Ракът на устата уврежда бъбреците и белите дробове

Увреждането на жлезите в ли­гавицата на дихателните пътища води до сухота в носа, гърлото, трахеята. Намалената секреция на жлезите на стомашно-чрев­ния тракт води до атрофия на лигавицата на хранопровода, до гастрит и панкреатит. Понякога се засягат жлезите на влагали­щето, на кожата, което води до сухота във влагалището и до суха кожа. При 50% от болните с първи­чен синдром на Сьогрен с давност на заболяването над 5-10 години 1 възниква увреждане на белите дробове, бъбреците, мускулите, кръвоносните съдове и др.

При малка част от болните с първичен синдром на Сьогрен може да се наблюдава васкулит на малките и средните по размер артерии. Проявява се като рецидивираща уртикария, кожни язви, мононеврит.

При почти половината от болните се установява нарушена функция на щитовидната жлеза.

Болните с първичен синдром на Сьогрен имат по-висок риск да развият лимфом. При болните с вторичен синдром на Сьогрен се наблюдават симптоми, харак­терни за основното заболяване – ревматоиден артрит, системен лупус еритематодис.

Диагнозата се поставя въз основа на характерните очни’ симптоми и от устната кухина, лабораторните и инструментал­ни изследвания. Диагностицира­нето на заболяването е трудно, тъй като протича различно при пациентите. Трябва да се прецени и дали става дума за първичен или вторичен синдром на Сьогрен.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *