ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекари съветват как да се предпазим от пневмония след грип

Възможно ли е да избегнем усложнението след грип и как да се защитим? Ето какво съветват специалистите

грип
Как да се предпазим от пневмония след грип?

Вирусът на грипа (от който и да е щам) се размножава в дихателните пътища, тоест засяга назофаринкса, ларинкса, трахеята и всичко наведнъж, казва оториноларингологът Алексей Накостенко. Размножавайки се, той напада предимно ресничестия епител. Това е местният имунитет на лигавицата, който предпазва организма от проникване на прах, бактерии и вируси. Когато грипният вирус вече е поел и унищожил епитела, се отваря свободен достъп до белите дробове. Така вредните бактерии, включително пневмококи, стигат до долните части на беззащитните бели дробове. И се развива пневмония. Най-често вторична, причинена от бактерии. По-рядко комбинирана – вирусна и бактериална.

Алексей Накостенко

„Всеки грип е изпълнен със сериозни усложнения“, предупреждава специалистът по детски инфекциозни заболявания Татяна Накостенко. – Първичната вирусна пневмония е особено опасна – идва с усложнения, но не е с висока смъртност. В същото време се развиват „фулминантни“ смъртоносни хеморагични пневмонии, които засягат белите дробове буквално в първия ден на заболяването и продължават не повече от 3-4 дни. Най-често те завършват със смърт. Най-опасната пневмония е за пациенти, страдащи от хронични заболявания на сърцето и белите дробове. И за тези, които трябва да спазват режим на легло за дълго време, лежащи пациенти, защото те често развиват задръствания в белите дробове.

ОФИЦИАЛНО

Според СЗО пневмококовата инфекция (включително пневмония) е водещата причина за смърт от инфекциозни заболявания в света. Годишно от нея умират над 1,6 милиона души, от които около милион са деца под пет години.

Татяна Накостенко

Пневмококът е не само причинител на пневмония, но и на отит, синузит, менингит и сепсис.

Пневмококовите инфекции се лекуват с антибиотици. И да се избере правилно този, който бързо и ефективно ще работи, е цяла наука. Следователно, когато пневмонията вече се е развила и консултацията с лекар е просто задължителна.

Но винаги можете да предотвратите растежа на бактерии и да избегнете усложненията. Превенцията, както казват лекарите по инфекциозни заболявания, е изключително проста.

Ваксинирайте се срещу сезонен грип, включително с жива ваксина

Специалната ваксинация ще ви спаси и от пневмококова инфекция – за възрастни, 23-валентна с полизахарид (тоест 23 вида бактерии) и конюгиран (т.е. „усилен“ протеин) 7-валентна, за бебета и деца от 2 месеца до 5 години.

Най-важното е да миете добре ръцете си, след като сте посетили каквито и да е обществени места, за да се отървете буквално от „чужди“ вируси или бактерии разположени на повърхността на кожата.

Също така, не забравяйте да изплакнете носа си със солни разтвори (под формата на спрейове или просто като разреждате чаена лъжичка сол на литър вода), за да промиете повечето от бактериите по лигавиците си. Това трябва да се прави възможно най-често, но не забравяйте да го правите поне няколко пъти на ден – сутрин и вечер.

Почиствайте дома си по-често, особено ако някой вече има настинка в семейството ви.

Гаргаренето с обикновена вода (топла със сол – също чаена лъжичка на литър) или минерална вода ще помогне. Правете гаргара старателно няколко пъти на ден.

Ходете повече навън, не се заседявайте пред телевизора или компютъра. Грипните вируси и пневмококовите бактерии „обожават“ застоял топъл въздух, активно се размножават в него, а на открито концентрацията им е под хиляда пъти.

Пийте повече плодови напитки, чай от шипка, касис и други напитки, съдържащи витамин. Това ще помогне за укрепване на общия имунитет и бързо ще изчисти инфекцията, ако вече се е настанила в тялото.

МЕЖДУ ДРУГОТО

И хроничните заболявания се влошават

В допълнение към „атаката“ на бактериални инфекции, хората с хронични заболявания са най-тежко засегнати от грипа. След една или две седмица при тях може да се наблюдава изостряне на астма и хроничен бронхит, сърдечно-съдови заболявания, диабет, бъбречни заболявания и други. Често това може да доведе до смърт. Лекарите наричат ​​тази смъртност със закъснение или забавяне. Тя не се диагностицира като усложнения след грипа.

ВАЖНО!

7 признака на пневмония

Ако забележите поне три от следните симптоми, незабавно се свържете с Вашия лекар:

1. Устойчива кашлица, която непрекъснато ви измъчва. Или кашлица, която не се отстранява със симптоматични средства (бонбони, сиропи).

2. Не можете да си поемете дълбоко въздух – всеки опит води до кашлица.

3. Няколко дни след видимото подобрение изведнъж настъпва влошаване (треска, кашлица, болка в гърдите, слабост).

4. Комбинацията от треска, хрема, кашлица с блед, почти цианотичен цвят на кожата.

5. При ниска температура (не по-висока от 37,3 – 37,5 градуса) страдате недостиг на въздух.

6. Невъзможно е да се свали висока температура с парацетамоло-съдържащи средства (Панадол, Ефералган, Нурофен и др.). И ако все пак леко се свали, след кратко време отново се вдига.

7. Неприятно ви е да лежите по гръб. Започвате веднага да кашляте, има усещане за свиване в гърдите. Чувствате се повече или по-малко по-удобно ако сте полуседнали.

Всички тези симптоми ясно казват: може да имате пневмония!

Нелекуван грип – удар по сърцето и нервите

От какви други усложнения трябва да се страхувате след настинка?

Ако прекарате не само грип, но и често срещаните Общо Вирусни Инфекции (ОВИ), имунитетът намалява и всички хронични заболявания се влошават. Освен това, отслабеното тяло лесно хваща нови инфекции.

Малко статистика

Средно човек се лекува от настинка около 150 пъти през живота си. Това е най-често срещаната болест в света.

80% от жителите на България хващат респираторни инфекции повече от веднъж годишно.

25% от жителите на България страдат от хронични заболявания на УНГ.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *