Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Метаболитен синдром: Как да се справите с метаболитните нарушения?

Развитието на метаболитен синдром се влияе от генетично предразположение, възраст, хранителен режим, начин на живот, двигателна активност

метаболитен синдром
Как да се справите със състоянието метаболитен синдром?

Ако някой в ​​семейството има склонност към натрупване на мазнини около кръста, тогава трябва да се предприемат сериозни мерки за предотвратяване на риска от развитие на метаболитен синдром.

Масов проблем на световното население днес е метаболитният синдром, който включва различни метаболитни нарушения като наличие на наднормено тегло, отлагане на излишна мазнина или натрупване на вода в подкожната тъкан. Често метаболитният синдром е предвестник на диабет тип 2, различни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове и редица други болестни състояния.

Предупредителните знаци, които тялото изпраща

Както вече споменахме, метаболитният синдром върви ръка за ръка с положителната динамика на затлъстяването.

Той се проявява, както следва:

– наддаване на тегло и отлагане на излишни мазнини, главно в областта на корема;
– повишаване на кръвното налягане (по-високо от 135/85 mm Hg);
– увеличаване на кръвните мазнини (липиди) (триглицериди на гладно в кръвта от 150 mg/dl и повече);
– нарушение на метаболизма на захарта (кръвна захар на гладно от 100 mg/dl);
– ниски нива на „добрия“ холестерол (холестерол с висока плътност) в кръвта и увеличение на „лошия“ холестерол.

Ако са налице дори три от изброените по-горе симптоми, тогава съществува реален риск от наличието на метаболитен синдром и, като следствие, вероятността от прогресиране на диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Незначителни симптоми на метаболитен синдром: повишен апетит, жажда, бърза умора, задух.

Кой е изложен на риск?

Пациентите, които показват склонност към натрупване на мазнини в областта на корема, имат генетично висока вероятност от прогресиране на метаболитния синдром. Мастните отлагания в тази област до голяма степен са не от подкожният тип мазнини, а коремният (или висцералният) вид, който „обвива“ вътрешните органи и представлява особен риск за здравето.

Защо? Защото той може да генерира хормонална активност в тази зона, което провокира биохимични реакции, които водят до неуспех в метаболизма. В същото време чувствителността на организма към инсулин намалява и секрецията на „лошия“ холестерол се увеличава. Холестеролните плаки се натрупват в артериите и причиняват нарушения на кръвообращението, повишаване на кръвното налягане и сърдечни заболявания.

Как да се предотврати развитието на метаболитен синдром?

На първо място, трябва да преразгледате начина си на живот в полза на здравословното хранене и систематичната физическа активност.

Не е препоръчително категорично да преминавате към храна от растителен произход, тъй като последната не осигурява необходимите минерали, витамини и аминокиселини. Източниците на протеин трябва да присъстват в диетата, но без съдържанието на вредни мазнини. Те включват пилешки и пуешки гърди, морска риба, обезмаслени млечни продукти, яйчен белтък. Протеините в диетата ще осигурят трайно усещане за ситост. И преминавайки към зеленчукова диета, съществува риск да наддадете още повече поради недостиг на необходими и полезни вещества, а именно протеини, които се набавят от месото.

Препоръчително е пациенти с този синдром, които са отказали месните продукти, да включат в менюто яйца, кисело-млечни продукти, риба, сирене и зърнени храни.

Сега, нека поговорим за намаляване на показателя за „лош“ холестерол в кръвта, който е пряко свързан с натрупването на мазнини. Това е следствие от нездравословна преработка на храните, а именно пържене в растително масло; кардинално ограничаване на холестерола с храната. В този случай черният дроб сам започва да произвежда „лош“ холестерол. В организма холестеролът е предшественик на секрецията на полови хормони (естроген, прогестерон) и хормони на болката. Следователно човек сам излага собственото си тяло на страдание.

И малко за сладкишите. Не е забранено да хапнете парче торта по време на празник, но не трябва да имате подобни продукти у дома постоянно. Ако искате сладко, можете да хапнете лъжица мед.

Има смисъл да въведете ябълков оцет в диетата: той е богат на калий, йод и други минерали, незаменими в метаболитните механизми.

Ябълков оцет при метаболитен синдром – как се полза?

Разредете 1-2 чаени лъжички в чаша вода, сложете 1 чаена лъжичка мед и пийте сутрин и вечер. Ябълковият оцет се приема в продължение на 14 дни, след което трябва да направите пауза за една седмица.

При метаболитен синдром можете да приемате различни хранителни добавки. Те, обаче трябва да бъдат подбрани персонално, като се вземат предвид съществуващите неразположения.

Пиене на течности

Препоръчва се да се пие вода на малки порции (100-120 мл) в интервалите между храненията. Средният дневен обем на водата: 1,5-2 литра през зимата и до 3 литра през лятото. Водата в чайове, компоти, супи също се взема предвид.  По-добре е да пиете черен чай, а кафето – подправено с мед, с щипка канела, кардамон и т.н.

Строгите диети провокират натрупване на мазнини

Ако искате да отслабнете, строгите диети, които дават краткосрочен ефект, няма да бъдат добър вариант. Вместо това ще натрупате още и допълнително тегло.

Има смисъл сутрин да организирате здравословна закуска, която ще осигури калории за дълъг период от време. Например, овесена каша, направена от пшеница, ечемик, овесени ядки и други зърнени култури (150 г). Възможно е и тънка филия намазана с извара и едно варено яйце. Подходящи са твърди макаронени изделия или риба, запечени със зеленчуци. Пресните салати са за предпочитане следобед. Можете да ядете сандвич не по-рано от 3-4 часа преди да си легнете.

Не трябва да си лягате с чувство на глад, а 2 часа преди лягане можете да ядете задушени зеленчуци, салата, млечни продукти, пилаф.

Основното правило: храната е честа и на малки порции, 100-150 g, не по-често от на всеки 2 часа.

Физическата активност е враг на затлъстяването

Необходимо е ежедневно да отделяте 60 минути за физическа активност. Ходене с бързо темпо, плуване, колоездене – всичко е подходящо. Ако работите в офис, отделяйте 5-10 минути на всеки час за лека гимнастика.

Правилното хранене в тандем с рационална физическа активност е ключът към вашия успех. Възможно е да се премахнат и нежеланите натрупвания на мазнини от вътрешните органи, като се консултирате с ендокринолог или диетолог.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *