Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Раздразнено дебело черво – всичко за състоянието и точни съвети за лечението му

Как да успокоим раздразнено дебело черво? Лечение: Лекарства. Билки. Диета. Пробиотици. Добавки. Какво е раздразнено дебело черво (Синдром на раздразненото дебело черво)? Симптоми. Причини. Рак на дебелото черво. Раздразнено дебело черво при дете. Раздразнено дебело черво и бременност.

Болката е честа при раздразнено дебело черво!

Раздразнено дебело черво или още синдром на раздразненото дебело черво е състояние, което засяга 1 от всеки 5 души на планетата. По-често се появява при млади жени. Макар че е с ясно изразена симптоматика, т.нар. синдром на раздразненото дебело черво не причинява трайни здравословни поражения.

Раздразнено дебело черво – лечение

Самото лечение на раздразненото дебело черво е комплициран процес. То може да се проведе както чрез традиционни медикаменти, така и чрез народни средства и рецепти. Често се налага промяна в хранителните навици, прием на добавки, в това число пробиотици, физическа активност. При по-тежки случаи се прибягва и към психологическа помощ за преодоляване на състоянието. От съществено значение при разглеждания синдром е не само да се ограничи моментното проявление на неразположенията, но да се „изкоренят” причините, довели до храносмилателни смущения.

Лекарства при раздразнено дебело черво

Ако се подходи към традиционен подход на лечение, то при синдром на раздразненото дебело черво най-често се предписват следните групи медикаменти:

Спазмолитици

Основното предназначение на спазмолитиците е да премахват спазми на гладката мускулатура, а с това и болката. Използват се и при проблеми с храносмилателната система. Характерното при тях е, че водят до облекчение, но не лекуват източника на болката.

Спазмолитиците биват следните групи:

  • М-холинолитици – алкалоиди (Атропин), полусинтетични и синтетични М-холинолитици, фитопрепарати (Беладона);
  • С митропно действие – такива са дротаверин (Но Шпа), пинавериум, папаверин и други;
  • Комбинирани спазмолитици – синтетични препарати, какъвто е спазмалгон, фитопрепарати, при които се използват растения със спазмолитично действие – копър, лайка и други.

Сред често прилаганите медикаменти със спазмолитично действие са:

  • Атропин – действа спазмолитично по отношение на бронхите, жлъчните пътища и пикочните пътища, като се прилага и при спастичен запек, чревни колики и други;
  • Бутилскополамин – действа отпускащо върху червата, като действието му продължава около 6 часа;
  • Папаверин – използва се за лечение на висцерални спазми, както и при спазми на кръвоносните съдове и най-вече при стомашно-чревни спазми;
  • Дотаверин – това е синтетичният вариант на Папаверин, който се отличава със спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт;
  • Мебеверин – спазмолитичен продукти, който действа селективно при спазми на гладките мускули няа стомашно-чревния тракт. Препоръчва се особено при спазми на дебелото черво.
Медикаменти срещу диария или запек

В зависимост от симптомите, които се проявяват при конкретния случай, при раздразнено дебело черво се назначават медикаменти срещу диария или запек.

В групата на препаратите, които стопират диарията, влизат капсули Пробиен Стоп, Бионорм, Бутарен, Димексанол, Имодиум Инстант, Стоперан, Смекта, Лопедим и други.

При запек се препоръчва някои от следните лекарства: Елакса, Санилакс, Бизакодил, Бизалакс и други.

Билки при синдром на раздразненото черво. Народни рецепти

В случай, че ще се търси лек срещу раздразненото дебело черво в народната медицина, ето кои са някои от най-популярните натурални лекове.

Джинджифил
Билки помагат при раздразнено дебело черво!

От край време за джинджифила се знае, че успокоява храносмилателната система. Най-често при раздразнено дебело черво се прилага под формата на чай. За приготвянето му е достатъчно да се настърже ½ ч.л. пресен джинджифил в чаша с гореща вода. След като билката кисне около 10 минути, чаят се прецежда и изпива. На ден могат да се консумират по 3-4 и повече дози.

Рецепта с джинджифил с успокояващ ефект при синдром на раздразненото дебело черво ни е изпратила и читателката ни Катя Йонкова: „Смесват се по равно сух джинджифил, черен пипер и зелен кардамон. 1 лъжица от билките се добавя към чаша с гореща вода и се оставят за 10-15 минутки да си пуснат билките полезните вещества. Прецежда се и след всяко хранене се отпиват по няколко глътки от отварата. Няма да повярвате – това е достатъчно да изчезнат газовете, подуването и болката, от които страдаме при раздразнено дебело черво!”, пише ни Катя.

Моркови

По отношение на проблемите с храносмилането морковите имат двупосочно действие. От една страна, неутрализират характерните неразположения, от друга, регулират както запека, така и диарията. Могат да се консумират както пресни в суров вид, така и варени. При желание може да се приготвя и прясно изцеден сок от моркови.

Марули

Уникален домашен лек при проблеми с дебелото черво е марулята. Тя има ползи и когато се консумира сурова, но най-ефикасна е леко задушена.

Кисело мляко

Ползите на киселото мляко при раздразненото дебело черво се крие в изобилието от активни биокултури. С още по-ясно изразен ефект е комбинацията от чаша кисело мляко, към която се добави малко псилиум. Ако от сместа се консумира час след всяко хранене, то това ще доведе до трайно облекчение на състоянието.

Копър

За копъра се знае, че има мощно действие срещу чревните спазми. Конкретно семената от копър подпомагат изхвърлянето на мазнините от храносмилателната система. В същото време потискат повишеното производство на слуз в червата, което е сред признаците на разглежданото състояние.

В зависимост от предпочитанията, а и от сезона, копърът може да се използва като прясна билка или да се набавят семена. Достатъчно е 1 ч.л. семена или 1 ч.л. пресен копър да се запари в чаша с вода.

Друг вариант е семена от копър да се консумират директно, като предварително леко се запекат за 10-15 минути на 160 градуса.

Ленено семе

С доказани ползи при раздразнено дебело черво е и лененото семе. От него се приготвя чай, като 1 с.л.семена се запарва в чаша с гореща вода. Препоръчително е напитката да се консумира непосредствено преди лягане.

Лайка

Доказаните успокояващо и противовъзпалително свойства на лайката я превръщат в лек при проблеми с дебелото черво. Приемът й успокоява лигавицата на дебелото черво, намалява подуването на корема и спазмите, подобрява чревната функция.

Отвара от лайка се приготвя по традиционната схема – 1 ч.л. от билката се добавя към 1 ч.ч. гореща вода. Връща се на слаб огън за 15 минути. След като се охлади се прецежда. На ден е добре да се консумират по 2-3 дози до преминаване на неразположенията.

Съвети срещу запек при раздразнено дебело черво

Предлагаме ви няколко конкретни съвета в случай, че разглежданият синдром провокира запек:

  • пресни круши, сок от круши или от сушени круши по естествен начин регулират храносмилането и облекчават запека;
  • пригответе си пресен сок от зеле, който успокоява чревните смущения. Ако не разполагате със сокоизстисквачка, сварете малко количество от зеленчука. След като омекне, го смачкайте с вилица с малко вода.
Съвети срещу диария при раздразнено дебело черво
Диария и запек се редуват при раздразнено дебело черво!

Ако раздразненото дебело черво провокира диария, можете да използвайте следното:

  • бананите облекчават симптомите на разглеждания синдром, като в същото време съдържащите се в тях разтворими фибри абсорбират ненужните сокове в чревния канал;
  • приготвя се отвара от 1 с.л. стрити плодове от кориандър и 400 мл гореща вода. След като лековитата напитка престои около 2 часа, се прецежда. На ден се изпиват по 3 дози от 100 мл преди хранене;
  • приготвя се отвара от 2 с.л. листа от къпина и 500 мл гореща вода. Отварата кисне 12 часа. След прецеждане, на ден се изпиват по около 100 мл преди всяко от трите основни хранения;
  • подуването на корема, газовете и диарията се облекчават с масло от мента,
  • по 2 пъти на ден се приготвя лек от ½ ч.ч. извара и 2 с.л. псилиум. Добавя се малко сол и се консумира еднократно.

Диета/хранене при раздразнено дебело черво

Знаем, че здравословното хранене е от съществено значение за здравето на всеки един от нас. При пациенти със синдром на раздразненото дебело черво то има още по-голяма роля. От значение обаче е и обстоятелството, че някои на пръв поглед полезни храни могат да влошат драстично състоянието и да предизвикат болка, подуване, диария. Именно поради това не може да се посочи една единствена диета, която е общоприложима при всички, които имат смущения в храносмилателната система.

Принципи на хранене

Като основни принципи на хранене, които е препоръчително да следват страдащите от раздразнено дебело черво, могат да се изведат следните:

  • редовно хранене – в случая от значение е да не се пропуска едно или повече хранения през деня. Най-добре да се консумира малко храна на кратки интервали и да не се правят дълги паузи;
  • много вода – изпиването на поне 8 чаши вда на ден е от значение за добрата хидрация на тялото. Конкретно по отношение на разглеждания синдром, не позволява дехидратацията и спомага за по-лесната дефекация при пациенти със запек;
  • помалко кафе и чай – препоръчително е на ден да не се консумират повече от 2 чаши чай или кафе, тъй като съдържащият се в тях кофеин има допълнително може да влоши симптоматиката;
  • без газирани напитки и алкохол – най-добре е алкохолните и газираните безалкохолни напитки изцяло да се изключат от хранителния режим;
  • отказ от тютюнопушене – никотинът е допълнителен фактор, който провокира обостряне на симптомите на синдрома на раздразненото черво. Освен това – заедно с цигарения дим човек поглъща и въздух, който допълнително подува червата и предизвиква болка;
  • фибри – добре е да се изгради режим на хранене, в който редовно да присъстват фибрите. Сами по себе си те могат да се набавят от плодове и зеленчуци, зърнени храни, пълнозърнести продукти.

Имайте предвид обаче, че според някои специалисти в областта на храненето при раздразнено дебело черво фибрите следва да се приемат с повишено внимание. При запек те биха имали положителен ефект, но при пациенти с диария могат да доведат до влошаване на оплакванията;

  • без мазни, пържени и пикантни храни – тези храни често предизвикват спазъм на дебелото черво, болки и диария.
Важно!

Добре е с повишено внимание да се приемат храни, най-вече въглехидрати, които съдържат лактоза или млечна захар. Консумацията им, особено в големи количества, може да предизвиква подуване на корема, метеоризъм водниста диария.

Подходящи храни
Храненето е от съществено значение при раздразнено дебело черво!

Вече споменахме, че понятието „подходящи храни” при синдром на раздразненото черво е относително и зависи от състоянието на конкретния пациент. И все пак се препоръчва прием на малки порции плодове, зеленчуци, масла с растителен произход, още картофи, ориз, риба и нетлъсто месо. Кленовият сироп е правилен избор за подсладител.

Като цяло добре е човек да се храни разнообразно, без да се изключват напълно определени хранителни групи, защото това лесно води до хранителен дефицит и други здравословни проблеми.

FODMAP диета

Сред популярните хранителни режими при т.нар. синдром на раздразненото черво е FODMAP диетата. Основен принцип и при нея е да не се налагат строги ограничения, а от менюто да се изключи само това, за което със сигурност се знае, че предизвиква оплаквания.

Самата абревиатура на режима посочва и това, на което трябва да се обърне внимание, или казано иначе – да се контролира приемът на „ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли”.

В най-голяма степен тези вещества са въглехидрати, които предизвикват характерни оплаквания като болка и подуване на корема, газове, диария, запек.

Ето и в кои храни се откриват споменатите въглехидрати:
  • олигозахариди – в пшеницата, бобовите храни и в някои зеленчуци като лука и чесъна;
  • дизахариди – форма на лактозата, която се открива в прясното краве и козе мляко;
  • фруктоза – това е основният монозахарид, който не се препоръчва при проблеми с дебелото черво. Той се съдържа в някои плодове и в меда;
  • полиоли – представляват многовалентни алкохоли, използвани за подсладители. Налични са както в някои плодове като сливи и праскови, така и в подсладените напитки.

При пациенти с разглеждания синдром тази диета трябва да се стартира след консултация със специалист, който да съобрази менюто с индивидуалните хранителни потребности. Важно е да се има предвид, че само при някои е наложително изключването на цялата гама FODMAP от ежедневното хранене.

И все пак не трябва да се очакват магически резултати от FODMAP диетата. Тя не е в състояние да излекува синдрома на раздразненото дебело черво, но може драстично да подобри състоянието.

Пробиотици при раздразнено дебело черво

Наред с контрола върху храненето, при раздразнено дебело черво от съществено значение са и пробиотиците. Става дума за онези полезни микроорганизми, чиято основна задача е да регулират чревната микрофлора и да не позволяват размножаването на патогенни микроорганизми. Самите пробиотици могат да се набавят както с храната (откриват се в киселото мляко, някои сирена, сладоледи и прочие), така и чрез добавки. Препоръчва се прием за поне 4 седмици на избрания продукт, за да се установи дали той действа положително. Ако не настъпят желаните резултати, може да се избере друг.

При пациенти с раздразнено дебело черво изборът на пробиотик често пада върху някой от следните продукти:

*Пробиотик комплекс – продукт на Doctor Nature, който съдържа 7 полезни млечно-кисели бактерии. Те укрепват нормалната чревна флора, помагат при лошо храносмилане, стомашни нарушения, запек, диария и други;

*Лактик ферментс – Лактик ферментс на Equilibra е едновременно пробиотик и пребиотик, действащи за възстановяването на стомашно-чревния коморт. Препоръчва се горещо при пациенти със синдрома на раздразненото дебело черво. Комбинацията от пробиотик и пребиотик подобрява активността на храносмилателната система и укрепва баланса на чревната микрофлора. В същото време стимулира имунната система и преодолява някои от основните причини за смущенията;

*Лакто Про – Лакто Про на Sanct Bernhard е още една хранителна добавка, която е насочена към нормализиране на микрофлората на храносмилателната система. Помага при хранителни разстройства и неутрализира последиците от гнилостните процеси в стомаха и червата. Препоръчва се при срив на имунната система и психически стрес, предизвикали стомашни проблеми.

Добавки при раздразнено дебело черво

Бодилакс е с доказан ефект при запек!

Като стана дума за прием на допълнителни елементи, които могат да са от помощ при основните симптоми на раздразнено дебело черво, ще ви предложим накратко и някои хранителни добавки, които се препоръчват при запек, диария, подуване на корема и другите характерни оплаквания:

  • Бромелаин – основното му приложение е за облекчаване на подутия стомах. Подпомага храносмилането, намалява подуването, газовете и болката в корема. Стимулира растежа и размножаването на полезните бактерии в червата. Съдържа растителни екстракти;
  • Гастритикс – добавката се отличава с комбинирано действие при подуване на корема, диария и запек. Продуктът на Nature’s way помага при повечето храносмилателни смущения, като забележимо подобрява функционирането на цялата система. Има успокояващ ефект върху целия стомашно-чревен тракт, като неутрализира раздразненията в стомаха и червата изцяло. Съдържа корен от див ям, семена от копър, медицинска ружа, джинджифил, червен бряст и други;
  • Бодилакс – представлява хранителна добавка с иновативна формула, която се препоръчва основно при запек, но помага и при голяма част от останалите неразположения, характерни за синдрома на раздразненото дебело черво. Препаратът допринася за правилното функциониране на храносмилателната система, поддържа нормалната моторика на червата и отговаря за добрата перисталтиката. Ефектите си дължи на комбинацията от кора от зърнастец, корени от ревен и още полезни растения, сред които казанлъшка роза, анасон и други.
Какво е раздразнено дебело черво?

Раздразненото дебело черво или още Синдром на раздразненото дебело се свързва с нарушена чревна функция. Характерното е, че не се индикира структурна увреда, като засегнатите пациенти са от различен пол, възрастова група и социално положение. Може да се каже, че най-често проблемът се наблюдава при млади жени.

Състоянието се свързва с редица симптоми, най-ясно откроимият от които е болката. Тя се появява периодично, отчита се в различни части на корема, като интензитетът и продължителността варират. В някои случаи след дефекация или отделяне на газове неразположенията преминават. В други коликите, спазмите и усещането за тежест остават. Наблюдава се още промяна в изпражненията. Възможно е да се редуват пристъпи на запек и диария, да се променят формата и консистенцията на изпражненията, да е налице усещане за непълно изхождане. Характерни за състоянието са още неотложни позиви за посещение на тоалетната по голяма нужда, а като съпътстващи симптоми се определят промени в апетита, често гадене, тежест в стомаха, киселини.

Важно!

Имайте предвид, че наличието на кръв в изпражненията не е симптом на раздразнено дебело черво. В случая може да става дума за по-сериозно състояние, което трябва да се диагностицира от специалист!

На този етап няма единодушие по отношение на това, които са основните фактори, които провокират симптома на раздразненото черво. Сред основните предпоставки място намират стресът в ежедневието, емоционална нестабилност, но още свръхактивност в червата, непоносимост към определен хранителен продукт, инфекция и други.

При някои пациенти състоянието не изисква специални грижи – неразположенията преминават с времето. Когато обаче те продължат за дълъг период от време, необходимо е да се потърси адекватна медицинска помощ. Вариантите за лечение и преодоляване на болката и дискомфорта са различни. Какъвто и подход да се избере обаче, от съществено значение е да се проведат необходимите прегледи и изследвания, които да изключат диагнози като колит, чревна инфекция, болест на Крон, онкологично заболяване или друга болест със сходна симптоматика.

Причини за раздразнено дебело черво

Вече споменахме, че трудно може да се говори за общовалидна причина за появата на синдром на раздразненото черво. Различни фактори от ежедневието като стрес, неправилно хранене, застоял начин на живот могат да провокират състоянието. Негативен ефект могат да имат и хормонални смущения и вредни аспекти от околната среда.

Все пак – като основни причини за храносмилателни смущения се сочат следните:

  • ежедневен стрес
  • разколебана микрофлора – причината най-често е прекарана инфекция;
  • меню, бедно на витамини и минерали, необходими за укрепване на лигавицата на дебелото черво;
  • меню, бедно на храносмилателни ензими;
  • липса на полезни бактерии.
Симптоми за раздразнено дебело черво
Раздразненото дебело черво предизвиква болка, подуване и други!

Сред първите сигнали за това, че нещо нередно се случва с храносмилателната система, са подуването и тежестта в корема. Следва появата на газове и промяната при изхождането. В зависимост от индивидуалното състояние на всеки пациент и конкретно на дебелото му черво, симптомите се проявяват с различна продължителност и интензитет.

Все пак като основни признаци за раздразнено дебело черво се сочат следните:

  • болка в корема, остри спазми;
  • подуване на корема;
  • газове в червата;
  • диария;
  • запек;
  • наличие на слуз в изпражненията;
  • усещане за непълно изпразване на червата.

Сред съпътстващите признаци на състоянието са главоболието, лесната уморяемост, психологическата нестабилност, в това число депресията.

Често при пациенти с проблеми с дебелото черво се появяват болки в гърба или бедрата, чести позиви за уриниране, болезнена менструация.

Рак на дебелото черво

Когато става дума за симптомите на раздразненото черво, няма как да пропуснем болката. Освен в корема, болка може да се появи и в самото дебело черво.

Към този признак за здравословен проблем трябва да се подходи с повишено внимание, тъй като в някои случаи той може да индикира нещо по-сериозно. Става дума за рак на дебелото черво.

За да изключите опасността от онкологично заболяване, обърнете внимание на най-честите симптоми на злокачествено заболяване на дебелото черво:

  • коремни крампи, появяващи се най-често след хранене – ако се отличават с увеличаване на продължителността и интензитета, трябва да се обърне специално внимание;
  • необоснована умора – въпреки че ежедневната умора е нещо характерно, трябва да й се обърне внимание, ако е продължителна и необоснована;
  • загуба на тегло;
  • изменения в изпражненията – основният признак за риск от здравословен проблем е появата на кръв в изпражненията. Необичайните цвят, форма или размери също трябва да се обсъдят със специалист.
Раздразнено дебело черво при децата

Синдромът на раздразненото дебело черво често се появява и при най-малките. При бебета и деца до 3-годишна възраст се изразява най-често като диария, а с напредването на възрастта се появяват и оплаквания като болка в корема, подуване, редуващи се запек и диария.

Често комбинацията от няколко симптома води до поставяне на диагноза, която не задоволява много от родителите. В желанието си да облекчат децата си те продължават да посещават различни специалисти, да изпробват препарати и диети. В повечето случаи – без резултат.

Смята се, че децата често израстват този здравословен проблем. Въпреки неразположенията, които им е създавал, той не оставя последици и вече порасналият има пълноценно и безпроблемно храносмилане.

Раздразнено дебело черво и бременност

При бременните жени често се появяват много от симптомите, характерни за раздразненото дебело черво. Става дума както за повишеното газообразуване, така и за запека, подуването, а понякога и болката.

От една страна, това се дължи на измененията, които настъпват в резултат на самата бременност. От друга, причината е и чисто механична – уголемяващата се матка притиска черва, затруднява тяхната перисталтика, често възпрепятства и изпразването им.

Макар и в редки случаи, може да се говори за истински синдром на раздразненото черво, като причините за появата му по време на бременност наподобяват тези при останалите пациенти. Често те отшумяват с раждането.

Източници:

https://www.webmd.com/ibs/guide/digestive-diseases-irritable-bowel-syndrome

https://www.medicinenet.com/irritable_bowel_syndrome_ibs/article.htm

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *