ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Глисти в червата – терапията е дълга!

Здравейте, откриха ми ламблии и ми проведоха лечение с флажил и тенидазол. Мислех, че вече съм приключила с паразитите, но уви, cлед контролните изслед­вания се оказа, че имам аскаридоза. Има ли спасение от тези паразити? Вече не издържам, много съм изнервена и потисната. Откъде са дошли тези паразити, та аз съм маниачка на чистотата! Това може ли да се дължи по някакъв начин на слаба имунна система и как да я подсиля?

Радостина Георгиева – Сливен

Големите глисти (аскариди) причиняват забо­ляване, което се нарича аскаридоза и засяга пре­димно детската Възраст. По външен вид аскаридите много наподобяват земни­те глисти. Мъжките имат дължина 15-20 см, а женски­те – 20-40 см. Женските ек­земпляри могат да снесат до 200 000 яйца за 24 часа, които с изпражненията на болните се изхвърлят в почвата и там при под­ходящи условия (темпера­тура и влажност) в про­дължение на 3 седмици до 3 месеца съзряват и стават годни за заразяване. От попадналите в червата яйца се излюпват личинки, които преминават сло­жен път на развитие – т. нар. миграционна фаза. Те проникват най-напред в малките кръвоносни съ­дове на червата и с кръв­та достигат отначало в черния дроб, а след това до дясната половина на сърцето и чрез разкло­ненията на белодробна­та артерия попадат с кръвта в белодробните алвеоли и малките бронхи. Тук те се хранят с червени кръвни телца, нарастват и започват да се придвиж­ват по големите бронхи и трахеята към ларинкса и гърлото. Оттам заедно със слюнката и храната се поглъщат и попадат в хранопровода, стомаха и червата. В тънките черва аскаридите остават в продължение на много ме­сеци. Това е т. нар. чревна фаза в развитието им. През тази фаза глистите израстват, завършват своето полово развитие и женските започват да снасят яйца, които едва тогава могат да се от­крият в изпражненията при изследване под ми­кроскоп.

През време на крат­котрайната начална миг­рационна фаза болестни­те оплаквания са крайно разнообразни: колебаеща се температура, бързо преходно уголемяване на лимфните възли, далака и черния дроб, лека анемия и значително увеличение на броя на еозинофилните клетки в кръвта. В други случаи проявите са от страна на белия дроб: умерено повишена температура с развитие на бързопреходни пневмонии, бронхити със суха кашлица, която може да наподобява астматичен бронхит. В трети случаи може да се появят сърбящи кожни обриви (уртикария).

През продължителната чревна фаза болестните прояви са леки и без доказване на яйца в изпражненията трудно може да се постави диагноза.

ВНИМАНИЕ!

Апетитът често е нарушен (намален, увеличен, капризен). Характерни са коремните бол­ки, но е грешка всяка коремна болка да се обяснява с глисти. Скърцането със зъби, което е честа проява при децата, в повечето случаи също погрешно се обяснява с глисти. При случаите с масивно опаразитяване (100-150 глиста) могат да се наблюдават анемия, гадене и повръщане, диарични изпражнения, къркорене и раз­дуване на корема, главоболие, неспокоен сън и други нервни прояви.

В редки случаи аскаридозата може да доведе до усложнения: запушване и непроходимост на черва­та от струпаните като кълбо глисти, запушване на жлъчните пътища, пе­ритонит, панкреатит и др. Разпознаването на чревната аскаридоза ста­ва чрез доказване на аскаридните яйца в изпражне­нията или откриването на глисти в червата при специално рентгеново изследване.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *