ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Температурата над 26 градуса е критична за диабетиците

Хората със захарен диабет, които живеят в условията на по-горещ климат, често не знаят какви рискове ги дебнат. Специалистите казват, че при болните с диабет се нарушава способността за отделяне на пот, те бързо се обезводняват, нивото на захар расте.

Нека носят със себе си всички предписани от лекаря препарати. Освен това трябва да имат предвид, че при висока температура инсулинът действа по-слабо ефективно.

Ендокринолозите твърдят, че в горещината нараства броят на диабетиците, които постъпват в болница. Дори нарастват и случаите на вне­запна смърт. Даже температура над 26 градуса вече е опасна за диабетиците, особено ако се наблюдава и висока влажност на въздуха.

Въпреки всичко трябва да запълвате загуба­та на течности, иначе състоянието ви може да се влоши. Затова много внимавайте, дори и да не се потите, ако имате някакви други нарушения, например повишено уриниране, пийте повече течности. И винаги се консултирайте с лекува­щия лекар за това дали трябва или не трябва да промените дозата на лекарствата.

ВНИМАНИЕ! S През горещите дни не са изключени хи­пертонични кризи. Освен това възникват мъждукаща аритмия, а горещината про­вокира пристъпи на стенокардия. Затова ограничете течностите – пийте не повече от един литър на ден, не яжте солено, винаги дръжте прозореца си отворен. Не намалявайте дозата на лекарствата си, дори и кръвното да е нормално. Ако обаче се повиши, повишете дозата. Хипотониците, точно обратното- пийте повече течности, най-вече тонизиращ чай.

Хронично болните трябва да спазват ща­дящ режим и да прилагат точно препоръките на лекаря. Много е опасно в горещо време да пропуснете да приемете лекарството си. Обик­новено през лятото не е нужно да се променя дозата. Много внимателно и редовно следете нивото на кръвното налягане, нивото на захар при диабет и т.н.

Освен опасност от слънчев и топлинен удар трябва да бъдете нащрек и относно обезвод­няването и рязкото влошаване на състоянието след прием на алкохол. За това вече говорихме, но пропуснахме да отбележим, че особено сту­деното алкохолно през лятото може да се окаже много опасно. Така се увеличава натоварването на сърцето и рискът от инфаркт се повишава.

Имайте предвид, че прегряването е истински

стрес за организма. Особено що се отнася за децата. Ако те са хронично болни, не проме­няйте дозата на лекарствата им и в никакъв случай не ги прегрявайте. Защото така може да се промени концентрацията на лекарствата в кръвната плазма.

АПРОПО!

Пийте повече и по-малко работете. Не пре­карвайте цял ден под палещото слънце. Човек не забелязва как се прегрява и ако се хвърли в студена вода, това може да приключи тра­гично. Ако сте здрави, пийте колкото може повече вода. А в най-горещите периоди не се занимавайте с физическа работа. Ограничете мазната и месната храна, оставете основното хранене за вечерта, носете светли памучни дрехи. От време на време напръсквайте лицето си с вода. Яжте плодове и зеленчуци, пийте сокове.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *