ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Специалистите съветват при дефицит на желязо…

За да не доведете нещата до анемия, уловете проблема още на етапа недостиг на желязо. За това е достатъчно веднъж годишно да си правите изслед­ване на кръвта. Хемоглобин под 137 г/л при мъжете и под 122 г/л при жените означава, че трябва да се справяте с анемията.

Не е достатъчно да провери­те само хемоглобина си. Трябва да се убедите, че не страдате от скрит недостиг на желязо (запасите от желязо в кръвта и тъканите вече са изчерпани, но количеството на хемоглобина е в рамките на нормалното). На­правете си биохимичен анализ на кръвта за количеството на протеините, участващи в мета­болизма на желязото.

Недостигът на желязо се сре­ща 10 пъти по-често от анемия­та и без лечение рано или късно преминава в анемия, с влошава­що се здравословно състояние. Ако според резултатите от изследванията терапевтът или хематологът ви са установили, че имате недостиг на желязо, започнете да пиете таблет­ки, съдържащи този елемент. Имайте предвид, че анемията се лекува по-дълго от недостига на желязо.

Хематолозите (специалисти по заболявания на кръвта) пре­поръчват на хората, страдащи от анемия, да приемат таблет­ки, съдържащи желязо в лесно усвоима форма.

Важно е заедно с тях да при­емате и аскорбинова киселина (4-5 мг витамин С на милиграм желязо) – това ще помогне на желязото да се абсорбира по- бързо.

Не трябва едновременно с желязото да приемате калций и лекарства, които намаляват усвояването му: антиацидни средства и тетрациклин.

Не превишавайте дозата на лекарството: излишното желязо е вредно, може да се натрупа 6 черния дроб, далака, сърцето и панкреаса.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *