Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Белите кръвни клетки са ключов показател при поставяне на диагноза

Белите кръвни клетки се наричат ​​левкоцити. Те функционират като част от защитата на организма срещу различни инфекции и други чужди вещества

белите кръвни клетки
Бели кръвни клетки – показател, от който зависи правилното диагностициране

Белите кръвни клетки участват в борбата с рака. Но, освен това, те атакуват организма при така наречените автоимунни заболявания.

Подобно на други кръвни клетки, белите кръвни клетки се произвеждат в костния мозък, най-общо казано от стволови клетки.

За да си вършат работата, в костния мозък, трябва да се произведат адекватен брой бели клетки и да се „пуснат“ в кръвта. Когато полученото количество е по-малко от необходимото, или когато те се унищожават твърде бързо, броят на клетките намалява. От друга страна, когато трябва да се борят с инфекциите, белите кръвни клетки бързо се увеличават.

Както ще разберете от статията, твърде малко бели клетки (състояние, известно като левкопения), както и твърде много от тях (левкоцитоза) показват усложнение. Левкопенията, особено ако продължава дълго време, може да алармира за по-тежък проблем.

Първата стъпка за определяне на здравословното състояние на човек е да се направи подробен кръвен тест

Такъв тест обхваща редица показатели, отклонението на които показва наличието на заболяване. Един такъв показател е броят на белите кръвни клетки в кръвта.

Защо този кръвен индикатор е изключително важен при диагностицирането? Нека да разберем.

Стойности на белите кръвни клетки и тяхната норма

Каква е функцията на белите кръвни клетки?

Задачата на левкоцитите, както още са познати белите кръвни клетки, е да разпознават и неутрализират чужди елементи, да контролират имунната защита срещу голямо разнообразие от вируси и бактерии и да премахват умиращите клетки.

Броят на белите клетки обикновено нараства при инфекция. Но броят всъщност може да е по-нисък, особено при вирусни инфекции. Това е така, защото по време на тези заболявания белите клетки се унищожават от инфекцията по-бързо, отколкото могат да бъдат заменени.

Нарушенията на костния мозък, включително различни видове левкемии, са много по-рядко срещани, но по-сериозни причини за левкоцитоза. В тези случаи белите клетки са изобилни, но не функционират нормално, затова се появяват признаци и симптоми на заболяване. Хората с такива нарушения обикновено имат повишен брой на белите кръвни клетки и други симптоми.

Видове бели кръвни клетки

Белите кръвни клетки (WBC, левкоцити) са част от имунната система и се образуват в костния мозък и лимфните възли, както вече стана ясно. Има 5 вида бели кръвни клетки. Това са неутрофили, лимфоцити, моноцити, еозинофили, базофили. При извършване на общ кръвен тест техният брой се изчислява по специална формула и играе роля при поставянето на конкретна диагноза.

Норма

Нормата на левкоцитите е в диапазон от 5000 до 9000 на 1 mm³. От това следва, че белите кръвни клетки в кръвта са около 1000 пъти по-малко от червените кръвни клетки.

Времето има значение

Увеличение броя на левкоцитите (т.нар. физиологична левкоцитоза), което не надхвърля нормата, може да се появи:

– След хранене. Поради тази причина кръв се взема на празен стомах;
– След физическо натоварване. От това следва, че преди да се направи анализ, човек не трябва да изпитва физически стрес. Дори ако се изкачите по стълби, например, до третия етаж, препоръчително е да починете 15-20 минути. преди да се вземе кръв за анализ;
– При стресови ситуации;
– Температурни крайности;
– При нежния пол се наблюдава физиологично увеличение на броя на левкоцитите в периода преди менструацията, във втория период на бременността и по време на раждането.

Броят на левкоцитите варира и при други различни фактори. Стойността им зависи от настроението, хранителния режим, качество на съня и т.н.

Висока скорост

Броят на левкоцитите над 8 000 на 1 mm³ е тревожен сигнал, показващ, че нещо не е наред с тялото. Това посочва наличието на определено заболяване. Може да е поради причина на всяко инфекциозно заболяване в остра форма, възпалителен процес или отравяне с лекарства и храни.

Броят на белите кръвни клетки от 20 до 500 000 на 1 mm³ кръв сигнализира за вероятните заболявания на кръвта, развитието на туморни образувания, туберкулоза.

Брой над 50 000 предполага левкемия.

Добре е да знаете! Лекарят поставя точна диагноза не само въз основа на кръвния тест, но чрез редица други специални изследвания.

Повишен брой на белите кръвни клетки

Когато броят на белите кръвни клетки надвишава нормата, това може да показва: инфекция от вирусен, гъбичен, бактериален характер (например пневмония, тонзилит, сепсис, менингит, апендицит, абсцес, полиартрит, пиелонефрит, перитонит), отравяне, подагра, кървене, следоперативни състояния, инфаркт, пневмония, проблеми с бъбреците, далака, остра и хронична анемия, злокачествена неоплазма.

Намален брой левкоцити

Спад на броя на белите кръвни клетки (това ще бъде установено от кръвен тест) предполага вирусни и бактериални инфекции (например грип, хепатит, сепсис, морбили, малария, рубеола, паротит, СПИН), ревматоиден артрит, бъбречна недостатъчност, радиационна болест, някои видове левкемия и др. проблеми с костния мозък, анемия.

За да обобщим. Кръвен тест (взема се кръв от пръст или вена) трябва да се прави само сутрин и на празен стомах. По този начин резултатът ще бъде възможно най-надежден. Също така има смисъл да се въздържате от приема на лекарства, течности с интензивен аромат (кафе, силен чай, кока-кола, сок). Преди вземане на проби от кръв не се препоръчва да се правят упражнения. Поне половин час трябва да сте в спокойно състояние. Полезно е вечер да изпразвате червата по естествен път или чрез слабително. Пушенето не се препоръчва поне един час преди теста.

Имайте предвид, че грижата за вашето собствено здраве е ваша отговорност. Правете редовно общ кръвен тест, за да държите физическото си състояние под контрол, и в случай на безпокойство, да се вземат навременни мерки, за да предотвратите някое неприятно заболяване.

Източник: www.chicagotribune.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *