Гастритът и язвата обострят екземата

Забелязах, че именно през пролетта се обостря екземата по ръцете ми, освен тава често получавам проблеми със стомаха и червата: често ме наболява под лъ­жичката, понякога получавам диария. Каква е връзката тук и може ли да се избегне обострянето на екземата?

Ана Соколова – Пловдив

Обострянията на екземата могат да бъдат предизвикани от различни проблеми. Много често провокатори за такива обриви са болести на стомаха, червата или черния дроб. През пролетта често се обострят гастритът и язвата. След поредицата зимни простуди и лечението с антибиотици понякога се появява дисбактериоза. В този случай в ролята на алерген се проявява недокрай преработената храна. На със­тоянието на кожата могат да се отразят и чернодробните болести. Именно този орган обезврежда всички токсини в организма. И ако процесът се наруши, алергията може да се задълбочи. Затова наред с лечението при дерматолог е желателно да се консултирате и с гастроентеролог, както и да се подложите на гастроскопия и ултразвук на черния дроб, жлъчния мехур и задстомашната жлеза. Също така обикновено се правят редица изследвания, вкл. за наличие на гъбички в червата.

В зависимост от това какво ще открият, ще ви назначат лечение. Може да са някакви специфични лекарства или препарати, например ентеросорбенти. Те не позволяват на алергениете от храната да се усвояват от червата.

При екзема може да помогнат препарати за възстановя­ване на чревната макрофлора. |Тези лекарства се вземат без рецепта, затова имайте пред­вид, че ако в червата ви са се заселили гъбички, не трябва да приемате препарати с лактобактерии.

Независимо от всичко, ко­ето казахме до тук, една от основните причини за вашето състояние си остават алер­гените. С това трябва да се справите – да разберете на какво реагира вашият органи­зъм, т.е. да се подложите на изследване за чувствителност към алергените, вкл. и към хра­нителните.

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА КОЖАТА СИ СЛЕД ОБОСТРЯНЕТО НА ЕКЗЕМАТА

На първо време обаче опи­тайте мехлеми или кремове с противовъзпа­лителни и про­тивоалергични ефекти. Те бър­зо намаляват или отстраня­ват сърбежа и зачервяването.

В аптеките има много такива препарати, разбира се, те са различни – както по състав и ефикас­ност, така и по брой нежелани ефекти. Например по-старите лекарства дават повече стра­нични ефекти от съвременни­те. Освен това много зависи и от заболяването.

Не забравяйте, че след като се преборите с обострянията на екземата, трябва да продъл­жите да се грижите за кожата си. За алергична кожа има много подходящи средства – с макси­мална защита и овлажняващ ефект. Този вид козметика трябва да е хипоалергенна, това значи да няма ароматизатори, оцветители и прочее консерванти.

И не на последно място, оп­итайте да нервничите колкото може по-малко. Това е полезно за всяка система в нашия орга­низъм. вкл. и за кожата.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *