ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нефролог: нелекуваните бъбречни заболявания водят до инфаркт и инсулт

Повечето хора пренебрегват появата на бъбречни заболявания. Това води до усложнения, които са свързани не само с отделителната система

 бъбречни заболявания
Нелекуваните бъбречни заболявания водят до инфаркт и инсулт

Човешкото тяло има огромен запас от сила. Първите симптоми на бъбречните заболявания могат да се появят едва на 3-4-ия етап на хроничната бъбречна недостатъчност, когато 50 процента от пациентите вече се нуждаят от подготовка за диализна терапия. Какво трябва да знаете, за да не пропуснете началните симптоми на различните заболявания на бъбреците?

Д-р Олег Котенко

На тези и други въпроси отговаря главният нефролог на Москва, асистент по болнична терапия д-р Олег Котенко.

Колко често се случват бъбречните заболявания?

Бъбреците са работлив и търпелив орган. Първите проблеми се появяват, когато бъбречната функция вече е загубена със 70 процента. Поради това до 2013 г. ³⁄₄ пациенти за първи път научават за болестта си в интензивното отделение, когато вече им е била предложена бъбречна заместителна терапия. През 2017 г. вече има само 50 процента от такива пациенти. Въпреки положителната тенденция, това е много висок показател. В Западна Европа не повече от 20 процента от пациентите имат нужда от спешна диализа.

Какво трябва да се направи, за да се идентифицират възможни проблеми с бъбреците на ранен етап?

Трябва да се прави кръвен тест за креатинин поне два пъти годишно. Това е най-важният показател за работата на бъбреците.

Как да пазим бъбреците здрави, за да не стигаме без време в болницата?

Първо, за да поддържате бъбреците здрави, трябва да се храните правилно. Най-полезната диета е диетата от 17 век, когато дори солта е била трудна за производство, така че хората са яли само прясна храна. При производството на бързи храни и продукти за дългосрочно съхранение се използват огромен брой различни реагенти, които трябва да претърпят обеззаразяване в човешкото тяло. И за да ги унищожат и направят безопасни, бъбреците трябва да работят до предела на възможностите си.

Второ, трябва да се внимава при прием на антибиотици, аналгетици и антивирусни лекарства. Тези правила трябва да бъдат известни не само на пациентите на нефролозите, но и на хората в риск.

Кой е включен в него?

Това са пациенти с артериална хипертония, захарен диабет, атеросклероза, хора с хронични заболявания, изискващи редовен прием на обезболяващи. Сред тях има особено много пациенти с патология на опорно-двигателния апарат. Рисковата група включва и хора, които са родени с ниско тегло (в частност недоносени), и такива, които злоупотребяват с хранителни добавки и се придържат към диети с високо протеиново натоварване.

Важно! Кой е изложен на риск:

 – пациенти със сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, атеросклероза, затлъстяване;

 – мъже;

 – хора с ниско тегло при раждане;

 – пациенти, които често са принудени да приемат болкоуспокояващи;възрастни хора.

Вярно ли е, че бъбречната недостатъчност не се лекува и единственото нещо, което лекарите могат да направят, е да забави прогресията ѝ?

Бъбречната болест, като всяко хронично заболяване, включва ограничения и повишено внимание към здравето. Днес ефективно лечение е възможно дори при напреднали случаи на хронична бъбречна недостатъчност. Колкото по-рано пациентът отиде при лекаря, толкова по-дълго ще живее с бъбреците си. И това е по-удобно за него и по-изгодно за държавата.

Хемодиализата не е просто лечение, а начин на живот. Три пъти седмично пациентът трябва да прекара половин ден в диализното отделение.

Има и друг вид бъбречна заместителна терапия, за която не знаят дори много лекари. Въпреки че перинаталната диализа е по-физиологичен метод на лечение, при който перитонеумът на пациента играе ролята на мембрана за пречистване на кръвта. Той е не само по-малко скъп, но и по-удобен. Лечението може да се проведе у дома, където е по-удобно за болния човек. Перинаталната диализа е по-малко вероятно да причини усложнения, които изискват хоспитализация. Единственият недостатък е, че изисква по-чести процедури – поне 4-5 за 15 минути дневно, което е несъвместимо с ежедневната работа в офиса или ако човек работи в предприятие.

Защо са опасни бъбречните заболявания?

90% от пациентите с бъбречна недостатъчност умират от инфаркт и инсулт. Бъбречната недостатъчност води до отлагането на калций по стените на кръвоносните съдове и последвала тромбоза, и това е директен път към съдова катастрофа.

Друга причина за смърт е състоянието уремия (отравяне на организма чрез протеинов метаболизъм), която се развива поради нарушена бъбречна функция.

Какво причинява бъбречно заболяване?

– Хипотермията е основната причина за пиелонефрит (остро възпаление).
Инфекция.
– Генетично увреждане, вродена патология.
– Метаболитен синдром.
– Хипертония – води до увреждане и разрушаване на бъбречните съдове.
– Затлъстяването.
– Захарен диабет.
– Големи дози алкохол, тютюнопушене. Алкохолът дехидратира тялото, кръвта се сгъстява, което кара бъбреците да работят в авариен режим. Пушенето доставя токсични вещества в организма.
– Висококалорично хранене, липса на движение.

Какви симптоми трябва да сигнализират за проблеми с бъбреците?

– Отокът е основният признак на бъбречна недостатъчност. Торбички под очите сутрин и подуване на краката, които изчезват вечер. Кожата става бледа, суха, с жълтеникав оттенък.

– Необяснима слабост, умора, „дърпащи“ болки и треска са резултат от метаболитни нарушения и възпалителни процеси в бъбреците.

– Болката в долната част на гърба е често срещан симптом при инфекциозни заболявания (пиелонефрит) и в нарушение на изтичането на урина (хидронефроза).

– Бледност. Пациентите с бъбречна недостатъчност развиват анемия.

– Нарушения при уриниране (болезнено, бързо, на капки, инконтиненция), промяна в цвета и количеството на урината – всякакви нарушения в процеса на уриниране показват неизправност в бъбреците.

Източник: medinfo.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *