Иновативен метод за лечение на Паркинсон във Варна

Нов, високотехнологичен метод за лечение на Паркинсон въведоха в УМБАЛ „Св. Марина“ Варна

Паркинсон
Иновативен метод за лечение на Паркинсон бе приложен във варненската УМБАЛ „Св. Марина“

Мултидисциплинарен екип от варненски лекари извърши първата дълбока мозъчна стимулация на пациент с напреднал стадий на паркинсонова болест. Мултидисциплинарен подход на лечение означава, че диагностиката, оценката и решенията, които касаят лечението на пациентите става от лекари, които работят в една и съща среда.

Освен него, във варненската болница са преминали през същия метод на лечение на болестта на Паркинсон и още трима пациенти. Процедурата, която се прилага за първи път в Университетската болница, е подходяща и при други две неврологични заболявания – дистония и есенциален тремор, уточни проф. д-р Силва Андонова – Директор лечебно диагностична дейност и Началник на Втора неврологична клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ Варна.

Дълбоката мозъчна стимулация дава отлични резултати при лечението на Паркинсон

Постигнатите резултати, в световен мащаб, показват еднозначно, че новият метод има важно място при лечението на редица хронични, инвалидизиращи заболявания и състояния.

Варненските лекари, които приложиха метода на дълбока мозъчна стимулация, са провели няколкократни обучения в Inselspital Hospital в Берн. Швейцарската болница, Варненският медицински университет и УМБАЛ „Св. Марина“ поддържат сътрудничество в продължение на десетки години.

За да бъде ефективна дълбоката мозъчна стимулация са въведени специални скали и протоколи, по които се оценяват и включват пациентите, подходящи за това модерно лечение. Благодарение на иновативната методика клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ Варна покрива цялата гама неврохирургични интервенции, които се правят в света. Това е добър пример за клинична практика, тъй като специалистите от варненската болница „Света Марина“ не само се информират, но и работят по водещите световни стандарти.

Какво представлява процедурата по дълбока мозъчна стимулация?

Лечението на Паркинсон, с помощта на дълбоката мозъчна стимулация, е специфичен и многопластов процес. Първоначалната терапия на болестта продължава от 5 до 10 години с медикаменти и пациентите се повлияват много добре. С времето заболяването прогресира и медикаментите не действат достатъчно ефективно. Това е момента, в който е най – добре да се премине към лечение с дълбока мозъчна стимулация, заявява проф. д-р Явор Енчев – Началник клиника по неврохирургия.

Методът включва имплантиране на електроди в мозъка на болния, които се отвеждат подкожно до областта на подключицата, където се поставя пейсмейкър. Той е източник на електрически импулси с определена честота, които се подават към мозъчните структури, за да ги стимулират. По този начин веднага след оперативната намеса пациентът се чувства по–добре, оплакванията му намаляват и симптоматиката се подобрява.

След като минат от 2 до 4 седмици от операцията по имплантиране, пациентът се хоспитализира отново за програмиране и активиране на пейсмейкъра. Оперираният получава пациентски програматор, устройство за промяна на параметрите на електрическата стимулация и се обучава да работи с него в домашни условия. Ефектът на самото устройство може да бъде отчетен няколко седмици след активиране на пейсмейкъра.

Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо дегенеративно заболяване

То се характеризира с наличието на тремор в покой, скованост, забавяне на движенията с намаляване на тяхната амплитуда (брадикинезия), както и с нарушена походка и/или положение на тялото. Това заболяване прави живота и социализирането на болните изключително трудно. Болестта на Паркинсон разрушава и емоционалното здраве на пациентите.

С помощта на дълбоката мозъчна стимулация се подобрява качеството на живот на болните с невродегенеративни заболявания. Те се чувстват пълноценни, могат да се върнат към ежедневните си дейности и работната среда. Методът е предпочитан, защото е успешен в определен етап от развитието на болестта и рисковете са сведени до минимум.

Другата добра новина е, че от 2019 година НЗОК покрива напълно скъпоструващите устройства за този вид лечение на всеки пациент с напреднал стадий на болест на Паркинсон и дистония.

За контакти:

Терапевтични, хирургични, детски и психиатрични клиники:
базата на бул. “Христо Смирненски” № 1
Инфекциозни клиники:
на базата на МБАЛ “Света Анна” АД

гр. Варна 9010,
Бул. “Христо Смирненски” №1
УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ „СВЕТА МАРИНА“ ЕАД

тел: 052/30-28-51 (до 55) – централа (с оператор)

e-mail: officeub@mail.bg
web: www.svetamarina.com

Първа клиника по нервни болести

Началник клиника: Проф. д-р Ара Капрелян, дмн. тел: 052/978 313; arakapri07@yahoo.co.uk

Ст. м.с. Хабибе Осман:
тел: 052/978-554; 052/978-324; habish85@abv.bg

Манипулационна: тел: 052/978-324; 052/978-554;
Лекарски кабинет: тел: 052/978-627; 052/978-513
Техн. сътрудник: тел: 978-242

Втора клиника по нервни болести

Началник Клиника – тел.052/978-540
Старша медицинска сестра – тел. 052/978-546
Манипулационна – тел.052/978-236
Лекарски кабинет – тел.052/978-543
Приемно-консултативен кабинет – тел. 052/978-586
Технически сътрудник – тел.052/978-567

Източник: www.svetamarina.com

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.