Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 съвета при акне

Отдавна страдам от акне по лицето. Чух, че тази болест се предава по наследство. Вярно ли е това? Родителите ми са нямали такива проблеми.

Илияна Енчева – Русе

Акнето е комплексен проблем. За да се прояви генетично обусло­вената чувствителност на мастните жлези, които причиняват болестта, е необходимо наличието на допълни­телни условия. Такива например са гинекологични или гастроентерологични заболявания, които отслабват защитните сили на организма. А хор­моналните проблеми са ясно изразени едва при 10-20% от хората, страдащи от акне. Един опитен специалист по локализирането на акнето може да предположи какви са причините за появата му. Проблемите на пациента често, както се казва, са написани на лицето му. Например, ако слабото място е стомашно-чревният тракт, акнето най-често се появява в т. нар. Т-зона, която включва челото, носа и брадичката.

Преди да пристъпим към лечение на акнето, е важно да се определят максимално точно причините, водещи до появата му. Те са строго индивиду­ални и зависят от общото състояние на конкретния човек, хормоналния баланс, начина на хранене, общата интокси­кация на организма, начина на живот. След като се определят причините, може да се пристъпи към неговото лечение. Същест­вуват редица методи и препара­ти, доказали своята ефикасност при лечението на акне.

Акнето най-често се лекува от дерматолог – той се занимава с всич­ки видове акне, особено с тежките случаи. Общопрактикуващите лекари, включително и личните, педиатрите и специалистите по вътрешни болести могат да лекуват пациенти с по-леки форми на акне.

ЦЕЛИТЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО СА:

  • премахване на съществуващите лезии;
  • предотвратяване на възникването на нови лезии;
  • да се избегне образуването на белези;
  •  да се минимизират психологиче­ският стрес и неудобството, които тази болест причинява.

Медикаментозното лечение има за цел да намали или отстрани някои от причините, които имат роля в образуването на акнето:

  • слепване на клетките във фоликулите;
  • увеличената мастна секреция;
  • бактериите;
  • възпалението.

В зависимост от тежестта на акнето лекарят може да препоръча едно или няколко лекарства. Някои от. тях са за външно локално приложение (върху кожата), други са перорални (приемат се през устата). Лекарят може да препо­ръча използването на няколко средства за локално приложение или съчетание от лекарства за локално и системно приложение.

Ако имате акне, трябва внимателно да измивате лицето си, като използвате

меко почистващо средство сутрин и вечер, както и след усилена трениров­ка. Мийте лицето си, като започвате |о т областта под долната челюст и достигате до линията на косата, като трябва много добре да из­плаквате кожата на лицето си.

Консултирайте се с леку­ващия лекар или друг здравен специалист за това, какъв вид почистващо средство е най-добре да използвате.

ВНИМАНИЕ!

Използването на силни сапуни или груби тривки за пилинг няма да помогне и всъщност може да влоши проблема. Не се препоръчват и сред­ства, стягащи кожата, освен ако не е много мазна – тогава трябва да се използват само върху проблемните зони.

Също така е важно редовно да миете косата си с шампоан. Ако е мазна, може да се наложи да я миете всекидневно. Избягвайте честите мани­пулации, засягащи кожата. Избягвайте да чешете или докосвате кожните лезии. Изстискването, пробиването или разраняването на пъпките може да доведе до образуване на белези или тъмни петна. Избягвайте излагане на слънце и слънчеви изгаряния. Много от медикаментите, които се използват за лечение на акне, правят кожата по- податлива на слънчево изгаряне.

Тенът прави дефектите по-незабележими, но това предимство е временно и прекаленото излагане на слънце крие определени рискове – по-бързо остаря­ване и рак на кожата.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *