Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекуват или маскират симптомите: Има ли полза от ортопедичните продукти?

Ортопедичните продукти всеки ден намират своите привърженици и противници. Полезно или вредно е тяхното ползване?

ортопедичните продукти
Ортопедичните продукти: решение или отлагане на проблема?

На какви органи влияят тези продукти, как облекчават симптомите и колко ефективна е тяхната употреба, дава своето мнение Анастасия Шагарова – кинезиолог, блогър и експерт по премахване на болката в гръбначния стълб и ставите.

Анастасия Шагарова

Ортопедичните продукти, като възглавници, ролки, матраци, стелки и корсети отлагат решението на проблема за неопределен период. Кинезиолозите смятат, че те действат само симптоматично. Безспорно облекчават болезнените усещания, но човек в крайна сметка не решава проблема, а го отлага. Ортопедичните продукти действат измамно върху тялото: за известно време човек се чувства по-комфортно и мобилността се подобрява, но с времето и напредването на възрастта се появяват редица проблеми:

– прешлените започват да растат заедно, развива се заболяване като спондилоза;
– поради сколиоза, болки в долната част на гърба, хернии и изпъкналости има нарушение на кръвообращението на вътрешните органи;
– в резултат на това възникват храносмилателни разстройства.

„И така всичко върви по веригата. Нарушаването на храносмилателната система води до проблеми в ставите, засилена болка, както и преждевременни бръчки, ускорени процеси на стареене, повяхване на кожата и сивкав тен, загуба на коса и замъглено зрение. Притъпявайки болката с хапчета и инжекции, както и с помощта на ортопедични продукти, човек облекчава положението, но основният проблем остава. Невъзможно е да се излекува болестта само благодарение на такива продукти “, каза Анастасия Шагарова, кинезиолог.

Ролки

Лекарите често се питат: възможно ли е да се постави ролка под гръбначния стълб и как такъв симулатор ще помогне в конкретната ситуация? Това е риторичен въпрос, тъй като голяма полза от ролката няма. Мнозина не подозират, че лежането върху такава ролка, особено ако има определени заболявания, може да провокира прищипване на нервни окончания.

Ролки

„Опасността от самолечението при употребата на ортопедични продукти, в частност, се състои в това, че отлагате решението на проблема за по-късна дата. Всеки прешлен е свързан с конкретен орган в нашето тяло, а всеки орган със специфичен мускул. И ако не работите цялостно с мускулите, органите и прешлените, терапията с ортопедични ролки и симулатори само ще облекчат болката за кратко, но няма да решат проблема, и понякога ще го влошат още повече “, каза лекарят. ⠀

Рано или късно идва момент, когато ролките, ортопедичните възглавници, фитнес уредите и всичко останало просто престава да функционира. След това пациентите започват да прибягват до блокажи, инжекции и други методи, дори само за временно облекчаване на състоянието.

Стелки

Стелки при плоско стъпало

„Все по-често в моята практика има пациенти с плоско стъпало. Много от тях не се замислят за причините за появата му, веднага се опитват да се отърват от онова, което е видимо – самата плоскост. Купувайки ортопедични стелки, хората не подозират, че допринасят за още по-голямо влошаване на функционалността на краката. Факт е, че стелките премахват товара от стъпалото. Така то върши работата си по-лошо и става нефункционално. Ако се съмнявате в надеждността на тази информация, можете да проведете експеримент. За да направите това, снимайте свода на стъпалото отстрани или направете отпечатък. Намокрете крака си и го прикрепете към лист хартия. Носете стелки един месец и се уверете, че дъгата на стъпалото ще стане по-лоша, отколкото преди месец “, каза д-р Шагарова.

Ортопедични матраци и възглавници

Въпреки факта, че производителите на ортопедични матраци и възглавници говорят за предимствата на своите продукти, това е по-скоро реклама, отколкото възможно решение на проблемите, които такива продукти би трябвало да решават.

Ортопедична възглавница

„Тези аксесоари за сън и релакс не само не могат да облекчат болката ви, а в някои случаи е възможно сериозно да навредят на вашето здраве, да доведат до безсъние, алергии, главоболие и допълнително натоварване на гръбнака“, добави кинезиологът.

Физическа активност при проблеми с гръбначния стълб

„Често чувам от пациентите си убеждението, че физическата активност е необходима за здравето на гръбначния стълб. Искам да предупредя, че ако има сколиоза и други проблеми с гърба, всяка физическа активност може да доведе до влошаване. Да се разбере как става това е съвсем просто: представете си силен мускул от едната страна на гръбнака и слаб мускул от другата. Единият мускул се справя добре с натоварването, другият дистанционно се опитва да го направи. В резултат на физическата активност създаваме допълнителна компресия, тоест притискане на гръбначния стълб към съдовете и нервните окончания, поради повишен натиск върху прешлените. Има неравномерно разпределение на натоварването върху гръбначния стълб и така се получава нараняване. Въпросът не е какви упражнения правите, а функционалността на мускулите ви. И благодарение на кинезиологията мускулите могат да се тренират и да започнат да работят много по-добре.“

Самодиагностика на гръбначния стълб

Доктор Анастасия Шагарова сподели прости методи за самодиагностика на гръбначния стълб.

Признаци, че гръбнакът ви се нуждае от помощ:

Асиметрия на раменните стави

Когато се погледнете в огледалото, автоматично започвате да се изправяте, и ви се струва, че всичко е симетрично. Вие самият не сте наясно с това, но всъщност е налице проблем. Какво да правим в този случай?

Застанете пред огледалото, затворете очи за 10 секунди, след това ги отворете и по-скоро гледайте раменете, как са разположени, кое е по-високо, кое е по-ниско. Това е истинското положение на прешлените и раменните стави.

Асиметрия на лицето

Мускулите на лицето работят по различен начин. Едностранни болки (вдясно или вляво), като правило, се появяват само при изместване на костите.
Различното усещане за мускулите от едната и от другата страна също показва изместване на костите. Ако едната страна е по-силна, другата е по-слаба – това е дисфункция. Няма нищо общо с това дали в ежедневието използвате дясната или лявата ръка. Трябва да усещате мускулите еднакво и от двете страни.

Различна дължина на краката

Едностранна болка в колянната става, буца, проблеми със свода на стъпалото, плоски стъпала – всичко това води до проблеми, свързани с болка в лумбалната част и краката. И в такива случаи е необходимо да се лекува не гърба и колянната става, а да се търси първопричината. А тя е някъде в таза и краката.

„За съжаление, ортопедичните продукти са маркетингов ход и бизнес, който прави много пари. Може би някой няма да се съгласи с моето мнение, но аз наистина бих искала да говоря за този проблем, така че да се грижите за здравето си, без да позволявате на ситуацията да се отклонява и да лекувате симптомите, обогатявайки ортопедични и фармакологични компании. Консултирайте се със специалист. За по-точно мнение – дори и с двама. Намерете източника на проблема и го елиминирайте веднъж завинаги ”, заключи лекарят.

Източник: doctorshagarova.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *