Доказана е генетична предразположеност при множествената склероза

Но за да възникне тя, е нужно в организма на човек с такава на­следствена предразпо­ложеност да проникне някакъв вирус. Има и въздействие на факто­ри от външната среда, разбира се. Например недостигът на витамин D. Смята се, че затова от множествена скле­роза боледуват повече в северните страни, отколкото в южните, където има много слън­це.

Обаче наскоро се появиха редица препа­рати, благодарение на които може да се про­вежда профилактика на одострянията на тази болест – или въобще да се прекратят, или да станат по-редки и не така тежки. Това са т.нар. средства за превантивна терапия, т.е. препарати, проме­нящи протичането на множествената скле­роза. Съществуват две стратегии за лечение на болестта. Първата е ескалация на терапия- тя започва с вече добре известните препарати, които са безопасни, но недостатъчно ефикас­ни. А след това се пре­минава на по-действени лекарства. Но трябва да се запомни, болните винаги да имат предвид, че колкото по-ефикасно е едно средство, тол­кова повече странични ефекти дава то.

Втората страте­гия е т.нар. индукцион­на терапия: отначало се приема по-мощното средство, което някак потушава болестта, а след това се преминава на по-щадящо лечение.

Подходът е индиви­дуален за всеки отделен случай.

Препаратите, из­ползвани при множест­вена склероза, се делят на имуномодулатори и имуносупресанти. Те понижават честите обостряния и до из­вестна степен забавят развитието на забо­ляването. Освен пре­дотвратяване на обострянията е възможно и симптоматично лече­ние на склерозата.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *