха ефективността на този вид маски, както и на тази мярка за защита.

Маските играят много важна роля в клинични условия, например в болниците. Въпреки това има много малко доказателства за ползите от тяхната употреба извън тези клинични условия“, казва д-р Джейк Дънинг.

Д-р Джейк Дънинг

Според него, ефективността на такава маска зависи от метода на поставянето, отстраняването и рециклирането ѝ, както и от редовността на подмяната.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва да се носят маски само от тези, които подозират, че имат коронавирус или вече са се заразили, както и от лекари, които работят с такива пациенти. Експертите от Университетската болница в Торонто са на същото мнение.

Руският вирусолог Михаил Щелканов също отбеляза, че маската за еднократна употреба не дава стопроцентов резултат и повечето хора я носят неправилно – тя трябва да приляга плътно към лицето и да се сменя на всеки два часа. Според експерта, многослойните маски или респираторите с добри филтри предпазват от вируса много по-ефективно, отколкото еднократната маска. В тази връзка, всички специалисти са единодушни, че колкото по-плътна е маската, толкова по-добре, тъй като вирусът, блокирал в пандемия почти целия свят, е с много малки размери.

Руският вирусолог Михаил Щелканов

Маските за еднократна употреба помагат по-малко да докосвате лицето си с мръсни ръце. Те обаче няма да ви предпазят от коронавирус, защото, както вече стана ясно, не прилягат плътно към лицето.

Освен това, обикновената медицинска маска става влажна след около два часа, и вирусите и бактериите започват да се размножават в нея.

Нека да уточним още веднъж – носете я само ако сте болни и я сменяйте поне веднъж на два часа. Когато маската е върху вас, не я докосвайте с ръце! Свалете я внимателно, като я хващате за връзките, но не и отпред.

Много хора перат маските за еднократна употреба и ги ползват отново, поне докато не се разпаднат. Това е абсолютно погрешно. В такъв случай е по-добре да сте без маска.

Маски от плат

Повечето хора са решили проблема с липсата на маски, като използват плат и са си ушили сами предпазно средство за лицето. Важно е да се знае – този тип маски забавят разпространението на вируса, но не са надеждна защита срещу него. Те са половин идея по-добри от маските за еднократна употреба, стига да прилепват плътно до лицето.

Маска от плат

За да има някаква полза от тях, маските от плат трябва да:

– прилепват плътно, но удобно от единия до другия край на лицето;
– да се закрепят с връзки или ушни бримки;
– да включват няколко слоя плат;
– да позволяват дишане без ограничение;
– да могат да бъдат изпрани и машинно изсушени без да се повреждат или да променят формата си.

Маски от плат и всякакви видове респиратори не се слагат на деца под 2 години, на хора, които имат проблеми с дишането или са в безсъзнание, на неработоспособни или такива, които поради заболяване не могат да свалят маската без чужда помощ.

Как се поддържа маската от плат?

1. Ръчно изпиране, използвайки много гореща вода и обикновен препарат за миене на чинии (не течен сапун). Загрейте водата, изсипете в подходящ съд, сложете препарата за миене на чинии и потопете маската за лице. Ако е силно замърсена, добавете кислороден почистващ препарат (например Oxyclean), съгласно инструкциите на опаковката. Накиснете и изперете. Изплакнете старателно с много вода. Изстискайте добре. Оставете да изсъхне. След това изгладете с гореща ютия, колкото е възможно по-дълго време и задължително преди употреба. За по-сигурно може да напръскате маската със по-силен медицински спирт. Това се прави и по времето, когато я носите. Сваля се внимателно и се напръсква маската отвътре и отвън, без да се докосва предната част.

2. Машинно пране. Не се препоръчва да се използва прах, който съдържа омекотител. Добавете допълнителен цикъл на изплакване, ако е необходимо. Ако сушите машинно, помислете за използване на мрежест плик, за да предотвратите повреда на ластиците или връзките.

Респираторни маски

Респиратори от клас FFP1

Респиратори от клас FFP1

Респираторите, които принадлежат към клас FFP1 (филтрираща лицева част), предпазват от нетоксичен прах и големи капки аерозоли. Такива маски действат много по-ефективно от медицинските. Важно е да запомните, че ако не прилепват плътно, тогава тяхната ефективност е значително намалена.

Имат обаче някои плюсове. Овлажняват се много по-бавно, което означава, че може да се носят за по-дълъг период от време – до осем часа.

Респираторни маски от клас FFP2

Респираторните маски, принадлежащи към клас FFP2, са проектирани да работят в условия на токсичен прах, масло, вода и аерозол. Този тип маска може да предпази от коронавирус обикновения човек. Например, на лекарите, които са в постоянен контакт с пациенти, не се препоръчва да използват FFP2.

Респираторни маски от клас FFP2

Могат да се носят до осем часа. Трябва да бъдат отстранени много внимателно, без да се докосва външната страна с ръце.

FFP3 респираторни маски

Това са най-сериозният тип маски. Те предпазват дори от особено опасни вещества, като аерозоли с капчици, протеинови молекули, вируси, бактерии, гъбички и спори и дори от силно опасните азбестови влакна и радиоактивни материали. СЗО препоръчва използването на FFP3 от лекари, които системно имат контакт с пациенти с коронавирус. Такъв вид респираторна маска осигурява 6-8 часа защита.

Респираторни маски от клас FFP2

Но в случай, че имате нужда от максимално ниво на защита, тогава една маска няма да е достатъчна. Ще трябва да закупите и предпазни очила и защитен щит за лице.

Има обаче един проблем – трудно е да дишате с маска като FFP3, така че е почти невъзможно да се издържи с нея осем часа. И след като махнете маската, вече не е възможно да я носите втори път. Ще ви е нужна нова. В противен случай използването на защитен респиратор е безсмислено.

Най-добра защита: Не забравяйте да миете ръцете си

Всички маски и очила ще бъдат безполезни, ако се пренебрегват най-важните хигиенни принципи. Например, ако след след дълго пътуване с автобус или метро, където сте докоснали парапети и дръжки, се приберете у дома, свалите маската и пипнете носа или устата, без да сте измили и дезинфекцирали ръцете, то тогава цялата защита е била напразна.

Източник: www.dw.com

витамини
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *