ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пощадете панкреаса! Как да се предпазите от панкреатит?

„Болест на добрия живот“ е името, с което някога са наричали заболяването панкреатит

панкреатит
Празничното преяждане може да причини панкреатит

Панкреатит се развива много често поради излишък от храна и напитки. Неслучайно обострянията често се случват по време и непосредствено след празници.

Професор Андрей Кригер дава повече информация и съвети за заболяването панкреатит.

Професор Андрей Кригер

Панкреасът произвежда не само инсулин, но и храносмилателни ензими, които улесняват храносмилането на храната. При нарушение на първата функция се развива диабет. Когато секрецията на ензимите се влоши (което се случва в резултат на панкреатит), възникват сериозни храносмилателни проблеми.

Кой ще плаща за банкета?

Хроничният панкреатит, който бавно разрушава тъканта на панкреаса, може да продължи с години. Обострянията се редуват със спокойни периоди, когато болката отшуми.

Острият панкреатит протича бързо. Не много голямо количество алкохол, както и грубите грешки в диетата (прекомерната употреба на пушени, мазни, сладки или пикантни храни) могат да провокират неговото развитие. В този случай панкреасът буквално започва да изяжда себе си и собствената си тъкан. Острият панкреатит е в състояние само за няколко часа да премине в панкреатична некроза – най-сериозното състояние, при което човек може да умре, въпреки всички усилия на лекарите.

За съжаление е невъзможно да се изчисли безопасната доза вредни напитки и храни

Следователно, един човек може да пие много през целия си живот и да не се разболее, а при друг, за да се появи остър панкреатит, е достатъчно да изяде дори и само една пушена наденица. Кой какъвто късмет има, и това е една от загадките на панкреаса.

Панкреатитът обаче се среща и при тийнейджъри. Жлъчнокаменна болест, някои автоимунни заболявания или определени лекарства могат да го причинят.

Прилича на остеохондроза?

При хроничен панкреатит пациентите се оплакват от гадене след хранене, диария, метеоризъм, проблеми с апетита или загуба на тегло и най-важното – болки в горната част на корема, които се появяват най-често след обилно или „неправилно“ хранене. И тъй като панкреасът се намира зад стомаха, в съседство с гръбначния стълб, болката често идва откъм гърба. Ето защо панкреатитът може да се маскира като остеохондроза за дълго време.

Диагностицирането на панкреатит е възможно само въз основа на цял набор от прегледи и редица фактори, включително отношението на пациента към алкохола. За съжаление, хората често се самолекуват и до последно отлагат посещението при лекаря. В резултат на това се задейства не само хроничен панкреатит, но понякога и рак на панкреаса.

Глад, студ и почивка

Тези „три стълба“ на лечение при обостряне на панкреатит са добре известни на всички, но лекарите настояват пациентите все още да избягват любителски изпълнения и да се консултират със специалист. Ако панкреатитът се проявява само като храносмилателно разстройство и незначителна болка, лекарят ще предпише диета и заместителна терапия с ензимни препарати, по-рядко – физиотерапия. Такива средства често успяват да задържат развитието на болестта с години.

Но ако в панкреаса се появят усложнения, като камъни или постнекротични кисти и особено кървене, както и обструктивна жълтеница, и всичко това е придружено от постоянна силна болка – пациентът има директен път към хирурга.

Подходите за хирургично лечение на панкреатичните заболявания се променят непрекъснато. Съвсем наскоро почти всички пациенти бяха оперирани по „отворен“ начин, но днес значителна част от болните могат да бъдат спасени с помощта на ендоскопски методи. В този случай хирургът не използва скалпел, а гъвкав ендоскоп (както при гастроскопията). С негова помощ той инсталира стентове в каналите на жлезата, като възстановява проходимостта им, премахва малките камъни или пробива кистата. И всичко това без фрапантни разрези и шевове. И, разбира се – без дълъг период на възстановяване.

Сложна операция

Не мислете обаче, че операцията на панкреаса е елементарна. Точно обратното – технически това е много сложна интервенция. И не само поради неудобното анатомично местоположение на жлезата, но и защото храносмилателните ензими, които тя произвежда в следоперативния период, действат срещу пациента. Това е разликата между този орган и другите, които се държат по-„по-добре“. Панкреасът често реагира на хирургичната травма много бурно. Затова след интервенцията може да се развие панкреатична некроза. Уви, никъде по света и никое лекарство не може да предотврати това развитие. Степента на усложнения след операция на този капризен орган е около 30-40 процента. И това се счита за много добър резултат.

Ето защо е много важно човек, страдащ от панкреатит, да се лекува не в която и да е болница, а само в онези отделения, които са специализирани в заболявания на панкреаса. Смята се, че ако за една година клиниката извършва 50 сериозни операции на този орган, тази институция е с голям обем и е по-безопасно да отидете там. Ако такива операции се правят по-малко, няма да го има този „защитен ефект“, тоест опит, който осигурява високи резултати.

Проверете го

Алгоритъм за изследване на панкреаса.

Първа стъпка – ултразвук на коремната кухина. Това е най-лесният и достъпен метод. Единственият минус е, че интерпретацията на резултата зависи значително от професионалните умения на лекарят, който извършва изследването. Затова направете ултразвуковото сканиране при опитен специалист. Ако ултразвукът открие прояви на хроничен панкреатит – камъни, постнекротични кисти, разширяване на панкреатичния канал, – следващата стъпка трябва да бъде предприета възможно най-бързо.

Стъпка втора – компютърен или магнитен резонанс. Този метод на изследване ви позволява абсолютно точно да диагностицирате „хроничен панкреатит“ и да определите наличието на неговите усложнения.

Стъпка три – с резултатите от изследването се консултирайте с гастроентеролог, за да определите тактиката на лечение.

Хроничният панкреатит не винаги изисква хирургично лечение. Повечето хора с тази диагноза се наблюдават и лекуват с помощта на консервативни методи.

Допълнителни изследвания: общи и биохимични кръвни изследвания, фиброгастродуоденоскопия, колоноскопия и др.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *