ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Оправдана ли е лазерната операция при късогледство?

Днес много хвалят лазерните методи за коригиране на зрението, по-точно за късогледство. Но имат ли тези методи своите минуси и противопоказания?

Яна Димова – София

Лазерната операция е модерна, бърза и почти безболезнена процедура, след която завинаги ще забравите за очилата. Но наистина има „за“ и „против“ такава корекция на зрението.

ВИЖТЕ ПЪРВО АРГУМЕНТИТЕ „ЗА“ ТАКАВА ОПЕРАЦИЯ

  • Предсказуемост на ре­зултатите. Съвремен­ната лазерна корекция позволява да се достигне максимално възмож­ната за вас острота на зрението. Практически не съществува риск да се увредят вътрешните структури на очите.
  • Моментален ефект. Това е едно от основ­ните достойнства на този метод. Процеду­рата отнема няколко минути, а действието на лазера е ограничено само в 30 секунди. След няколко часа зрението изцяло се възстановява и можете да забравите, че сте носили очила бързо възстановяване. Само след 2-3 дни можете да се върнете към обичай­ния си начин на живот, включително четене и работа на компютър. Но два месеца не ходете на фитнес и парна баня. През това време не вди­гайте и тежести. Като цяло обаче операцията няма да ви извади от релси.
  • Избавя ви от контакт­ните лещи, които не можете цял живот да носите – максимум 20 години, и то при спазва­не на всички необходими правила за това. Ако се отнасяте небрежно към тях, само след 10-15 години могат да възник­нат усложнения и вие повече да не можете да си поставите контакт­ни лещи. Тогава идва ред именно на лазерната операция – тя ще ви спа­си, ако не желаете да носите очила. Ще се почувствате по нов начин. Като прогле­днете, все едно отново сте се родили.

А СЕГА ВСИЧКИ АРГУМЕНТИ „ПРОТИВ“ Лазерната корекция само променя пречупва­щата способност на рого­вицата. Късогледството и другите нарушения на зрението – далекоглед­ство, астигматизъм, по принцип засягат цялото око – ретината, склерата и т.н. Й ако късогледство­то прогресира*операция­та няма да го спре. Пър­во трябва да разберете причините. Операцията

няма да ви спаси и при много висока степен на късогледство – повече от 10-12 диоптъра. В тези случаи се налага по-слож­на операция.

Дали не сте закъснели? Смята се, че лазерната корекция има смисъл, ако сте на възраст от 18 до 45 години. До 18-годцшна възраст зрителната сис­тема расте и се оформя, което значи, че късоглед­ството може да прогреси­ра. На тази възраст-може да се оперира само вроде­ното далекогледство, то с времето не се променя. А след 45-годишна въз­раст набират обороти процесите на стареене. Лазерната корекция не е в състояние да им се про­тивопостави. Разбира се, всичко е индивидуално, но лазерната операция няма да ви спаси от възрасто­вите изменения. Често след такава операция се влошава способността на човек да вижда в сумрачно време. Обикновено това се случва при хора, чиито зеници в тъмното се разширяват прекалено много. А лазерът захваща ограничената централна зона на роговицата – 5-7 мм, и „поправя“ само там. Ако зениците са повече разширени, ще се появят мътни очертания в полу­тъмното, както и ореол около източниците на светлина. А това пречи най-много на карането на автомобил.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Оправдана ли е лазерната операция при късогледство?

  1. Pingback: Компютрите ще донесат епидемия от късогледство! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *