Какви болести идват заедно с климакса?

Винаги ли жените по време на климакса се разболяват от такива заболявания като остеопороза и сърдечносъдови болести?

Гинка Стефанова – Плевен

Обикновено често срещано е, след като премине периодът на менопауза, да възникнат ня­кои хронични заболявания. Ако сте запознати с проблемите, които може да ви сполетят, може да предприемете ефи­касни мерки. Кои са най-често срещаните заболявания, които може да очаквате, и как да се предпазите от тях?

  • СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ЗА­БОЛЯВАНИЯ: когато нивото

на естрогена намалее, рискът от сърдечносъдови заболявания се увеличава значително. За да предотвратите развитието им, започнете с радикална промяна в начина си на живот: спрете цигарите, следете кръвното си налягане, спор­тувайте често и се хранете здравословно.

  • ОСТЕОПОРОЗА: има голя­ма вероятност през първите няколко години на менопаузата да загубите много повече кал­ций от костите, и то с много по-голяма скорост, отколкото преди това. А това безспорно увеличава риска от остеопоро- за – отслабване на костите на тялото, вследствие на което може се получат прекалено лесно травми.
  • ЧУПЕНЕ НА КОСТИ: след менопаузата жените са пред­разположени към счупване на шийката на бедрената кост, китката и гръбнака. Ето защо трябва да се приема необходи­мото за деня количество кал­ций, което е от 1200 до 1500 мг дневно, както и витамин D.
  • УРИННА СТРЕСОВА ИНКОНТИНЕНЦИЯ: тъй като влагалището и уретрата губят своята еластичност, има веро­ятност да се развие стресово напикаване. Това е състояние, при което при силен смях, ки­хане или вдигане на тежести жената неволно може да се изпусне.
  • УВЕЛИЧАВАНЕ НА ТЕГЛО­ТО: с течение на годините се забавя обмяната на вещества­та, а това води до натрупване на излишни килограми. Ето защо ще трябва да ограничите количеството храна, например вместо 2000 калории, трябва да приемате 1500-1600 калории. А също така да наблегнете и на физическите упражнения, за да може да поддържате килогра­мите си в нормални граници.

Менопаузата е състоя­ние, което настъпва съвсем естествено в организма на жената. Тогава яйчниците намаляват дотолкова произ­водството на естроген и про- гестерон, че месечният цикъл на жената става нередовен и накрая спира окончателно. Като цяло менопаузата е един край на плодовитостта на же­ната, затваряне на един период от живота и навлизане в друг. Разбира се, както съществува естествена, така има и предиз­викана менопауза. Тя настъпва, когато се отстраняват по хирургичен път яйчниците на жената. Такова отстраняване може да се наложи след ув­реждане на яйчниците, заради облъчване или приемане на лекарства. Може да се появи и ранна менопауза. При някои жени нивата на хормоните спа­дат към 40-та година. В такъв случай има голяма опасност от сърдечни заболявания, както и остеопороза.

BHИМАНИЕ!

Ако си мислите, че менопаузата идва внезапно, много се заблуждава­те. Жената с присъщия си инстинкт може да предусети симптомите й. С наближаването на този период цикълът на жената става все по- нередовен, а и като цяло се променя. Това се нарича перименопауза. Тя започва около шест години преди истинската менопауза. Горещите вълни и нередовният цикъл са най- съществените признаци, които говорят за предстояща менопауза. Също така се срещат и колебание в настроението, изпотяване, умора, разсеяност и др.

Статистиката определя средната възраст за менопау­за при жените около 51 години. Невъзможно е да се предвиди с точност настъпването на този период в живота на же­ната – менопаузата може да възникне както по-рано, така и по-късно. Но все пак има фак­тори, които оказват своето влияние и поставят началото на климакса. Това са наслед­ствеността и тютюнопуше­нето. Проучванията показват, че жените, които пушат, се „радват“ на новия период от живота си с няколко години по-рано от своите връстнички не пушачки. Не съществува връзка между възрастта, на която за първи път е настъпил цикълът при дадена жена, и настъпването на менопауза. Освен това не се повлиява от ръста и расата на жената, нито от броя на родените от нея деца.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *