КОГА ЧЕСТОТО УРИНИРАНЕ Е ПРОБЛЕМНО?

Здравейте, кога уринирането се смята за често и какви може да бъдат причините? При кои симптоми, освен честото уриниране, трябва да се отидена лекар?

Данаил Генов – София

Повечето хора уринират 4-7 пъти дневно, което се смята за нормално. Някои здравословни състояния обаче биха могли да ни накарат да посетим тоалетната до 10-20, дори и 30 пъти на ден. В подобни ситуации ние се оказваме затруднени да вършим ежедневните си задължения. Без значение дали сме на бизнес среща, на кино с приятели или на път, винаги организираме времето си така, че да не се окажем в неудобна ситуация.

Две са медицинските състо­яния, свързани с пикочния мехур, които водят до често уриниране – интерстициален цистит и свръхактивност на пикочния мехур. И двете, за щастие, са лечими. Как обаче да разберем дали имаме проблем, при който се налага ле­карска консултация? Предлагаме ви няколко „сигнала“ на тялото ни, които не трябва да пренебрег­ваме.

Кога е необходимо да се консул­тираме с лекар?

Уриниране, по-често от нор­малното, е когато:

  • Уринираме осем или повече пъти за едно денонощие.
  • Ставаме два или повече пъти до тоа­летната през нощта.

Проблемът може да бъде повече от дребно неудобство. При много често уриниране през деня може да изпуснем важни за нас срещи и дейности, които сме искали да извършим. Честото нощно ставане нарушава съня ни. В случай че посещенията в тоалетната започват да контролират нашия живот, означава, че е време да посетим лекарския кабинет.

…КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПРОБЛЕМА

Честото уринираме може да бъде причинено от много и раз­лични състояния. Типични при­мери са: уголемена простата, диабет, бременност, инфекции на пикочните пътища, тревога или някои медикаменти. Има и случаи, в които честото посещение на тоалетната се дължи просто на навик. Другите две причини – интерстициален цистит и свръхактивност на пикочния мехур, могат лесно да бъдат объркани, тъй като и в двата случая е ха­рактерно честото уриниране през деня и нощта. Освен това и двете състояния причиняват силна, вне­запна необходимост да се посети тоалетната. Ето някои съвети, които ще помогнат при разпозна­ването им:

При интерстициалния цистит е характерна болка в областта на пикочния мехур, като тя често се влошава, когато той е пълен, и се облекчава, когато е празен. За да се постигне временно облекчение, страдащите от интерстициален цистит, които имат тежка форма на заболяването, може да урини­рат до 60 пъти дневно.

Свръхактивността на пикочния мехур причинява изтичане на ури­на. Засегнатите от състоянието може да почувстват внезапна, силна нужда да уринират, но да им е невъзможно да стигнат в тоа­летната навреме. Някои твърде често посещават тоалетната, с цел да не попаднат в неудобна ситуация.

При подобни симптоми не бива да се колебаем, а да се консултираме с лекар, който най-точно ще определи състоянието ни, базирайки се и на други симптоми. Специалистът може да ни препоръча диагностични тестове, за да се потвърди или от­хвърли определено заболяване.

Диагнозата е първата стъпка към намиране на подходящото лечение за често уриниране, а справянето с проблема би могло да преобърне живота ни изцяло в положителна посока.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *