Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Георги Желев обяснява как да дезинфекцираме правилно в условията на Ковид-19

Д-р Георги Желев е преподавател в Тракийски университет, доказан специалист в епидемиологията, инфекциозните болести и превантивната медицина

Д-р Георги Желев
Д-р Георги Желев обяснява как да дезинфекцираме правилно в условията на Ковид-19

Основателните притеснения на хората, че може да се заразят с Ковид-19, или познат още като коронавирус, ги карат да търсят отговор на въпроси като: как и с какво да се дезинфекцираме, за да предотвратим заразата? Какви средства да използваме? Правилно ли извършваме дезинфекцията?

В магазините, както в аптеките и дрогериите вече не могат да се купят никакви средства за постигане на една относителна стерилност на ръцете. Много от нас са принудени да си приготвят сами почистващи разтвори, или да прибягват до използването на алтернативни средства.

По отношение на последните, доктор Желев е категоричен, че в никакъв случай не може да се използва ракия, пък била тя и „силен първак“ за дезинфекция на ръце или повърхности. Спиртът за горене е спирт за горене, а не за предпазване от вируси и бактерии.

Той разясни, че има етилов спирт, който вече трудно може да се намери по аптеките. Спиртът за горене съдържа метилов алкохол, чиито изпарения могат да бъдат вредни, ако се използва за дезинфекция на повърхности. Ако се нанася върху кожата, същите тези опасни съединения, които спиртът за горене съдържа, се абсорбират и попадат в човешкото тяло чрез кръвта. И така, от двата вида спирт полезен е само етиловия.

ЗАПОМНЕТЕ: Метиловият алкохол е токсичен, както за външна, така и за вътрешна употреба.

Припомняме случая в Иран, при който, за да се предпазят от коронавирус, десетки хора са пили метилов алкохол. В резултат на това са починали над 60 човека!

Подобно е и положението с първака, който се получава при варенето на ракия. Той също съдържа метилов алкохол.

Колко често трябва да се мият ръцете си?

Хората не бива да бъдат притеснени от липсата на спирт в аптечната мрежа, казва доктор Желев. Дезинфекцията с него не е задължителна. За целта е достатъчно ръцете да се измиват добре с топла вода и сапун.

Измиването на ръцете е ключът към доброто здраве в този момент. Днес тази истина е вярна както никога досега. Във време, когато в света бушува епидемия от нова респираторна инфекция, една от основните препоръки за профилактика е честото миене на ръцете.

По отношение на хигиената на ръцете е важно не само как да ги миете (има цяла инструкция, предполагаща, че това действие отнема поне 20 секунди), но и колко често трябва да правите това.

Например, американските микробиолози са изчислили честотата на такава процедура и са предписали ситуации, след които се изисква отлична хигиена на ръцете.

Препоръчва се да миете ръцете си в следните ситуации:

– Преди да започнете да готвите;
– Непосредствено преди хранене – пропагандни плакати ни учат на това още от детската градина;
– Преди различни медицински манипулации у дома, например, лечение на драскотини, рани и т.н;
– Преди да махнете контактните си лещи.

Освен това, списъкът с препоръки за миене на ръце включва следните елементи:

– Хигиена след посещение на тоалетната;
– След като сте пипали сурови зеленчуци, плодове, месо;
– След изхвърляне на боклука;
– Измиване на ръцете след работа със земя, например в градината;
– След хигиенни процедури с бебето, като смяна на памперси;
– След игри или занимания с домашни любимци.

Отделен момент е необходимостта да си миете ръцете, ако кихате и кашляте в дланта. Също така, трябва да измиете ръцете си със сапун и след грижа за болен човек.

За да са чисти ръцете ви, имате нужда само вода и обикновен сапун. Трябва да извършите тази проста наглед процедура без да я претупвате. Това е единственият начин да си гарантирате чистота и безопасност.

Източник: trud.bg

Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *