Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Като грип, но по-лошо? Вирусолог обяснява какво е коронавирус

Светът е обзет от паника заради новия опасен коронавирус от Китай, който вече е отнел живота на десетки хора

коронавирус
Колко опасен ем и как се случва заразата с новия коронавирус?

Той все още не е стигнал до Европа, но въпреки това хората са притеснени. Тревогата е факт най-вече заради недостатъчната информация какво представлява този коронавирус, как човек може да се зарази, лекува ли се и може ли наистина да причини смърт.

Професор Александър Лукашев, директор на Института по медицинска паразитология и тропични болести в Сеченовския университет отговаря на въпросите, свързани с новата заплаха.

Професор Александър Лукашев

Откъде идва новият вирус?

Семейството на коронавирусите, които включват новия коронавирус, е добре известно. Сред тях са тези, които причиняват лека настинка. Има смъртоносен атипичен вирус на пневмония, който по приблизително същия начин дойде при човека от прилепите и предизвика огнище на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) по целия свят през 2002 г. Тогава загинаха близо хиляда души.

За учените появата на този нов вирус беше абсолютно очаквано събитие. Никой не знаеше кога точно това ще се случи и какъв точно ще бъде вирусът, но имаше сто процента увереност, че ще се случи. Нови вируси се появяват редовно. Близо дузина такива са се появили от началото на 21 век.

Колко опасен е новият коронавирус?

Самите китайци му определиха ниво на опасност „B“. Максималното ниво на опасност е „А“. То включва инфекции като едра шарка и чума. Независимо от това, положението е доста сериозно, защото китайците вече са затворили два града за влизане и излизане. Или иначе казано – обявили са сериозна карантина. Такова нещо не се е случвало през последните години. Може би китайските власти са се презастраховали, но все пак те смятат ситуацията за доста опасна.

Защо от Китай? Атипичната пневмония, за която стана дума, пак дойде оттам, а сега и новия коронавирус…

Два фактора играят роля: екзотичните хранителни навици и високата гъстота на населението в Китай. Вирусът на атипичната пневмония се предава на хората от прилепите. Животно, като котката например, ловува прилепи. А котките са храна в Китай така, както ние ядем заешко месо. Източник на новия коронавирус е пазар, на който се продават морски дарове. Явно е предаден на човека от някакво екзотично животно. В Европа няма разпространена практика да се ядат такива екзотични храни.

Ако такова предаване на вируса се беше случило например в африканско село, вирусът може би нямаше да има такова разпространение. Но това се случва в 11-милионния китайски град Ухан. Град, който е почти с размерите на Москва. Затова и последствията са по-сериозни.

Как се случва заразата с новия коронавирус?

Вирусът се предава по дихателен път, възможно е и чрез контакт. Тоест през ръцете, чрез кихане и кашляне.

Как протича болестта?

Като тежък грип. Няма специфични симптоми. Те са подобни на проявите на обикновена настинка и дори може да не са силно изразени.

Избухването на инфекцията в Китай възникна на пазара на морски дарове. Опасно ли е сега?

Вероятно не. Първоначалното предаване на вируса е станало най-вероятно чрез екзотични животни, като змии, напримен, при контакт с кръв или заразено месо. Това, че вирусът се е предал от животно на човек, е единично събитие. След това вирусът започна да се предава от човек на човек по дихателен път.

Има ли превенция?

Вероятността от заразяване може да бъде намалена чрез избягване на големи тълпи от хора, използване на медицински маски и измиване на ръцете със сапун след посещение на обществени места. Разбира се, нито една от тези мерки няма да защити човека на 100 процента, но те значително ще намалят риска. Въздържайте се от пътуване до Китай. Ако такова пътуване е изключително необходимо, тогава си струва внимателно да се подходи към появата на симптоми на инфекциозно заболяване: висока температура, кашлица, задух. И навреме да се направи консултация с лекар.

Има ли лекарства, които предотвратяват инфекцията?

Не. Точно така, както не съществуват лекарства, които могат да преборят обикновената настинка. Има антивирусни средства срещу грип, но те няма да бъдат ефективни срещу коронавирус.

Възможно ли е да се лекува коронавирус? Или е въпрос на късмет: или ще мине сам, или ще убие?

Няма специфично лечение. Но в тежки случаи вероятността от благоприятен изход се увеличава, ако в болница се провеждат общи терапевтични мерки.

Какви са шансовете за появата на вируса в Европа?

Шансовете са големи. Няма причина новият коронавирус да не се появи в Европа, при положение че той вече е навлязъл в САЩ, Япония и Корея. Трябва да се има предвид и това, че пътуването до Китай не е много разпространено в нашата страна. Все още няма причина за паника.

Друго нещо е, ако сте отлетели за Китай, особено за Ухан, където е възникнала заразата и сте показали признаци на настинка. Тогава има причина за безпокойство. Трябва да се свържете с специалист по инфекциозни заболявания.

Как лекарите могат да разберат, че човек няма грип, а коронавирус?

Има тестови системи за откриване на вирус 2019-nCoV. Този вирус се открива на базата на анализ на биологични течности, и след няколко часа вече е ясно от какво човек е болен.

Възможно ли е по някакъв начин да се поддържа имунната система, за да се намалят шансовете човек да се разболее?

При съвременните хора имунитетът е най-засегнат от стреса. Добър съвет е да се избягва стреса, да спазвате нормален режим на деня, да почивате, за да не подкопаете защитните сили на организма. Но едва ли си струва да приемате различни средства за подсилване на имунитета с недоказана ефективност.

Да обобщим!

Коронавирусите (на латински: Coronaviridae) са семейство вируси, което към юни 2019 г. включва 37 вида, които заразяват хора, котки, птици, кучета, говеда и прасета. Този вирус за първи път е изолиран през 1965г. Името си получава заради ворсините на черупката, които по форма наподобяват слънчевата корона по време на затъмнение. Към днешна дата са известни два коронавируса, които заплашват хората с тежки респираторни вирусни заболявания.

Можете да се заразите с коронавирусна инфекция през цялата година

Пиковата честота се наблюдава през зимата и началото на пролетта. Инфекцията е възможна при близък и продължителен контакт с болен човек. Най-изложени на риск са хората с отслабена имунна система, хронични белодробни заболявания, диабет и бъбречна недостатъчност. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков, фекално-орален и контактен път.

Симптомите на коронавирусa са подобни на обичайния грип: треска, кашлица, задух, общо неразположение, диария. При тежко заболяване може да се стигне до спиране на дишането.

При коронавирусна болест на горните дихателни пътища инкубационният период е 2-3 дни

Заболяването започва остро и в повечето случаи протича с умерено тежка интоксикация и симптоми на увреждане на горните дихателни органи. Често основният симптом е ринит с обилно серозно освобождаване. Понякога заболяването е придружено от слабост, неразположение, пациентите отбелязват болки в гърлото, суха кашлица. При изследване на болните се отбелязват хиперемия и подуване на носната лигавица, хиперемия на лигавицата на задната фарингеална стена.

В някои случаи коронавирусната инфекция протича с увреждане на долните дихателни пътища и се характеризира с развитието на пневмония, която е най-тежка при малките деца. Коронавирусът също може да причини остър гастроентерит.

Коронавирусната инфекция може да бъде открита чрез лабораторни изследвания на кръв, урина и носни секрети

При лечението се използват антивирусни лекарства с широк механизъм на действие. При тежки и умерени форми на респираторно заболяване се провежда детоксикационна терапия.

Широкоспектърните антибиотици се предписват само ако се активира собствената бактериална флора на пациента. Понастоящем не е разработена ваксина срещу коронавирусните инфекции (включително особено опасния тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *