Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стресът причинява спазъм в дебелото черво

Здравейте, какво причинява развитието на т.нар. слузеста колика и как може да се избегне повторната й поява?

Мирослава Чавдарова – Плевен

Слузестата колика е своеобразно заболяване, характеризиращо се с пристъпни болки по хода на дебелото, черво, придружени с отделяне на голямо количество слуз в изпражненията. Това заболяване се среща по-често при жени с неустойчива нервно-ендокринна система. Зависимостта на отделните пристъпи от психични напрежения, преумора и др. говори за участието и на централната нервна система в развитието на заболяването. В някои случаи появата на слузестата колика се причинява от определени хранителни алергени (мляко, яйца, риба и др.), което говори за алергичния характер на заболяването. То протича с внезапно настъпващи пристъпи от силни болки в корема, придружени с отделяне на значително количество слуз. Пристъ­пите се появяват често след психични напрежения или поемане на определени храни. Те имат различна продължителност и сила. Понякога преминават след няколко минути, в други случаи могат да траят часове, дори дни. Рентгеновото изследване уста­новява спазъм на дебелото черво.

Извън пристъпите болните обикновено страдат от запек от спастичен тип – имат „кози” изпраж­нения. Освен това се установяват симптоми на нервно-вегетативна лабилност, лош сън и др. Про­тичането е дълготрайно, с периоди на подобрения и влошавания. Прогнозата е благоприятна. При чести пристъпи обаче може да се развие възпале­ние на дебелото черво, което трудно се поддава на лечение.

ВНИМАНИЕ!

По време на коликата се поставя топло на корема й се дават спазмолитични лекарства. Извън пристъпите се препоръчва психотерапия, приемане на лекарства, които успокояват нервната система, балнеолечение и др. Ако се открие, че причина за заболяването е определен хранителен алерген – той се изключва от храната.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *