Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Домашната аптечка: кои лекарства да оставим и кои – не?

Във всеки дом има аптечка. Но далеч не всеки човек знае какво се съхранява в нея, защото редовно се попълва и рядко се одитира

аптечка
Има лекарства, които не би трябвало да се съхраняват в домашната аптечка

Александър Мясников, известен лекар и телевизионен водещ, главен лекар на Държавната клинична болница № 71 , работил дълги години в САЩ, дава съвети за лекарствата, които трябва да бъдат изхвърлени от домашната аптечка, и за онези, които е добре да се съхраняват в нея за всеки случай.

Д-р Александър Мясников

Известно е, че българинът често купува лекарства без те да са назначени от лекар. Ей така, за всеки случай. Въпреки това, световната практика показва, че 50-на вида лекарства са достатъчни за лечение на различните заболявания.

Асортиментът на домашната аптечка и тази, от която се купуват лекарствата, като цяло е сходен. Както в аптеките, така и у дома често има лекарства, от които няма нужда. Затова не е изненадващо, че е трудно дори и на лекар да се ориентира в богатата гама от домашни лекарствени продукти.

В западните и скандинавски държави, както и в страните, които ние наричаме напреднали, в аптеките се продават само лекарства, които са доказали своята ефективност. Там лекарствата се етикетират според нивото им на доказателства за тяхната ефективност: A – високо ниво, B – нормално и т.н.

Има лекарства с недоказана ефективност, но това не пречи да се продават в нашите аптеки, които често приличат повече на магазини за козметика.

На Запад никой лекар не може нито да изпише, нито да посъветва пациента да си купи лекарство, което няма да му е нужно, тъй като разходите за закупуване на лекарства (частично или изцяло) се покриват от здравната застраховка. И никоя застрахователна компания няма да възстанови разходите за закупуването им.

Има някои лекарства с недоказана ефективност, които са включени в списъка с жизненоважни лекарства. Тоест милиони и милиарди средства, дадени уж за здравето, се губят. Но средният потребител трябва да премисля и да реши за какво да харчи парите си и за какво не.

Не са особено нужни:

  1. Витамини – за възрастния, сравнително здрав човек, най-добрите витамини са слънцето, въздухът, балансираната диета и водата. Или тези, предписани от лекаря след подробен преглед. Случаите с недостиг (пълна липса на витамини) у нас за последно са регистрирани след Втората световна война. Следователно, мултивитаминните комплекси са нещо, от което не винаги има нужда.
  2. Хепатопротектори (лекарства за защита на черния дроб) – в Европейския съюз и САЩ хепатопротекторите не се използват в клиничната практика, тъй като много широкомащабни клинични проучвания не разкриха положителния им ефект върху черния дроб, в сравнение с плацебо. За да защитите черния дроб, препоръчително е да не пиете алкохол, да спазвате диета и да приемате лекарства с повишено внимание – много от тях са хепатотоксични (причиняват структурни и функционални нарушения на черния дроб).
  3. Имуномодулатори – няма лекарства за повишаване на имунитета. Ако съществуваха, СПИН-ът отдавна би бил победен, както и много други болести. Укрепването на имунитета може да се случи само с правилното хранене, адекватен сън, билки и физическа активност и закаляване.
  4. Ноотропични лекарства – Противно на общоприетото схващане, тези лекарства не подобряват паметта и не активират умствените способности. Ноотропичните лекарства се предписват изключително и само при мозъчно-съдови инциденти.
  5. Пробиотици – обикновено се предписват при прием на антибиотици и за лечение на дисбиоза. Това не е задължително. Пробиотиците могат само да облекчат субективното състояние на човека.
  6. Ензимите трябва да се приемат само според указанията на Вашия лекар. Те са необходими за пациенти със синдром на малабсорбция и панкреатична недостатъчност. Но поглъщането им преди угощение, за да се „помогне“ на храносмилателната система да усвоява по-лесно излишните мастни храни, е безсмислено.
  7. Антибиотиците няма смисъл да се купуват „за всеки случай“. За всяко заболяване се предписва специфично лекарство. Приемането на антибиотик при първите признаци на настинка (за съжаление тази практика се приема от активно работещи хора) е просто опасно, защото може да се развие антибиотична резистентност, а в ситуация, когато това лекарство наистина е необходимо, се оказва, че то не работи.
  8. Диуретичните лекарства при локален оток (например по лицето) са не само безсмислени, но и могат да влошат ситуацията.

Също така си струва да изхвърлите всички лекарства с изтекъл срок на годност от аптечката, тъй като те може да са опасни.

Какво трябва да има в домашната аптечка?

Ето какво е добре да имате „под ръка“, в случай че ви потрябва лекарство:

  • Антисептични средства – това е първа помощ при рани, драскотини и наранявания (памук, марлена превръзка, йод, кислородна вода и бактерициден пластир).
  • Сорбенти – средства, които ще помогнат при чревни неразположения (активен въглен, смекта). Важно уточнение е, че при остра болка в корема не трябва да се използват нито сорбенти, нито лекарства за болка. Приемът им ще „замаже“ симптомите и на лекаря ще бъде по-трудно да постави правилната диагноза.
  • Антипиретични лекарства – лекарите не препоръчват да се свалят температури под 38,5. Ако е по-висока, антипиретичното средство ще помогне.
  • Антихистамини (антиалергични) лекарства. Лекарите се шегуват, че алергиите, като и любовта, могат да се появят във всяка възраст. В тази ситуация антихистаминът бързо ще ви накара да се почувствате по-добре.
  • Нитроглицерин – за тези, които имат сърдечни проблеми.
  • Спрей за хрема, хапчета за смучене – при настинка, запушен нос и болки в гърлото. Такива средства бързо ще премахнат неприятните симптоми.

Важно е да запомните правилата за съхранение на лекарствата. В противен случай те ще загубят свойствата си – в най-добрия случай, а в най-лошия ще станат токсични.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *