Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лесен тест за еластичност на връзките на гръбначния стълб

Здравословното състояние на гръбначния стълб до голяма степен зависи от издръжливостта на мускулно-лигаментния апарат

гръбначния стълб
Лесен тест дава информация за еластичност на връзките на гръбначния стълб

С други думи, това е мускулно-лигаментния корсет. Колкото по-силни и издръжливи са мускулите и връзките, толкова по-малко е натоварването на дисковете и ставите.

Гръбначните мускули или дълбоките мускули на гърба играят основна роля за поддържане на тялото в изправено положение и се наричат ​​удължители. Коремните мускули са флексорите на гръбначния стълб. Когато тези връзки работят хармонично заедно – не чувствате никакъв дискомфорт.

Значението на мускулите и връзките на гръбначния стълб

Представете си два съседни прешлена. Те са свързани в една система от диска, ставите, мускулите и връзките. Дискът, поради еластичността на сърцевината си, е склонен да изтласка прешлените, а връзките и мускулите, противодействайки на усилията на диска, се опитват да приближат прешлените. Такава динамична система е изключително ползотворна в други области на човешкия живот. Политиците се опитват да създадат нещо подобно, наричайки го „система от проверка и баланс“.

Болките в гърба може да са провокирани и от състоянието на мускулните връзки

Еластичността на връзките на възрастните хора е относително постоянна. По-меки, по-еластични връзки могат да бъдат постигнати за известно време чрез тренировки. И само болестта създава проблеми в тяхната работа. Човек трябва да се задоволява с такива мускулни връзки, с каквито природата го е надарила по рождение.

Всеки е чувал или е виждал наживо изпълненията на така наречената „жена-каучук“

Тя се появява на цирковата арена, започва да се извива, демонстрира безпрецедентна гъвкавост на тялото. Зрителите са изумени. Някои вероятно дори завиждат. И напразно. Няма абсолютно нищо за завиждане. Просто така наречената „жена-каучук“ има прекомерно меки връзки (по-правилно, връзките с такава аномалия се наричат ​​“дълги“, защото имат марж на дължина).

Но, изглежда, терминът „меки връзки“ е по-удобен. „Жената-каучук“ може и да радва посетителите на цирка, но животът й не е лесен. Поради твърде меките връзки, тя е предразположена към обичайни дислокации. Освен това тя ще има болки в гърба много по-рано от другите хора.

Всеки, който е любопитен, може самостоятелно да направи един лесен тест

Този тест, според д-р Андрей Долженков – вертебро-невролог, най-бързо ще определи какво е състоянието на мускулните връзки. Трябва да се има предвид, че връзките на цялото тяло, където и да са, имат сходни свойства.

Фиг.1

Опитайте, както е показано на фиг. 1, колкото е възможно по-близо да доближите палеца на огънатата китка до повърхността на ръката. При нормални лигаменти (лигамент – връзка, обикновено здрава съединително-тъканна ивица. В организма лигаментите свързват костите или поддържат вътрешни органи) разстоянието между пръста и ръката при възрастен трябва да бъде 7-10 см. Ако пръстът докосне или почти се доближава до ръката, тогава, уви, имате прекомерно меки връзки. И няма какво да се направи. Просто трябва да дозирате натоварването на гръбначния стълб, имайки предвид мекотата на вашите връзки.

Мускулите са нещо по-различно

Те могат и трябва да бъдат укрепени, а ако имате и меки връзки, тогава това е просто необходимо. При нарушаване на хармонията при активните усилия на флексорите и разширителите не се постига конфигурацията на гръбначния стълб, която е най-благоприятна за конкретно действие. Това го прави чувствителен дори към най-обикновените движения, които трябва да се извършват.

Напротив, когато мускулно-лигаментният корсет работи според очакванията, гръбначният стълб, като вид извита еластична колона, стои здраво, опирайки се на мускулите на гръбначния стълб и двете камери – коремната и гръдната. Редуването на свиване на диафрагмата, междуребрените мускули и коремните мускули увеличава налягането в коремната кухина или в гърдите. Припомнете си как мускулите на корема и гърдите се стягат по време на вдигане на тежести.

Добре функциониращите дълбоки мускули на гърба, и камерите с постоянно променящо се налягане, са в състояние да създадат и поддържат най-оптималната форма на гръбначния стълб при извършване на каквито и да е действия и движения. Не се страхувайте да се движите, просто се научете да го правите правилно. Гръбначният стълб е проектиран за движение. Без да му предоставяте такава възможност, вие не просто го ощетявате, но и го разболявате.

И ако все пак се разболеете, ако чувате пукане и скърцане, не обвинявайте гръбнака

Той не е виновен. Виновни са други фактори и причини, които само специалист е в състояние да идентифицира и премахне. Отидете на лекар. Най-добре на вертебролог. Вертебрологията е едно от най-новите направления в съвременната медицина, оформящо се като нова медицинска специалност. Произлиза от латинското понятие „vertebra“ – прешлен, т.е. дял от медицината изучаващ прешлените, респ. гръбначния стълб, в норма и патология. Сигурно е, че такъв специалист ще ви помогне.

Андрей Викторович Долженков е вертебро-невролог, автор на поредица от образователни книги за гръбначния стълб, като две от най-популярните са „Твоят здрав гръбначен стълб“ и „Победете болката в гърба“.

Д-р Андрей Долженков

През 1984 г. завършва Курския държавен медицински институт. През 1991 г. завършва специализация по неврология в Свердловския държавен медицински институт. Работи дълги години в 1-во неврохирургично отделение на 40-та градска клинична болница в Екатеринбург, като широко използва модерните техники за мануална терапия в своята практика. По време на своята медицинска дейност той е извършил около 35 хиляди мануални процедури. В Екатеринбург практикува и до днес, съчетавайки практически дейности с теоретични изследвания в областта на вертебрологията.

Източник: www.dolgenkov.digitn.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *