Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фатален риск: Грешки, които правим, когато се грижим за здравето на носа

Грижата за здравето на носа трябва да бъде постоянна, но не и прекалена. Престараването крие рискове за добрата работа на органът на обонянието

носа
Грижата за здравето на носа трябва да бъде редовна и деликатна

Носът не е само украса на лицето на човекa. Първоначално в него са заложени огромен брой функции, които позволяват да дишаме въздух с добро качество, да различаваме и възприемаме аромати и т.н.

Естествено, на доброто състояние на носа трябва да се обръща специално внимание. В края на краищата той пръв попада под атаката на вируси – много инфекции се предават чрез въздушни капчици и навлизат в човешкото тяло през носните проходи. Разбира се, за такъв важен орган трябва да се грижим правилно, за да е здрав и да работи безпроблемно, като часовник. Въпреки това мнозина, в опитите си да реализират нещо по-добро, постигат обратен ефект. В крайна сметка грижата за носа, както казват лекарите, трябва да бъде правилна и възможно най-деликатна. За това какви грешки правим, когато се грижим за здравето на носа и какви последствия могат да имат тези действия, научаваме от оториноларинголога д-р Владимир Зайцев.

Д-р Владимир Зайцев

Първата грешка е да си издухате носа, когато носът ви е чист

Опитът да прочистите носа и да се опитате да издухате нещо от него, когато го няма, може да доведе до доста сериозни последици. Има риск да се развие зависимост от тази процедура, което впоследствие ще изглежда странно. Също така, такова действие ще предизвика развитието на кръвотечение от носа.

Когато човек издухва носа си, налягането в носната кухина се изпомпва, и на този фон могат да се спукат микросъдове, което става причина за развитието на кървене. Освен това, поради постоянните опити за издухване на носа, носната лигавица започва да изсъхва. Активното издухване на чистия нос крие рисковете от перфорация на преградата, т.е. ситуация се развива, когато се появят дупки в носа.

Втората грешка е да изчистите носа от коричките, които се образуват в него

Такъв навик спокойно може да се нарече лош. Не трябва да се отстраняват коричките от носа. В крайна сметка това води и до кървене. Тук е важно да разберем, че когато премахваме, или още по-лошо отлепваме коричката, излагаме лигавицата на риск. Тя започва да кърви още повече. В същото време лигавицата се лекува като образува кора. Ръцете на човека обаче нямат спокойствие и той отново откъсва тази нова кора. Съответно, площта на щетите се увеличава. Налице е порочен кръг – на фона на такова поведение е възможно да се развие силно кървене, субатрофия и атрофични заболявания на носната кухина. Най-неприятната последица може да бъде перфорация на преградата.

Перфорацията води до факта, че кората става още по-голяма, носът започва да „свисти“, дупката се увеличава. Тя се развива поради факта, че на фона на възпалението и изсушаването на лигавицата се появява толкова силна атрофия, че тъканите не могат да се възстановят, образува се дефицит и хрущялът се стопява.

Ако в носа има прекалено много корички, не е необходимо да се предизвиква умишлено критична ситуация. Трябва да се консултирате с лекар – той ще предложи лекарствена терапия и процедури, които първо ще спрат образуването на корички и след това напълно ще ги елиминират.

Не бъркайте в носа си с нищо – с химикалки, моливи, други удобни предмети, дори и с пръст. Така вредите на лигавицата. Тя е чувствителна към различни драскотини и води до описаните по-горе процеси и последици.

Третата грешка е да се отървете от косъмчетата в носа

В човешкия нос често се развива доста бурна растителност. Всъщност, косъмчетата в носа са нещо напълно нормално. Но за мнозина това е важен естетически момент. Изглежда, че да се премахне окосмяването в носа е нещо не чак толкова трудно, предвид пособията, които се предлагат в дрогерии и аптеки. Но тук трябва да се вземе предвид този факт – носът е много богата анатомична зона с кръвоснабдяване, а съдовете тук са тясно свързани със съдовете на мозъка. Съществува така нареченият назолабиален триъгълник, който много активно се снабдява с кръв и от който проблемът може бързо да се прехвърли на нивото на мозъка.

Космените фоликули в носа също са снабдени с кръвоносни съдове. И ако на мястото на откъснатия косъм се образува възпаление, то може да премине през този малък съд и да причини тромбоза на сигмоидния синус, както и тромбоза на кавернозния синус – това са ужасни вътречерепни усложнения, които заплашват със смърт.

Четвъртата грешка е да си издухвате рязко носа

Ако има някакви начални проблеми в носа или ако просто е попаднала вода в него, която трябва да бъде издухана, не можете да го направите рязко. В крайна сметка, рязкото вкарване или изкарване на въздух в носната кухина причинява повишаване на налягането в него. И под такова налягане съдържанието на носната кухина може буквално да влети в слуховата тръба и да провокира нейното възпаление. Така се развиват тубоотит, евстахеит, отит и др.

Също така, не можете да издухате носа си едновременно с две ноздри поради една и съща причина. Не забравяйте да стиснете едната ноздра и след това да почистите носа. И след това повторете всичко отново с другата ноздра.

Петата грешка е да изплакнете носа си неправилно, без да е необходимо

Измиването на носа е процедура, предпочитана от мнозина. Поставянето на капки – също. Например, по време на епидемии хората постоянно я прилагат. Въпреки това, не всеки знае как да го направи правилно и това може да доведе до сериозни усложнения. Например, ако човек отметне главата си назад, или я наклони настрани, и излее разтвор в ноздрата си, когато лекарството излита под налягане, тогава то много лесно и бързо ще стигне до ушите. Освен това резултатът е предвидим – силно възпаление. И също така разтворът може да влезе в максиларния синус, който е разположен дълбоко навътре, и да остане там. Същото се случва и когато се практикува измиване на носа, препоръчано и практикувано от поклонници на източната медицина.

Случва се следното (при неправилно поставяне на капки): лекарството попаднало в максиларния синус, събира слуз и след това се изкарва чрез силно издухване

Ако обаче лекарството се вкара в носа под налягане, то може да премине през затворената или полузатворена анастомоза (отвор, свързващ отделите на носа) със сила. В резултат на това се формира механизъм, подобен на клапан – разтворът е влязъл в синуса, но не може да излезе. И провокира синузит. Същата ситуация може да възникне при къпане във водоем, чиято вода не е много чиста – например езеро. Водата попада дълбоко в носа, остава в синусите и провокира синузит. Следователно, трябва да се слагат капките или да се прави промивка на носа много бавно. Предпочитайте класически капки, които се слагат с капкомер, а не такива, които се впръскват. Те улесняват слагането, но не и оздравяването.

Като цяло си струва да запомните, че ако носът не изисква почистване, по-добре е изобщо да не го докосвате. Много по-добре е да отидете на лекар за консултация, и според резултатите от изследването той да каже в какво състояние е лигавицата, от какви лекарства се нуждаете (може да са витамини, овлажнители и др.), дали трябва да се промие носа, или не. В резултат на това специалистът предписва лечение само ако е необходимо. Можете да се придържате към схемата, получена на консултацията за около три години. През този период е напълно възможно да се намери време да посетите лекаря само още веднъж. Така носът ви ще бъде добре поддържан и без риск от сериозни усложнения и заболявания.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *