ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Джоузеф Меркола: Потенциални заплахи за здравето при удължаване на миглите

Удължаване на миглите – тази актуална разкрасителна процедура крие някои сериозни заплахи за здравето

 удължаване на миглите
Заразата с паразити при удължаване на миглите често е невидима

Удължаване на миглите се извършва като към вече съществуващите мигли се залепват едно по едно изкуствени косъмчета. Това може да предизвика зараза с цилиарни въшки. Удължаването на миглите е възможно да причини зачервяване, възпаление, кървене от очите и запушване на мастните жлези, а също и да допринесе за състояния като блефарит, блефароконюнктивит и блефарокератит. За лечение при появата на цилиарни въшки специалистите препоръчват масло от чаено дърво, което пациентите могат да използват у дома.

Д-р Джоузеф Меркола

Защо тази манипулация е опасна и какво всъщност причинява проблеми със здравето на очите?

Лепилото, с което се залепват изкуствените мигли, се състои от бутил цианоакрилат и октил цианоакрилат. Някои лепила могат да съдържат формалдехид, който потенциално може да причини силно дразнене и други проблеми с очите.

Популярността на удължаването на миглите се обяснява със спестяването на време за грим: не е необходимо да се нанася спирала, а също така не е нужно и да се „извиват“ миглите.

Днес лекарите казват, че това, което много жени смятат за най-добрата характеристика на удължените мигли – тяхната трайност, може да е и най-лошото им свойство. Оставено на място за няколко седмици, натрупващото се лепило и бактериите, които се множат, могат да привлекат бактерии и микроорганизми, особено когато миглите не се почистват правилно.

Лекарите казват, че все по-често виждат тези мънички паразитни кърлежи по миглите, наричани понякога „цилиарни въшки“

Цилиарните въшки са два вида. D. folliculorum (единият вид) се храни с кожни клетки, докато D. Brevis (вторият вид) предпочита себум от клетките на мастните жлези. Това ги прави невидими с просто око, но тяхната структура е ясно различима под микроскоп. Те имат полупрозрачно удължено тяло, състоящо се от два свързани сегмента. Осем къси сегментирани крака са прикрепени към първия сегмент на тялото.

Осемте крака на този кърлеж се движат със скорост 8-16 mm/h и това се случва главно през нощта, тъй като ярката светлина кара въшките да се оттеглят във фоликулата на косъма.

Този виж опасни акари се откриват и при здрави хора, и могат да играят патогенна роля само при висока плътност (когато са прекалено размножени). Инфекцията е възможно да бъде клинично незабележима, но при благоприятни обстоятелства тези паразити могат да се размножават бързо, което води до развитието на различни патогенни състояния.

Цилиарните въшки са трудни за диагностициране

Какви симптоми се появяват при онези, върху чиито очи въшките „се размножават“ бързо? Според Optometry Review сърбежът и паренето на очите и клепачите са ключови характеристики, както и усещането за чужд предмет в окото, и замъглено зрение.

Въпреки че специалистите могат инстинктивно да лекуват тези заболявания с изкуствени сълзи, ако въшките са причина, няма да последва подобрение. Тъй като вредните акари са толкова малки, състоянието на очите може погрешно да се припише на други причини. Но ако не ги лекувате правилно, е възможно да се развият симптоми на инфекция – зачервяване, възпаление, кървене на очите и запушени мастни жлези. Онова, което изглежда като възпаление на клепачите, всъщност може да е паразит, който буквално изяжда фоликулите на здравите мигли.

Масло от чаено дърво – най-доброто средство за ликвидиране на заразата с цилиарни въшки

Блефаритът и свързаните с него състояния обаче се лекуват с хигиена на клепачите, топли компреси и понякога с антибиотици или стероиди. Това може да влоши ситуацията при наличието на паразити. Освен това, блефаритните състояния обикновено не са заразни, за разлика от цилиарните въшки. Ясно е, че е необходима правилна диагноза, която изисква преглед от квалифициран очен лекар и дерматолог.

Смята се, че цилиарните акари се развиват заради комбинацията от лепило, използвано за залепването на миглите и свързаните с тях бактерии

Това се случва най-често, когато очите не се почистват правилно.

„Има все повече жени, които смятат, че ако измият очите си малко по-внимателно, акарите просто ще изчезнат“, казва Джанет Фигероа, козметолог от Онтарио, Калифорния. Инфекцията с цилиарни въшки може да възникне и заради персонала в салона, който не е в състояние правилно да почисти инструментите след всеки клиент. Затова е важно внимателно да изберете салон и да прочетете онлайн отзиви на други клиенти.

Как се лекува заразата с цилиарни въшки?

Както вече стана дума в началото, тези паразити са особено чувствителни към чаеното дърво. Маслото от чаено дърво, обаче трябва да се разрежда преди употреба и да се внимава, когато го прилагате върху чувствителните зони около очите и клепачите.

Най-добрата профилактика на паразитите е миенето на очите ежедневно с топла, сапунена вода, за да се разграждат маслата, с които те се хранят, според д-р Грегъри Дж. Никсън, доцент-преподавател в Колежа по оптикометрия на държавния университет в Охайо.

Автор на статията: д-р Джоузеф Меркола; Източник: www.mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *