ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Даниел Амен: 7 принципа на здравия мозък

Запомнете: човешкият мозък участва във всичко, което правите – във всяко решение, във всяко парче храна, във всяка изпушена цигара, тревожна мисъл, пропусната тренировка и т.н.

мозък
Здравият мозък е гаранция за дългогодишно здраве на целия човешки организъм

Мозъкът е най-сложният и невероятен орган, за който можете да се сетите. Тежи само около килограм и половина, но работи по-мощно и от най-сложния суперкомпютър. Мозъкът съставлява едва 2% от телесното тегло, но изразходва около една четвърт от усвоените калории, една четвърт от общия кръвен поток и една пета от вдишания кислород.

7 неща, които трябва да знаете за мозъка

1. Мозъкът участва във всичко, което правите.

Без значение дали сте решили просто да вдишате или издишате, или да си купите лека кола и да отидете с нея накрай света – мозъкът е този, които участва във всичко, което правите. Всъщност, той е главна причина за всички наши действия.

2. Когато мозъкът работи правилно, тялото изглежда по-добре и здравето се подобрява.

Когато мозъкът е разстроен, имаме проблеми с външния вид и благополучието. Ако ни е трудно да следваме план за диета или упражнения, ако имаме хронична болка, ако нямаме достатъчно енергия, тогава трябва да подобрим работата на мозъка.

3. Мозъкът е сложен орган. Уважавайте го

Изчислено е, че повече от 100 милиона нервни клетки се съдържат в мозъка – приблизително колкото са и звездите по Млечния път. Всяка клетка е свързана с други хиляди индивидуални връзки. И тази мозъчна клетка, която е с големина на пясъчно зърно съдържа стотици хиляди нервни клетки и милион съединения между тях.

Информацията в мозъка се предава със скорост до 400 км в час – по-бързо от състезателна кола (освен ако, разбира се, не сме употребили алкохол: когато сме в нетрезво състояние, реакциите се забавят много). Ако се направи спектрален анализ на цялото тяло, мозъкът буквално свети, а останалата част от тялото изглежда призрачна на неговия фон. Мозъкът е представлява нашата личност: той ни прави това, което сме.

4. Мозъкът е много мек и неслучайно е поставен в „кутията“ на черепа.

Нараняванията на главата са много по-чести, отколкото обикновено си мислим. Всяка година лекарите отчитат 2 милиона наранявания на главата, но поне два пъти повече остават нерегистрирани. В този случай страда не само мозъкът, но и цялото тяло. Ако смятате, че нараняванията се случват само в резултат на такива екстремни инциденти, като падане от покрив или изхвърчане през предното стъкло на автомобил, което е избито от челото при инцидент, значи грешите. Сериозни последици имат не само тежките мозъчни травми. След като проучих 55 хиляди изображения на мозъка, разбрах, че умереното увреждане може значително да съсипе живота, благополучието и външния вид на човека. Често хората дори не знаят за тези наранявания, защото експертите не правят снимки на мозъчните им функции.

Проучванията показват, че хората с леки мозъчни разстройства страдат от поведенчески, емоционални или проблеми, свързани с възприемането. Ако мисленето е нарушено, е трудно да се вземат правилни решения. Много случаи на алкохолизъм и наркомания, както и здравословни усложнения, влошаване на външния вид и социалния статус, са свързани с мозъчните разстройства. Затова е важно да защитим и да се грижим за него.

Грижете се за мозъка и тялото, и ги предпазвайте от наранявания

Не карайте колело, сноуборд или скейтборд без предпазна каска, например.

5. Колкото по-голям е мозъчният резерв, толкова по-здрави сме. Колкото по-малък е той, толкова сме по-уязвими.

Всички имаме приятели и познати, които, като попаднат в трудна ситуация, „се разпадат“. Купуват и поглъщат огромни количества сладкиши, пушат нервно, търсят утеха в алкохола или наркотиците. Други хора, при същите условия, не отстъпват от здравословния начин на живот. Чудили ли сте се защо? Наблюдавайки пациентите, забелязах, че трудните житейски събития (загуба на близки, уволнение, развод) при някои хора водят до депресия, загуба на тегло, нежелание да се движат и придобиване на лоши навици, докато други хора не изпадат в подобни ситуации. Сравнявайки сканирането на мозъка на различни хора в продължение на почти 20 години, стигнах до извода, че всичко се обяснява с резервите на мозъка. Според мен, мозъчният резерв е „въздушна възглавница“ и гаранция за здрави мозъчни функции, които се активират по време на стресови ситуации или наранявания. Колкото по-голям е вашият резерв, толкова по-добре се справяте с неочакваните промени и неприятности. Колкото по-малък е той, толкова по-трудно е да преминете през трудните времена и по-голяма е вероятността да прибягвате до злоупотреба със сладкиши, лекарства или алкохол, за да преживеете трудностите.

6. За различните видове поведение са отговорни различни части на мозъка. Разбирайки мозъка си, можете да го оптимизирате

Подобрете резервите на мозъка, придържайки се към здравословен начин на живот, който е добър както за него, така и за целия организъм.

Предната част на цингулатния вирус може да се сравни с селектор на автомобилна предавка. Предната (или челната) част на цингулатния вирус преминава през дълбоките участъци на фронталните лобове и позволява на хората да превключат вниманието си, да бъдат психологически гъвкави, да се адаптират към промените и да се променят, когато е необходимо. Ако тази зона е твърде активна, човек преминава в цикли от негативни мисли и действия; тревожи се много, изпитва недоволство, винаги спори. Това състояние го прави зависим или води до натрапчиво (обсесивно) поведение. Прекомерната активност на предната част на цингулатния вирус се свързва с хранителни разстройства (например, анорексия). Лимбичната система (висцерален мозък) отговаря за емоционалния статус на човека.

При хора, които се държат по-позитивно и оптимистично, тази област е умерено активна

Прекомерната активност на лимбичната система е свързана с отрицателна представа за живота, намаляване на мотивацията, енергията, самочувствието, повишено чувство за вина и безпомощност. Нарушенията в дълбоката лимбична система са свързани с нарушения на настроението.

Базални ганглии

Базалните ганглии обграждат лимбичната система и участват в координацията на нашите мисли, чувства и движения. Тази част от мозъка също така участва и в определяне на нивото на тревожност.

При хора, страдащи от тревожност и физически симптоми на стрес (те включват главоболие, коремна болка, мускулно напрежение), се отбелязва висока активност на базалните ганглии.

При ниска активност на базалните ганглии се наблюдава недостатъчна мотивация. Тази област също така участва в изживяването на чувствата на удоволствие и еуфория.

Действието на кокаина, например, включва въздействие и участие на базалните ганглии. Според бивш служител на Американската агенция по храните и лекарствата, д-р Дейвид Кеслер, автор на „Краят на глутонията“, удоволствието от бисквитки, сладкиши и други вкусни неща също е свързано с активирането на подкортикалните ганглии.

*глутония – състояние, което  притъпява човека, прави го болен и мързелив и го кара да се храни почти денонощно.

Временни лобове

Временните лобове са разположени зад очите в слепоочията и са отговорни за речта, краткосрочната памет, стабилността на настроението и раздразнителността. Временните лобове ни помагат да разберем „Какво е това?“ . Те ни помагат да разпознаваме и назоваваме обекти. Нарушенията на темпоралните лобове често водят до нарушения на паметта, нестабилност на настроението и проблеми със самоконтрола.

Париетални лобове

Париеталните лобове са разположени в задната горна част на черепа и участват в обработката на сензорни сигнали и определяне на посоките. Те отговарят на въпроса „Къде?“ – помагат да се намерят неща или например да стигнете до вратата на кухнята ако е тъмно. Париеталните лобове са сред първите, засегнати от болестта на Алцхаймер, така че хората с това заболяване често са слабо ориентирани. Нарушенията на париеталните лобове също са свързани с хранителни разстройства и синдром на изкривяване във възприятието на тялото (страдащите от анорексия, например, почти непрекъснато възприемат себе си като хора с наднормено тегло).

Окципитални лобове

Намират се в задната част на мозъка. Те са отговорни за представяне на визията.

Малък мозък

Разположен в долната част на мозъка, той отговаря за физическата координация, координацията на мисълта и скоростта на обработка на информацията. Съществува силна връзка между малкия мозък и кората на челните лобове, поради което много учени смятат, че малкият мозък е свързан с преценката и контрола на импулсите. При проблеми с малкия мозък е трудно хората да координират движенията си, да учат, бавно се обработва и постъпващата в мозъка информация. Алкохолът пряко засяга малкия мозък. Изпълнявайки упражнения за координация на движенията, можете да подобрите работата на малкия мозък и по този начин да активирате работата на кората на фронталните лобове, което ще помогне при вземането на решения.

Обобщение на мозъчната система

Фронтална лобова кора – дискретност, прогноза, планиране, контрол на импулсите.

Предната част на цингулатния вирус – превключване на вниманието.

Дълбока лимбична система – емоционален тон, настроение, чувство на обич.

Базални ганглии – интегриране на мисли, чувства и движения.

Временни лобове – памет, стабилност на настроението, раздразнителност и сдържаност, разпознаване на обекти.

Париетални лобове – обработване на сензорна информация. Усещане за посока.

Окципитални лобове – зрение и обработка на визуална информация.

Церебелум – координация на движенията, мислите, бързината на обработка на информацията и благоразумие.

7. Да, възможно е да промените мозъка и тялото си!

Това е едно от най-вдъхновяващите открития в медицината. Използвайки някои средства и променяйки нещо в начина на живот, можете да коригирате състоянието на мозъка и тялото.

Отговорът на въпроса защо не можете да се принудите да се храните правилно и да тренирате през целия си живот, да откажете цигарите или да се лекувате години наред, е в работа на вашия мозък.

Здравето на мозъка е от първостепенно значение за здравето и успеха в живота

Когато мозъкът работи правилно, ние сме по-щастливи, по-здрави (защото вземаме по-добри решения ), по-богати (отново защото вземаме по-добри решения) и сме по-успешни във всичко, което правим.

Когато мозъкът ни е разтревожен, поради някаква причина, е много вероятно да сме по-тъжни, по-болни, по-бедни и по-малко успешни.

Разберете едно – не сте заседнали с мозъка, който имате. Можете да го направите по-здрав и да го накарате да работи по-добре, дори да сте били лоши с него – и аз мога да го докажа. Това беше най-вълнуващият урок от моя професионален живот.

За да спасите мозъка, трябва да оправите ума

Твърде много хора си намират какви ли не извинения, за да останат болни. Наричам ги „малките лъжи“, които поддържат хората дебели, депресирани и немощни.

Ние сме в непрекъсната война за здравето на мозъка. Почти навсякъде, където отидем, ни се предлага токсична храна, която ще ни убие рано. Истинските „оръжия за масово унищожаване“ са силно обработени храни, храни с пестициди, натъпкани с високо гликемични вещества с ниско съдържание на фибри и такива в пластмасови опаковки, както и храни, които могат да се консумират докато вървим. Това разрушава здравето на хората в целия свят: две трети от нас са с наднормено тегло или затлъстяване; 70 процента са с диабет или са в преддиабетно състояние; и 85 процента са хипертонични или хипертензивни – все състояния, които увреждат мозъка. В допълнение, новинарските канали непрекъснато изливат токсични образи в съзнанието ни, разпалвайки страха ни, че бедствието е навсякъде. Ние постоянно излагаме мозъка си на стресови ситуации, които увреждат центровете на паметта.

Какво уврежда най-много нашия мозък?

Кръвен поток: хипертония или предхипертония, инсулт, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с холестерола, еректилна дисфункция, ниска физическа активност (по-малко от два пъти седмично).

Пенсиониране/стареене : рискът се увеличава с възрастта. Когато спрете да учите, мозъкът ви започва да умира.

Възпаление: заболяване на венците, високи нива на хомоцистеин или С-реактивен протеин (CRP) в кръвта, ниско съдържание на омега-3 мастни киселини.

Генетика: член на семейството с болест на Алцхаймер, всяка друга форма на деменция или болест на Паркинсон.

Травма на главата: анамнеза за наранявания на главата с или без загуба на съзнание; практикуване на контактни спортове, дори и без да се стига до сътресение на мозъка.

Токсини: злоупотреба с алкохол или наркотици, излагане на токсини в околната среда (мухъл, замърсяване) или лични продукти, ракова химиотерапия и др.

Психично здраве: хроничен стрес, депресия, нарушение на дефицита на вниманието, хиперактивност при дефицит на внимание, посттравматично стресово разстройство, биполярно разстройство, шизофрения.

Проблеми с имунитета/инфекции: синдром на хронична умора; автоимунни проблеми, като ревматоиден артрит или множествена склероза; нелекувани инфекции, като лаймска болест, сифилис или херпес.

Неврохормонови дефицити: ниски нива на щитовидната жлеза, тестостерон (мъже и жени), естроген и прогестерон (жени), DHEA (дехидроепиандростерон); високи нива на кортизол.

Диабет, преддиабет и затлъстяване.

Проблеми със съня : хронично безсъние и сънна апнея.

Един от най-важните симптоми на болния мозък са проблемите с паметта

След като паметта започне да ви изневерява, всичко в живота става по-трудно, включително вашето здраве , взаимоотношения, работа и финанси. Такива проблеми могат дори да ви отнемат независимостта. Никой не иска да бъде в тежест, както и някой друг да взима решения вместо него – като например какво ще облечете и с какво ще се храните. Ако това важи и за вас,  означава, че трябва да помислите за мозъка си сега, а не след 20 години. Наистина вълнуващата новина е, че можете да започнете да променяте мозъка си и да засилите вашата памет, започвайки от днес.

Даниел Амен

Даниел Амен е доктор на медицинските науки, психиатър, професор и 10 -кратно е определян за най-продаван автор на New York Times.

Той е един от най-големите световни експерти в използването на инструменти за образна диагностика на мозъка, която помага за превенция и лечение на пациентите. Книгата му „Променете мозъка си, и тялото ви ще се промени!“ е посочена като една от „Топ 100 истории в науката за 2015 г.“ от списание Discover. Даниел Амен е бил домакин на 11 изключително популярни предавания, посветени на работата и здравето на мозъка, излъчени по обществените телевизии в САЩ.

Статията е част от книгата на Даниел Амен, „Променете мозъка си, и тялото ви ще се промени!“

Източник: www.success.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *