Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Майкъл Грегър: Режим на хранене при синдром на раздразненото черво

Синдром на раздразненото черво е хронично заболяване, което се провокира от неправилно хранене и заседнал начин на живот

 синдром на раздразненото черво
Какво може и не може да се яде при синдром на раздразненото черво?

Д-р Майкъл Грегър съветва хората, които страдат от този синдром, да се придържат строго към назначеното хранене. Дори и когато се използва думата диета, казва той, трябва да е ясно, че става дума за начин на живот.

Синдром на раздразненото черво се придружава от лошо храносмилане и болезнени спазми. Деликатният проблем затруднява воденето на нормален личен живот и фокусирането върху кариерата. Един от методите на лечение е специална диета с изключване на продукти, които причиняват обостряне. Трябва да се има предвид, че медицината обозначава сложните състояния с термина „синдром“. Поради тази причина д-р Майкъл Грегър подчертава, че правилното хранене трябва да бъде комбинирано с адекватно редуване на работа и почивка. И най-вече – движение!

Д-р Майкъл Грегър

Заболяването често се изостря от стрес, липса на сън и физическа преумора. Синдромът на раздразненото черво се придружава от продължителен запек или диария, силен метеоризъм и нарушен метаболизъм. Правилното хранене и хигиената на живот възстановяват нормалната работа на червата и намаляват значително неприятните симптоми.

Хранене с ниско съдържание на въглехидрати

При Синдром на раздразненото черво възниква възпаление на лигавиците, повишава се чувствителността на епитела, облицоващ стените на червата. Процесът на усвояване на храната е нарушен, има засилено образуване на газове и остра болка. Поради диария или подуване, човек отказва да присъства на събития, избягва общуването с хора и като цяло предпочита да е на места, на които има тоалетна в близост.

За пациентите със Синдром на раздразненото черво има разработена специална диета с ниско съдържание на лошо усвоими въглехидрати, която се нарича FODMAP (видове въглехидрати, които се откриват в определени храни, включително пшеница и боб). Тя се състои в отхвърлянето на редица продукти, които стимулират образуването на газове и дразненето на червата.

Основни принципи на хранене

Изключването на кафе, газирани и енергийни напитки и алкохол.
Отказ от тестени изделия и продукти, съдържащи мая. Хранене без зеле и зеленчуци като лук и чесън.

По време на лечението не се консумират пикантни и пържени храни, сосове, маринати, екзотични подправки. Храненето се осъществява на малки порции, през 3-4 часа, без да се яде в движение или „на крак“.

Правила за хранене при Синдром на раздразненото черво със запек

Най-неприятната проява на Синдрома на раздразненото черво е запек, който продължава няколко дни. Застоя провокира натрупването на токсини. Продуктите от разпада навлизат в кръвта и така нарушават функционирането на вътрешните органи и системи. Кръвното налягане на пациента спада, появява се сънливост и слабост.

Основните симптоми на Синдром на раздразненото черво със запек са:

– болка в долната част на корема;
– липса на желание за дефекация;
– редки изпражнения, които приличат на „кози топки“;
– в изпражненията има кръв и слуз.

Основата на лечението е класическата диета № 3 (при хронични чревни заболявания, съпроводени с упорит запек). Тя осигурява ежедневната употреба на растителни фибри, което стимулира перисталтиката. Постепенно причината за раздразнението изчезва, болката и подуването вече не измъчват пациента.

Диетата при синдром на раздразненото черво със запек може да бъде разнообразна и вкусна

Яжте повече зърнени храни, салати от пресни зеленчуци, подправени с растително масло ежедневно.
Минимизирайте употребата на нишестени зеленчуци, изхвърлете картофите, гроздето и бобовите култури.
За готвене използвайте само постно телешко месо, пилешко и риба. Те съдържат „леки“ протеини, които не провокират ферментация.

Вместо закуска, изпийте чаша кисело мляко. Пригответе десерти на база извара. Заменете вредните сладки със здравословни сушени плодове (сини сливи, сушени кайсии).

За да увеличите перисталтиката, пийте зеленчукови смутита с добавени фибри. Най-добрите продукти за приготвяне на здравословна напитка са цвекло, моркови, домати и краставици.

Дневно меню за пациенти със Синдром на раздразненото черво и запек

Закуска – овесени ядки със сини сливи и ленени семена (може и смлени), пилешко руло със зеленчуци, котлети от моркови и ябълки.

Закуска в 10 часа – хляб без мая със сирене, нискомаслено кисело мляко.

Обяд – супа от цвекло със сирене фета, постен борш, тиквички, задушени със зеленчуци, рататуй или каша с тиква (всяко ястие по ваш избор).

Вечеря – зеленчукова яхния, предястие от запечено цвекло, пилешки кюфтета със зелена салата.

Като десерт пригответе леко желе от горски плодове и кисело мляко, тиква и извара, плодова салата. Такива ястия съдържат максимум полезни вещества, витамини и подобряват подвижността на червата.

Хранене при Синдром на раздразненото черво с диария

Ако Синдромът на раздразненото черво е придружен от диария, пациентът губи течности и микроелементи. Работата на сърдечно-съдовата система, бъбреците и черния дроб се влошава. Човек се оплаква от хронична умора, става летаргичен и раздразнителен.

Типични симптоми на Синдром на раздразненото черво с диария са:

– желание за дефекация от 6–9 пъти на ден;
– болката се разпространява в целия корем;
– изпражненията излизат със слуз;
– след като отидете до тоалетната има усещане за тежест.

При диария се препоръчва Диета № 4. Комбинацията от здравословни продукти намалява ферментацията, подсилва разхлабените изпражнения. След подобрението можете да преминете към по-разнообразно меню.

В случай на обостряне, гответе ястия на пара, след което допълнете с картофено пюре. Това ще намали дразненето и засилената перисталтика, ще възстанови баланса на полезната микрофлора.

Основни хранителни правила при Синдром на раздразненото черво с диария:

Елиминирайте пресните подправки от всякакъв вид, като магданоз и босилек, домати, цитрусови плодове, мляко, зеле и сладкиши, които причиняват болезнена ферментация. Избягвайте храни с мая.

Откажете пържените, пушените, маринованите ястия, които стимулират обилна жлъчна секреция.

Отстранете от диетата бананите, гроздето, крушите, пъпешите и плодовете с мъх (къпини, малини, ягоди, праскови). За десерт предпочитайте печени ябълки с лимонов сок.

След обостряне включете в диетата каша, варени картофи, постно месо (пуешко, пилешко, заешко). При диария изхвърлете сушените плодове и бананите, отстранете сладкишите, десертите с добавка на захар, шоколад, заквасена сметана.

При Синдрома на раздразненото черво е важно предотвратяване на обострянето.

Примерно меню за поддържане на стабилни и безболезнени изпражнения:

Закуска – омлет от белтъци на пара, 2-3 бисквити, извара без сол, филийка черен хляб, печена чушка.

Закуска в 10 часа – печена ябълка, черен или зелен чай, отвара от касис.

Обяд – зеленчукова супа с ориз и пилешки кнедли, задушени кюфтета, оризова каша с пуешко филе и броколи, задушено кюфте със сезонни зеленчуци (по желание).

Вечеря – ябълки в суфле от грис, каша от елда, круши с извара.

Преди да си легнете, изпийте чаша топъл чай от шипка. Като десерт опитайте лек оризов пудинг с яйце, извара и ябълка.

Спазването на диетата и принципите на доброто хранене е основната част от лечението на Синдрома на раздразненото черво. Чрез редовното практикуване на прости ограничения можете да избегнете развитието на колит, язви и други опасни усложнения.

Д-р Майкъл Грегър е американски лекар и писател на бестселъри в жанра книги за самопомощ и диетология. Изнася беседи по въпросите на общественото здраве, по-специално за диетите на растителна основа и вредите от яденето на животински продукти. Той е веган и създател на сайта NutritionFacts.org.

Източник: healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *