Защо хората, които хъркат, често умират в съня си?

Хъркането е не само силен шум, който пречи на другите да спят, но и заплахата от инсулт, затлъстяване и сенилна деменция

съня
Апнеята не е просто разстройство на съня

Как са свързани всички тези проблеми със здравето?

Професор Роман Бузунов лекар-сомнолог и психолог, президент на Руското дружество на сомнолозите, доктор на медицинските науки обляснява какви са опасностите от хъркането.

Откъде идва звукът?

Хъркането само по себе си е досаден, но безвреден за здравето звук.

Професор Роман Бузунов лекар-сомнолог

При човека, който хърка фаринксът е леко стеснен поради различни фактори: излишно тегло (образуване на мастен съединител около фаринкса), хипертрофия на сливиците (уголемяване), влошена структура на горните дихателни пътища (носни полипи, ниско разположение на мекото небце, удължаване на палатинния език).

Когато човек е буден, мускулите на стените на фаринкса са в добра форма, така че луменът остава свободен (лумен се нарича работното пространство на кръвоносните съдове или тунелът образуван от вътрешните стени), а дишането е тихо и спокойно. По време на сън мускулите се отпускат, стените губят тонуса си и се приближават. Те започват да вибрират и да трептят една срещу друга заради въздушния поток, като по този начин създават звука, който се чува по време на хъркане. Въпреки това, дори при такова шумно дишане, човек получава достатъчно кислород. Но тези, които спят наблизо, страдат. Както става ясно от многото проучвания, партньор, който хърка отнема на своята половинка средно около 2 часа сън всяка вечер.

Случва се обаче хъркането да стане опасно. Проблемите започват, ако силните звуци са придружени от спиране на дишането насън. Лекарите наричат ​​това състояние синдром на обструктивна сънна апнея. В този случай човек има и първоначално стесняване на фаринкса. Но ситуацията става все по-сериозна: периодично стените на фаринкса не просто се събират, понякога те се доближават напълно, блокира се лумена на дихателните пътища и това предизвиква спиране на дишането насън. А това вече носи многобройни рискове за здравето.

Заспа и не се събуди

Дихателният арест насън заплашва с кислороден глад, промени в сърдечната честота и кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова, при тежка апнея рискът от инфаркт или инсулт през следващите 12 години се повишава до 35%! С други думи, една трета от хората с тежка апнея умират, ако не получат лечение.

Между другото, именно заради утежнена апнея хората често умират насън. Факт е, че в това състояние може да се стигне до 500-600 дихателни арести на нощ. Всяка такава пауза всъщност е атака на задушаване, стрес за тялото, което предизвиква подходяща реакция, включително рязък скок на кръвното налягане. Границата на толеранс за съдовете на мозъка и коронарните съдове е като правило около 220 mm Hg. И ако възрастен човек и неговите артерии са засегнати от атеросклероза, те са по-крехки и могат да бъдат повредени при скока на налягането.

Мозъкът е на карта

Болестта на Алцхаймер – най-честата причина за сенилна деменция – също може да бъде следствие от апнея. Поради честите арести на дихателните пътища и микробуденията, които мозъкът е принуден да извърши, за да възобнови дишането, човек често просто не спи достатъчно и не стига до дълбоките етапи на съня. А именно: на тези етапи мозъкът се очиства от отпадните продукти и баластните вещества, включително бета-амилоид – веществото, отговорно за развитието на болестта на Алцхаймер. В крайна сметка именно бета-амилоидите се натрупват в мозъка, което предизвиква сложни биохимични процеси, които водят до смъртта на невроните и развитието на деменция.

Между другото, скорошно проучване на италиански учени показа, че хъркането, дори и да не е придружено от спиране на дишането, е свързано с намаляване на интелигентността. Трябва да се има предвид обаче, че данните от това проучване все още не са получили допълнително научно потвърждение.

Сбогом, наднормено тегло!

Затлъстяването е друг страничен ефект от спиране на дишането насън. Освен това има порочен цикъл между наднорменото тегло и апнеята. Натрупването на излишни килограми е непосредствената причина за сънна апнея. Отлагането на мазнини между структурите на шията създава допълнителен натиск върху фаринкса, стеснява го и по този начин допринася за спиране на дишането. А честото спиране на дишането води до периодичен, неспокоен сън, при който човек има постоянни микросъбуждания. Структурата на съня е разрушена. Дълбокият сън става по-малко продължителен. Именно по време на третия етап на бавния сън се произвежда хормонът соматотропин, който при възрастните е отговорен за разхода на мазнини. В резултат на този по-малко дълбок сън се трупа повече излишно тегло.

Проверете сами!
Колко опасно е хъркането ви?

Как да разберем дали хъркането е придружено от спиране на дишането? Има няколко начина за това.

Ако знаете, че хъркате, помолете близките да наблюдават как спите. Ако хъркането ви от време на време спира рязко, след няколко секунди се възобновява и става още по-силно, вероятно вече сте в състояние на сънна апнея. Има обаче симптоми на апнея, които можете да прецените сами, без външна помощ.

– Повърхностен, неспокоен, неопресняващ се сън.
– Нощно изпотяване.
– Бързо нощно уриниране.
– Нощно оригване и киселини.
– Главоболие, високо кръвно налягане сутрин.
– Дневна сънливост, летаргия, ниска ефективност.
– Прогресивно увеличаване на телесното тегло.

Съществуват ситуации, при които апнеята по време на сън е напълно невидима за пациента. Дори и при тежка степен хората може да не изпитват дневните ефекти от спиране на дишането през нощта, и освен това да не знаят за съществуващите симптоми: когато човек спи, той не чува хъркане и не чувства, че спира да диша.

Ето защо, ако има подозрение за сънна апнея, тогава определено трябва да се консултирате с лекар, който ще проведе изследване на съня през нощта – полисомнография.

Източник: kp.ru

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.