Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли да се предотврати потенциална наследствена деменция?

Наследствената деменция, както отбелязва Ирина Хвингия, клиничен психолог и невропсихолог, е по-често срещана отколкото може да се предполага

деменция
Превенцията на предотвратяване на деменция е от съществено значение

Генетиката е деликатно нещо – никой не може да я промени сам. Оказва се, че всеки човек по рождение получава определен „багаж“, от който не е в състояние нито да се отърве, нито да повлияе. Но в същото време той не може да бъде наречен беззащитен пред различните заболявания. Напротив, такъв човек е в изгодно положение, тъй като е наясно с рисковете, може да ги изчисли и прогнозира. Например, както отбелязват лекарите и изследователите от Медицинското училище в Харвард, интелигентните и прости промени в начина на живот буквално ще накарат деменцията да „избяга“, дори ако тя присъства като диагноза при някои ваши близки роднини.

Ирина Хвингия, клиничен психолог и невропсихолог

Развитие на заболяването

Терминът „деменция“ се отнася до общ набор от симптоми, който обхваща редица когнитивни проблеми. Концепцията включва и такива симптоми като загуба на памет, трудности при решаването на ежедневни проблеми, различни смущения в мисленето. Подвид на деменцията, който се счита за най-разпространен, е добре познатата болест на Алцхаймер.

Твърди се, че деменция се наблюдава в случаите, когато започва увреждане на мозъчните клетки, в резултат на което човек има затруднения в общуването с другите хора. Когато клетките не могат да функционират напълно, това естествено се отразява на човешкото мислене, чувства, реч и поведение.
Ролята на гените в развитието на деменцията е доста голяма. Много световни специалисти след проведени редица изследвания стигат до това заключение, като изучават стотици пациенти, сравняват данни от техните епикризи, история и прогресия на заболяването и пр. Преди това се вземат предвид само най-близките роднини: родители, братя и сестри. Но сега науката започна да мисли по-широко и изучава семействата с няколко разклонения, включително лели, чичовци и братовчеди. Според едно от последните проучвания, проведено от невролози от Университета в Сидни, хората на възраст над 65 години, без фамилна анамнеза, имат диагноза деменция в 3% от случаите. Но онези, които са имали близки в семейството, са по-склонни да страдат от деменция в 6-12% от случаите. Данните на австралийските учени са потвърдени и от техните колеги от Медицинското училище в Харвард. В този случай ранните симптоми на деменция се появяват при човек на приблизително същата възраст като неговия роднина, който вече е диагностициран с това заболяване.

Търсете първите знаци

Ако в семейството е имало случаи на деменция от различни видове, е необходимо да се започне възможно най-скоро търсене на тревожните симптоми. Това значително ще подобри качеството на живот и ще се избегнат активните прояви на болестта. Всеизвестен факт е, че деменцията не може да бъде излекувана, но нейното развитие е възможно да се забави, като се запази яснотата на ума и съзнанието.

И така, Ирина Хвингия уточнява кои са основните тревожни симптоми за тези, които имат роднини с неврологични разстройства:

– Проблеми с краткосрочната памет, когато човек веднага забравя нещо, което се е случило наскоро;
– Трудности с планирането на менюто и готвене на познати и често приготвяни ястия;
– Трудности при плащането на сметки;
– Проблеми с домашната икономика, т.е. в провеждането на счетоводството на дома;
– Проблеми със запомнянето на важна информация: например някои дати, прости препоръки на лекаря, планирани събития.

Важно е да разберете, че когато откриете няколко признаци от списъка, няма нужда да изпадате в паника. Основното е да се успокоите и да се радвате, че те са забелязани в един сравнително ранен етап. Струва си да се знае, че симптомите на деменцията, в повечето случаи, в началото се развиват бавно. Влошаването настъпва постепенно, така че има известно време за активни действия, противодействия и превантивни мерки.

Невропсихоложката Ирина Хвингия напомня, че пациентите могат да си направят кръвен тест

Вече в много лаборатории се прави проучване на биологичен материал, което помага да се открие потенциален риск само след един анализ. Всичко заедно – първите признаци и данните от анализа – ще предоставят най-пълната картина на състоянието на човека и ще му дадат възможност бързо да коригира ситуацията.

Как да се защитим?

Определени поведенчески алгоритми, според Ирина Хвингия, заедно с данните от изследванията могат да бъдат някаква защита. Освен това, те са доста прости и достъпни за всеки човек.

И така, навиците, които ще забавят пристигането на деменцията, дори с обременена наследствена история, са следните:

– Редовни аеробни упражнения
– Спазването на здравословна диета, като в идеалния случай си струва да изберете средиземноморски тип хранене;
– Прекратяване на тютюнопушенето;
– Отказване на алкохола.

Подобни навици, според специалистката, са добри не само за предотвратяване на активното развитие на деменцията. Те също така ще защитят сърцето и ще помогнат за поддържане здравето на други органи и системи в тялото. Това може да забави и настъпването на онова, състояние, което е познато като старост.

Хората, които практикуват заседнал начин на живот, отдадени са на нездравословни диети и лоши навици, забележимо ускоряват пътя си към бъдещи сенилни неврологични проблеми. В същото време, никога не е късно да започнете грижата за вашия ум и тяло. Основното тук е да полагате непрекъснати грижи. Разбира се, колкото по-рано, толкова по-добре, но дори и при появата на по-силни сигнали, които все още не са повлияли напълно на живота на човека, е напълно възможно да се спре патологичният процес.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *