Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За да има полза от тях: как правилно се пият лекарства?

Малцина оцеляват до старост без болест. Следователно, лекарствата са верни спътници на много от нас в продължение на години. Знаем ли как да ги пием правилно?

лекарства
Кои са особеностите, с които възрастните пациенти трябва да се съобразяват при приема на лекарства?

Отговор на този и други въпроси дава професор Юлия Котовская, доктор на медицинските науки, кардиолог, член на Руското кардиологично дружество.

Колкото повече остаряваме, толкова дозите са по-ниски

Професор Юлия Котовская

Защо по-възрастните хора страдат повече от страничните ефекти на лекарствата, за разлика от по-младите пациенти?

Възрастните хора преживяват определени промени, които създават фон за тяхната повишена уязвимост. Бъбречната функция намалява, мускулната маса и нивото на течностите в организма – също. Нивото на мастната тъкан обаче се увеличава. Всичко това влияе на преминаването на почти всички реакции в организма, обяснява професор Котовская. Следователно, при хора, които са над 60 години лекарите трябва внимателно да подбират терапевтичните дози.

При разработване и регистриране на нови лекарства винаги са необходими клинични изпитвания. Но в тях почти никога не участват пациенти над 65 години. Затова не е възможно да се проучи задълбочено ефекта на лекарствата върху организма на възрастните хора. Следователно, когато се предписва лечение на възрастен пациент, винаги се прилага едно просто правило: колкото по-възрастен е човекът, толкова по-ниска трябва да бъде началната доза на лекарството.

Рискът се увеличава и заради натрупаните през годините заболявания

По-възрастните хора по правило имат няколко заболявания, които изискват редовно лечение. Тук лекарят е изправен пред още един проблем: може да предпише допълнително лекарство, но е вероятно то да не е правилното. Задачата на лекаря е да уцели този баланс.

Много възрастни хора бъркат лекарства и хранителни добавки и вярват, че те са едно и също

Разбира се, че не, категорична е кардиоложката. Добавките не могат да заменят лекарствата, тъй като те не са лекарства. Но те могат да обогатят диетата с някои липсващи вещества. Такава корекция обаче ще бъде полезна само ако лабораторните изследвания установят дефицит на определено вещество. Що се отнася до възрастните хора, доказано е, че те се нуждаят от витамин D, калций и в някои случаи от витамин В12, за да подобрят здравето си. Ползите от приема на някои други вещества (по-специално синтетични витамини) все още не са доказани от нито едно голямо проучване. Между другото, дори калцият е добре да се приема най-добре като част от храната – той почти не се абсорбира от таблетките (въпреки че комбинираният прием с витамин D също засилва усвояването).

Какви грешки при приемането на лекарства се правят от пациентите в напреднала възраст?

Най-честата грешка е пропускането на лекарства, както и приемането им в грешна доза. Причините могат да бъдат различни – забравяне, страх, недоверие, от икономия (или по-скоро заради липса на средства). Но последствията са също толкова опасни. Да вземем за например лекарства, които контролират хипертонията. Мнозина ги приемат само при обостряне. Това е погрешно, защото целта на тези лекарства не е да облекчат атаката, а да предотвратят нейното развитие, предотвратявайки повишаването на налягането, което може да доведе до инфаркт, инсулт и други рискове. Същото може да се каже и за лекарства, предписани за предсърдно мъждене. Пропускането на лекарството означава, че човек е лишен от защита срещу развитие на инсулт. Избягването на грешки с лекарствата е лесно. За да направите това, те трябва да се приемат точно както е назначил лекарят. Между другото, сегашната тенденция е предписването на комбинирани лекарства, т.е.

Преди или след хранене?

Всички тези специални изисквания са ясно посочени в инструкциите на лекарството. Те са важни, защото в някои случаи приемът на храна може да повлияе на абсорбцията на лекарството или неговото разпространение в организма. Например приемането на аспирин се препоръчва през нощта – това намалява риска да повлияе лошо на стомаха. По-добре е лекарствата да се пият с обикновена вода, въпреки че в някои случаи (това също е написано в инструкциите) се изисква нещо друго (например, някои антибиотици трябва да се изпият с мляко).

С възрастта мнозина имат синдром на хроничната болка, и затова трябва постоянно да пият обезболяващи. Колко е вредно това?

Много вредно. НСПВС (нестероидните противовъзпалителни средства) са един от най-големите проблеми на възрастните пациенти. Не става въпрос само за вредата, която те нанасят на стомаха, но и за опасностите от взаимодействието им с други лекарства. Вече е доказано, че именно нелекарствените методи помагат в борбата с хроничната болка (при артроза например) много по-ефективно. Това са упражнения, ортопедични обувки и уреди и др. Но физическата активност е на първо място!

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *