Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли 100-годишната БЦЖ ваксина да помогне при коронавирус?

БЦЖ е ваксина, която е задължителна в България. Всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза (БЦЖ) и срещу хепатит Б

БЦЖ
БЦЖ пази от туберкулоза, но може ли да помогне и за овладяване на пандемията от коронавирус?

Към днешна дата тази почти вековна ваксина се спряга усилено като средство, което може да помогне в борбата с коронавируса.

Учените ще проведат клинични проучвания на ваксината БЦЖ, за да установят дали тя може да потисне или смекчи симптомите на коронавирус и да укрепи имунитета.

Според авторитетното списание Science, такива изследвания са обявени от експерти от Австралийския детски научен институт „Мърдок“ и от холандски учени.

Изследванията се провеждат сред лекари и медицински сестри, които са изложени на по-висок риск от заразяване с респираторни инфекции от общото население и сред по-възрастни хора, които също са рискова група.

На половината от участниците ще бъде направена ваксина срещу туберкулоза, а останалите ще получат плацебо. Резултатите от изследването ще бъдат известни след шест месеца.

Какво е БЦЖ ваксина?

БЦЖ (съкратено от Bacillus Calmette-Guerin, FR. Bacillus Calmette-Guérin, BCG) е ваксина срещу туберкулоза. Тя е разработена в началото на ХХ век от френските микробиолози Алберт Калмет и Камил Герин. БЦЖ е единственото средство, използвано за имунизация срещу туберкулоза.

Ваксината съдържа жив атенюиран щам на говежди туберкулозен бацил (Mycobacterium bovis), „роднина“ на M. Tuberculosis – микроба, който причинява туберкулоза – и има доказан защитен ефект срещу туберкулозен менингит и широко разпространената туберкулоза при деца.

Щамът на туберкулозния бацил, присъстващ във ваксината, практически е загубил своята вирулентност (заразност) за хората, тъй като е бил специално отглеждан в изкуствена среда. Живите микобактерии на ваксината БЦЖ, размножаващи се в организма на ваксинираните, допринасят за развитието на дългосрочен специфичен имунитет към туберкулоза. Имунитетът, произведен от БЦЖ ваксината, се формира приблизително шест седмици след имунизацията.

Днес БЦЖ е единствената достъпна, безопасна и евтина ваксина срещу туберкулоза. В допълнение към туберкулозата, тя има доказана ефективност в борбата с проказата и, според някои доклади, предпазва от язви на Бурули и други нетуберкулозни микобактериози.

Ваксината намалява заболеваемостта, смъртността и първичната инфекция сред ваксинираните, а също така предотвратява развитието на остри прогресиращи форми на туберкулоза (менингит, милиарна туберкулоза, казеозна пневмония).

Защо, въпреки ваксината, много хора се разболяват от туберкулоза?

БЦЖ ваксинацията е необходима за предотвратяване на туберкулоза при деца. Тя не предпазва от инфекциране с патогена, но наистина пази от прехода на латентна инфекция в ясно заболяване, и практически на 100% защитава децата от тежки форми на заболяването – от туберкулозен менингит, туберкулоза на костите и ставите, тежки форми на белодробна туберкулоза. Според различни изследвания, тази ваксина предотвратява средно около 60 процента от случаите на туберкулоза при деца. Вероятността неваксинирани с БЦЖ ваксина малки деца да се разболеят от туберкулоза е 85,7 процента.

На каква възраст слага ваксина БЦЖ?

Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) ваксинацията се извършва в първите дни от живота на детето, т.е. слага се още в родилния дом. Децата трябва да получат еднократна доза БЦЖ ваксина възможно най-скоро след раждането. За бебета, които са имали контакт с пациент с белодробна туберкулоза с положителен намаз от храчки след раждането, БЦЖ ваксинацията се прави след завършване на шестмесечен профилактичен курс на лечение с изониазид.

БЦЖ задължителна ваксина ли е?

В момента ваксинациите срещу туберкулоза са задължителни в 64 страни по света и се препоръчват други 118. Дори в държави, в които БЦЖ не е включена в задължителния календар, се предписват на хора, живеещи в дисфункционални социални условия.

В страни, където честотата на туберкулозата е ниска (САЩ, Канада, Белгия, Дания, Италия, Испания и др.) тази ваксина е препоръчителна, но не и задължителна. Само тези, които са в риск се ваксинират. Няма данни откога БЦЖ е започнала да се прилага в България и е станала задължителна. Факт, потвърден и от учените: в страните, в които БЦЖ е задължителна ваксина, коронавирусът преминава по-леко, за разлика от онези държави, в които ваксинацията с БЦЖ е препоръчителна.

БЦЖ повторна ваксина ли е?

Устойчивият имунитет след ваксинация с БЦЖ продължава шест до седем години, така че на всички деца с отрицателна реакция на Манту на седемгодишна възраст се предлага ревакцинация с БЦЖ. БЦЖ ваксинацията при възрастни обикновено не се препоръчва. Може да се приложи при туберкулино-отрицателни лица, които имат неизбежен и близък контакт с пациенти с мултилекарствена резистентност към причинителя на туберкулозата.

Какво е БЦЖ-M?

Това е вариант на БЦЖ ваксината, която съдържа два пъти по-малко микробни тела, отколкото в конвенционалната ваксина. БЦЖ-M ваксината се слага на слаби и недоносени деца.

Какви са усложненията от БЦЖ-ваксинацията?

Усложненията след слагане на ваксина БЦЖ са изключително редки, с честота 0,02% -0,004% от броя на ваксинираните новородени. Причината им като правило е нарушение на техниката на ваксинация. Случва се ваксината да се сложи подкожно и в резултат на това да се образува подпухване под кожата. В този случай няма абсцес, но има нещо подобно на грахово зърно под синкавата кожа. Може да се отбележи и увеличение на аксиларните лимфни възли.

Противопоказанията за ваксинация с БЦЖ и БЦЖ-M са:

– наличието на вроден или придобит (причинен от ХИВ инфекция) имунодефицит при дете;
– тежки, чести усложнения след ваксинация срещу туберкулоза при братята и сестрите на бебето;
– не се ваксинират или реваксинират деца, които са имали туберкулоза или са заразени с микобактерии с положителен или съмнителен тест на Манту.

Източник: www.sciencedirect.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *