ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кафяви петна по кожата: защо се появяват и как да се лекуват

Пигментация и поява на кафяви петна по кожата – кога да се обърнете към лекар и кога козметичните процедури са нужни

кафяви петна
Защо се появяват кафяви петна по кожата и как се лекуват?

Достатъчно ли е да потърсите помощ от козметик, ако имате кафяви петна по кожата, за да се отървете от тях? Нужно ли е да се отиде на лекар? Може ли народната медицина да помогне при повишена пигментация на кожата? На тези и други въпроси ще намерите отговор, ако прочетете статията докрай.

Причината за пигментацията често е отрицателен ефект върху кожата на различни външни фактори. Но някои петна се появяват поради вътрешни промени в тялото, и в този случай е необходима консултация със специалист. От тази статия ще разберете какво точно причинява пигментацията, какви видове петна има и какви са домашните и салонните методи за решаване на проблема.

Какво причинява пигментация на кожата?

По кожата се появяват тъмни петна, ако в тялото има неравномерно разпределение на меланин, синтезиран от специални клетки – меланоцити. За това могат да допринесат различни фактори – ефектът от слънчевата светлина, промените, свързани с възрастта, хормонален дисбаланс в организма, реакция на кожата на козметика или лекарства.

Понякога накои злокачествени новообразувания се „маскират“ като пигментация, затова преди да продължите с лечението, трябва да се консултирате с лекар, за да разберете точната причина за такъв дефект.

5 пигмента засягат цвета на кожата:

  • меланин;
    каротин;
    оксихемоглобин;
    хемоглобин;
    меланоид.

При оптимална концентрация на тези пигменти кожата има здрав цвят, но ако е нарушена, цветът се променя.

Основният пигмент, който оцветява кожата, е меланин. Поради неговото натрупване в определени части на тялото се образуват пигментни петна. Но такъв дефект е не само придобит, но и вроден. Това са луничките или бенките, които не причиняват много проблеми. Но хиперпигментацията е съвсем различна ситуация, когато пигментът се натрупва в по-дълбоките слоеве на кожата и петната придобиват тъмен нюанс, а понякога и изпъкнала форма. Обикновено този проблем се среща при хора над 35 години. В някои случаи пигментацията преминава сама, но понякога не можете да се справите без помощта на специалист.

Чести причини за пигментация

Натрупването на меланин в значително количество може да провокира патологични процеси в организма, затова този проблем не може да бъде игнориран.

Най-честите причини за хиперпигментация са:

– наследствен фактор;
– ултравиолетови лъчи;
– нараняване на кожата;
– недостиг на витамин;
– хормонален дисбаланс;
– алергична реакция към козметика;
– реакция към лекарства;
– бременност;
– бъбречни, чернодробни и чревни заболявания;
– стрес, депресия или други психологически разстройства;
– стареене.

Безвредни видове петна

Има безобидни видове петна, появата на които няма нужда да се паникьосва.

Те включват:

Лунички – появяват се върху светла кожа в резултат на продължително излагане на слънчева светлина. Наситеността на цвета и местоположението на луничките могат да бъдат различни. По желание луничките могат да се изсветлят, но е по-добре просто да използвате слънцезащитен крем редовно.

Луничките са безвредни кафяви петна по кожата

Лентиго – такива петна се появяват в по-стара възраст и главно по онези части на тялото, които са по-податливи на слънчева светлина. Пилингът помага за решаване на проблема.

Хлоазма – големи петна с неправилна форма, локализирани главно по ушите и шията. Основната причина за появата им е хормонален дисбаланс. Също така, алергия към козметика и мехлеми, съдържащи хормони, може да послужи като причина за такъв дефект. За да разрешите проблема, трябва да откажете употребата на хормон-съдържащи продукти и да направите курс от козметични процедури.

Родилни петна (невуси) – имат гладък контур. Те се образуват поради неравномерното разпределение на меланин под кожата. Ако петното се увеличи като размер – това е аларма, че може да стане злокачествено. Затова в този случай е необходима консултация с лекар. Ако такива петна причинят дискомфорт (триене върху обувки или дрехи), те се отстраняват с лазер, течен азот или друг ефективен метод.

Опасни кафяви петна

Основните заболявания, които провокират пигментация, са:

Атеросклероза или захарен диабет – тези заболявания нарушават кръвообращението, в резултат на което се появяват тъмни петна по тялото, главно по долните крайници.

Неврофиброматоза е заболяване, при което първо по тялото се появяват кафяви петна със замъглени граници, след което те се развиват като розови възли. Това показва промени в костните клетки.

Ксеродермия – заболяване, което провокира образуването на израстъци, които с течение на времето могат да станат злокачествени.

Черна акантоза – заболяване, при което първо по тялото се образуват тъмни петна, след това те се свиват и стават по-изпъкнали от кожата, което е признак на злокачествена трансформация.

Мелазма – това заболяване води до появата на кафяви петна по лицето с ясни очертания.

Това не е пълен списък на заболяванията, които провокират хиперпигментация. Във всеки случай при промяна на цвета на кожата се препоръчва да се подложите на преглед.

Диагностични и лечебни методи

Когато за първи път се свържете с дерматолог, трябва да се подготвите за следните процедури:

1. Дерматоскопия (изследване на променената кожа под увеличително устройство).

2. Остъргване (при съмнение за гъбички).

3. Ако проблемът е провокиран от микроби се взима много малка част от кожата.

4. Биопсия (ако се подозира меланом).

Дерматологът провежда първоначален преглед, след което може да ви изпрати на консултация с терапевт, хирург, ендокринолог или гинеколог. Последните установяват точната причина за пигментацията и предписват лечение.

Народна медицина при кафяви петна и пигментация

Преди да премахнете възрастовите петна с помощта на билки и домашни мазила, трябва да се консултирате с лекар и да се уверите, че причината за появата им не е сериозно заболяване.

Има няколко бързи начина за изсветляване на петна у дома, но козметолозите не ги смятат за ефективни поради не дълбокото им въздействие:

1. Смесете лимонов сок с вода в равни части, избършете лицето със сместа и изплакнете след двадесет минути. Процедурата е най-добре да се повтаря всеки ден.

2. Смесете сок от един лимон с чаена лъжичка натурално предварително изцедено кисело мляко и нанесете върху кожата за половин час. Извършвайте процедурата два пъти седмично.

3. Смесете сока на половин лимон с чаена лъжичка захар и втрийте сместа върху влажна кожа (с изключение на зоната около очите) в продължение на две минути, след което измийте с хладка вода. Тази процедура може да се извършва не повече от веднъж седмично.

4. С витамин Е третирайте проблемните зони всеки ден преди лягане.

5. Нарежете картофи на тънки филийки и ги поставете върху проблемните зони за десет минути. Повтаряйте процедурата всеки ден.

6. Настържете един картоф на ренде и смесете сока с чаена лъжичка мед. Нанесете сместа върху петната за петнадесет минути, след което измийте. Можете да правите тази маска всеки ден.

7. За по-бърз резултат изсипете половин чаша вода в подходящ съд, нарежете картофите на филийки и варете половин час. Добавете лимонов сок (чаена лъжичка) към получената смес и охладете. С помощта на памучен тампон нанесете сместа върху проблемните зони и оставете за двадесет минути. Повтаряйте процедурата два пъти на ден.

8. Смесете куркума с лимонов сок и мляко в пропорция 0,5:1:2 чаени лъжички. Третирайте лицето със сместа, оставете за петнадесет минути, след което измийте. Повтаряйте процедурата всеки ден.

9. Смесете куркума с киселото мляко и зехтин (0,5:1,5:1 чаена лъжичка). Нанесете продукта върху кожата. Оставете да действа 20 минути. Правете тази маска три пъти седмично, докато не получите задоволителен резултат.

10. Смесете супена лъжица нишесте с чаена лъжичка лимонов сок. Нанесете върху петната, оставете за половин час и повтаряйте процедурата всеки ден в продължение на две седмици.

Салонни процедури

1. Лазерната корекция ви позволява да постигнете отлични резултати. След процедурата кожата ще бъде чувствителна, така че трябва да използвате овлажнители и слънцезащитни кремове, както и да избягвате пряка слънчева светлина.

2. Химическият пилинг също e ефективен при лечение на пигментация. По време и малко след процедурата се усеща лек дискомфорт, след което кожата става чувствителна и зачервена. За лечение на горните слоеве се използва млечна или гликолова киселина. В други случаи обикновено се използва трихлороцетна киселина или фенол. Броят на процедурите се предписва от козметик, но всичко зависи от състоянието на кожата.

3. Микродермабразията е ефективен метод, който включва нанасяне на ексфолиантни микрокристали върху кожата и последващо третиране на лицето със специално вакуумно устройство.

4. Криотерапия – включва използването на течен азот, под въздействието на който умират горните слоеве на кожата.

Ако причината за появата на упорити кафяви петна е заболяване, няма да можете да се отървете от тях, докато не бъде отстранена първопричината.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *