ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Орхитът може да причини много неприятности

След неефикасно лечение засега реших и аз да ви пиша. От близо два месеца имам диагноза орхит и епидидимит. Преминах през лечение с доста антибиотици – аугментин,  нолицин, гентамицин, а сега ми предписаха и панцеф. Странно е, че докато пия антибиотика, имам положителен ефект – първоначалното уголемяване преминава, болките също, но правя ли секс, отново се появяват симптомите и лекарят ми предписва нов антибиотик. Открих и кръв в спермата. Мисля, че при мен орхитът вече е станал хроничен. Моля за съвет.

Панайот Димов – Хасково

 Почти винаги заболяването се развива като усложнение на някои инфекциозно-възпалителни процеси. Орхитът може да се развие след паротит (заушка), грип, скарлатина, варицела, пневмония, бруцелоза или коремен тиф. Но по-често това става при възпалителни заболявания на пикочно-половата система – уретрит, простатит, везикулит, епиди­димит. Също така орхитът може да възникне и след травма, на тестисите. Според начина си на протича­не може да е остър или хроничен, което обикновено зависи от характера на основното заболяване.

КАК ПРОТИЧА ОСТРИЯТ ОРХИТ? Започва с появата на болка в тестисите, която може да се разпространи в слабините, перинеума, до­лната част на гърба, кръста. Тестисът се увеличава два и повече пъти, кожата му е гладка, а след няколко дни драстично се зачервява и може да придобие лъскав оттенък. При докосване е болезнена. Едновременно с това се проявяват и обици симптоми на възпаление – t слабост, повишена температура (до 38-39 градуса), втрисане, главоболие, гадене. Обикновено дори и без лечение, заболяването отзвучава само в рамките на 2-4 седмици. Но при някои пациенти възпалението на тестисите води до появата на гной и развитието на абсцеси. В този случай кожата става яркочервена, гладка, рязко болезнена при допир. Най-често срещаните усложнения при остър ор­хит са: загнояване на тестисите и безплодие.

КАК СЕ ЛЕКУВА ОСТРАТА ФОРМА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО?

Ако лекарят прецени, че е възможно да се развият абсцеси, пациентът се приема за лечение в болница. В този случай задължително се провежда терапия на основното заболяване, довело до поява на орхит, локално приложение на лед, антибиотична терапия, а при стихване на острото възпаление – физиотерапия и загряване. При развитието на абсцес на тестисите се прилага хирургична намеса. В по-тежките случаи се прибягва и до отстраняването им.

ВНИМАНИЕ!

Хроничният орхит се развива в резултат на неправилно или неадекватно лечение на острил орхит или при усложнение на хронични възпалителни заболявания на пикочно-половата сис­тема – простатит, уретрит, везикулит. Често единствената му проява е болезненост в тестисите при допир. По време на обостряне на заболяването се появява и болка при ходене. Хроничният орхит по-често от острия води до намаляване на отделителната функция и може да доведе до безплодие.

Лечението е дълго и трудно. Задължително тряб­ва да ce лекува и основното заболяване. Също така се предписват и антибиотици, загряващи процедури и физиотерапия. В по-тежките случаи, при липса на ефект от консервативната терапия, се извършва едностранна орхиектомия (отстраняване на засег­натия тестис).

ПРОФИЛАКТИКАТА

Свежда се до лечението на хроничните възпали­телни заболявания на урогениталните органи, вни­мателно проследяване на състоянието по време на общи инфекциозни заболявания (паротит, грип, скар­латина, пневмония и други) и при травми в областта на скротума, перинеума и тазовата област.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *