Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 начина да отговорите адекватно на онези, които ви обиждат

Ако сте сред хора, които ви обиждат, запомнете тези няколко съвета, с помощта на които можете лесно да неутрализирате злословието по ваш адрес

обиждат
Как да отговорите когато ви обиждат?

Често чуваме обидни думи, докато сме заклещени в поредното задръстване, на работа и дори в семейството. Обидните слова могат да бъдат много различни – от прости шеги до изрази, които предизвикват ярост и безсилие. Почти невъзможно е да се предпазим от лошите думи, защото не знаем кога и от кого да очакваме неприятен вербален удар. Има няколко начина, с помощта на които можете спокойно да устоите на обидите, без да губите самочувствие.

Как да отговорите на обидите?

Например, една възрастна жена си спомня как в младостта си е стояла пред огледалото и е гледала отражението си, а майка ѝ, която минавала оттам уж случайно, казала много обидна фраза – „не се притеснявай от формата на носа, някой ден може да си направиш операция.“ До този момент тази жена дори не си е помисляла, че носът ѝ е бил грозен, крив или прекалено голям. Маскираните обиди са особено жестоки, когато човек, изричащ обидна фраза, добавя, че казва това само и единствено за ваше добро. Оказва се, че трябва да се съгласите с онзи, който ви обижда, докато душата е отвратена от думите, които сте чули.

Има няколко начина, с помощта на които можете спокойно да устоите на обидите, без да губите самообладание и самочувствие

1. Погледнете нарушителя от другата страна

Често човек, който обижда другите, е предизвикан от нещо лошо, което му се е случило, а не непременно от вас. Например, продавачката може да се държи грубо, не защото не ви харесва, а защото наскоро се разделила със съпруга си. Шофьорът на пътя може да ви подвикне нещо обидно, защото бърза да отиде до болницата, за да види детето си. Ако разберете, че не винаги сте причина за гнева на другите, ще бъде по-лесно да понесете негодуванието им.

2. Анализирайте това, което чувате

Ако чуете нещо обидно, разделете изречението на части и отговорете на неизказания укор. Например, ако вашият любим негодува, че вече не го обичате, попитайте го колко отдавна е решил, че сте спрели да го обичате.

3. Погледнете онзи, който ви обижда в лицето и попитайте директно – защо той ви говори така?

Това ще помогне да поставите човека на място, и ще му стане ясно, че нямате намерение да играете ролята на жертва.

4. Пошегувайте се

Доброто чувство за хумор помага да се справите с всеки, който злослови по ваш адрес. Например, ако ваша приятелка забележи, че имате нова пола и каже, че този десен прилича на дамаска, с която се тапицират столовете, не се паникьосвайте, а я поканете да седне в скута ви.

5. Използвайте конвенционални знаци

Един съпруг непрекъснато обиждал жена си в присъствието на техните общи приятели. Тя, обаче отговорила на шегите му по един доста забавен начин – в чантата си винаги носела малка кърпа, и щом съпругът ѝ кажел нещо обидно, жената я изваждала и покривала главата си с нея. Съпругът, разбира се, започвал да се чувства неловко пред приятелите си, и затова бързо се отървал от навика да обижда жена си.

6. Съгласете се с всичко

Това ще неутрализира критиката. Например, ако съпругът ви каже, че сте дебела и със сигурност сте наддали поне десет килограма, усмихнете се и му отвърнете, че не са десет, а дванадесет. Ако той продължава да негодува и ви попита дали имате намерение да отслабнете, отговорете че намерение нямате, но имате желание.

7. Игнорирайте това, което чувате

Оставете всичко да мине покрай ушите ви, безмълвно слушайте критиката и си кажете, че това което чувате, не ви засяга. Развийте способността да прощавате. Можете да гледате човека, който ви обижда, в очите, но не казвайте и дума. И е по-добре да се преструвате, че ви е скучно. Например, обърнете се настрани или започнете да се прозявате – критиците наистина не харесват това отношение. Най-добре ще е ако можете да реагирате на обидите с абсолютно безизразно лице.

Не винаги е препоръчително да доказвате, че сте прави или непрекъснато да се защитавате. Погрижете се за нервите си, простете и забравете лошото. Знаете ли, че веднъж един човек обидил Буда и той го попитал: „Ако някой откаже да приеме подарък, тогава на кого ще принадлежи?“ Човекът отговорил, че ще е на онзи, който го дава. Буда продължил: „Точно така, затова отказвам да приема вашите обида“. Има много хора, които се самоутвърждават, унизявайки другите. Не им обръщайте внимание, не трупайте обиди и живейте с леко сърце.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *