Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-честите причини за изтръпване: кога да се притесняваме?

От статията ще научите кои са най-честите причини за изтръпване на тялото и кога изтръпването е причина за притеснение

изтръпване
Кога трябва да се притесняваме при изтръпване на различни части от тялото?

Някои не придават никакво значение на изтръпването. За други това състояние е плашещо.

Наистина – кои случаи на сетивно увреждане – парестезия (или „изтръпване“) – могат да бъдат причина за безпокойство, и кои не? Нека се разберем какво казват за това състояние специалистите.

Д-р Евгений Широков е експерт, ангиолог, доктор на медицинските науки, професор, който коментира най-честите причини за изтръпването в различни части на тялото.

Радикуларни синдроми

те се случват най-често при заболявания като радикулит, радикулопатии, свързани или не с възпаление, съдови нарушения, или механично компресиране на нервните коренчета в сегментите на гръбначния мозък, междуребрена херния. Те са и най-честата причина за парестезии.

Д-р Евгений Широков

Естество на нарушенията и чувствителността: увреждането на корените в цервикалната област обикновено е симетрично (както от лявата, така и от дясната страна). Освен това, по-често целият крайник е вцепенен. Случва се да са изтръпнали само два пръста или част от ръката. Понякога това е не само изтръпване, но и усещане за парене, което се засилва през нощта.

Лумбосакралният радикулит се характеризира с болка по протежение на страничната или задната повърхност на крака.

Заслужава ли си да се притеснявате?

Такива парестезии (изтръпвания) не носят никаква заплаха за живота. Което обаче не означава, че проблемът трябва да бъде оставен на случайността. Ако вашите крайници са изтръпнали редовно и в допълнение към това усещате болка, трябва да се свържете с невролог, който ще ви насочи към рентген и, ако е необходимо, компютърна томография на проблемната зона.

Ако диагнозата се потвърди, на помощ ще дойдат физиотерапевтичните упражнения, масаж, рефлексология и физиотерапия. Благодарение на тези техники можете да премахнете изтръпването и болката. В някои случаи ръчната терапия (масажът) и термотерапията могат да бъдат много ефективни.

Полиневропатия

Най-често срещаната полиневропатия е диабетната, когато периферните съдове и нерви са увредени в резултат на метаболитните нарушения и поради дългосрочно високо ниво на глюкоза в кръвта.

Естество на нарушенията и чувствителността: винаги симетричен. Най-често – по периферията на горните и долните крайници, в областта на китката и стъпалата.

Заслужава ли си да се притеснявате?

Изтръпването в този случай трябва да подейства като аларма и повод да се свържете с ендокринолог, за да направите анализ на кръвната захар на гладно.

Ако сте изложени на риск (по отношение на наследственост и/или наднормено тегло), този анализ трябва да се вземе не само на празен стомах, но и след хранене, като сте направили или тест за хранителна непоносимост, или тест за глюкозен толеранс. Тези изследвания могат да бъдат направени във всяка клинична лаборатория. Ако диабетът ви се потвърди, трябва да следвате препоръките на лекаря, който ще ви предпише лечение и схема за хигиена на живота, насочена към нормализиране нивата на кръвната захар.

Инсулт

Инсултът е най-опасната причина за нарушения на чувствителността, когато поради остро нарушение на церебралната циркулация (в резултат на запушване на съдовете, доставящи кръв, кислород и хранителни вещества до мозъка, или кръвоизлив в или под мозъчната мембрана), възникват увреждания на частите на мозъка, отговорни за чувствителността на една или друга част на тялото.

Естество на нарушенията и чувствителността: винаги – едностранно, според така наречения тип „хеми“ (половина): или крайници, или цялата половина на тялото, включително лицето.

Важно е да се знае, че при мозъчните удари изтръпването се открива заедно с други симптоми: двигателно увреждане (парализа, пареза), промени в зрението, трудности при говор и координация на движенията.

Заслужава ли си да се притеснявате?

В този случай да. И не само да се притеснявате, а незабавно да се обадите на екип на линейка, който при съмнение за инсулт е длъжен да хоспитализира такъв пациент в специализирано отделение на мултидисциплинарна болница. Важно е от появата на тревожните симптоми до адекватната реакция на лекарския екип да минат не повече от 4–4,5 часа, тъй като след това могат да възникнат необратими нарушения в мозъка.

Мозъчният тумор също може да бъде източник на парестезия

Както и съдови аневризми (патологично разширяване на стените на съдовете на мозъка) и субдурални хематоми, които се образуват под твърдата част на черепа – по-често при възрастни хора, дори и при незначителни падания.

Естество на нарушенията и чувствителността: едностранчиви. Или половината от тялото, част от лицето, или едната ръка. В същото време неприятните усещания не възникват остро, а постепенно: те се появяват, след това изчезват, нараствайки с времето.

Заслужава ли си да се притеснявате?

Необходимо е да се консултирате с невролог и да се подложите на компютърна томография или Магнитен резонанс (ЯМР) на мозъка и ултразвуково сканиране на съдовете на шията и главата. Резултатите от компютърната визуализация обаче трябва да бъдат допълнително дешифрирани и анализирани от специалист, който ще ги сравни с вашите оплаквания и ще разгледа по-нататъшното ви лечение.

Източник: www.dokmag.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *